ActualitateEducație

Ce le spunem copiilor despre război? Asociația Culturală „Istoria din Casă în Casă” a găsit răspuns

Ce faci și cum faci, ca profesor de istorie, să explici războiul pe înțelesul elevilor? Cei mai mulți nu au un răspuns la îndemână pentru a oferi explicații în contextul invaziei lansate de Rusia în Ucraina. Un răspuns la această problemă are Asociația Culturală „Istoria din Casă în Casă”, care, în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București, a lansat în premieră națională proiectul „Atelierul de Relații Internaționale: Lecția prezentului – Ucraina și Rusia. Cum înțelegem un război?”

Acesta este primul demers de acest tip de informare a tinerilor la nivel național, coordonat de asist. univ. dr. Daniela Popescu, specialist în istorie și relații internaționale, cadru didactic al Facultății de Istorie Universitatea București și președinte al Asociației Culturale Istoria din Casă în Casă”. Prima activitate a acestui proiect a fost desfășurată împreună cu elevii Colegiului Național Pedagogic <Spiru Haret> Buzău. „Astăzi (n.r. 9 martie) ne-am început oficial noul proiect, <Atelierul de Relații Internaționale> și ne bucurăm că ne este alături și Facultatea de Istorie – Universitatea din Bucureşti pentru a le oferi tinerilor din țară sprijin, informare și câteva instrumente de a gândi critic valul de informații. Tema pe care am ales-o pentru început este foarte actuală: Lecția prezentului – Ucraina și Rusia. Cum înțelegem un război? Mulțumim pentru invitație Colegiului Național Pedagogic <Spiru Haret> din Buzău, elevilor pentru curiozități și discuții și doamnei profesor, Corina Barbu!”, a spus Daniela Popescu inițiatoarea proiectului.

De la această primă întâlnire și până acum, adică în decurs de trei săptămâni au fost realizate nu mai puțin de 50 de ateliere online în peste 30 de instituții de învățământ, la care au luat parte circa 300 de elevi. Și proiectul continuă, după cum au informat organizatorii.

Despre acest demers educațional, asist. univ. dr. Daniela Popescu, spune că el a fost gândit pentru a răspunde tinerilor, într-un mod profesionist, la întrebările care generează neliniști în legătură cu războiul din Ucraina. „Atelierul are drept scop principal informarea profesionistă în materie de istoria și geopolitica europeană actuală, de gestionare a valului de in formații privind războiul din Ucraina, combaterea fake-news-ului și consolidarea noțiunilor despre organizațiile internaționale precum NATO. Acest atelier se deosebește de lecțiile clasice de istorie prin faptul că aduce în atenția tinerilor elevi, specialiști și istorici pentru a le răspunde la întrebările, curiozitățile și neliniștile generate de situația prezentă”, asist. univ. dr. Daniela Popescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker