Politic

Ce își dorește Ciolacu de la comasarea alegerilor

PSD și PNL, cele două partide care formează coaliția de guvernare, nu s-au înțeles la întâlnirea pe care au avut-o joia trecută pe tema comasării alegerilor din 2024. Potrivit informațiilor publicate de PSNews, discuțiile începute la ora 15.00 la sediul guvernului au durat aproximativ două ore, însă, nu s-a ajuns la nicio concluzie, astfel că o nouă ședință între cele două partide a fost programată pentru luni.

PSD a venit la întâlnirea cu liderii PNL cu șapte reprezentanți: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Paul Stănescu, Marian Neacșu, Alfred Simonis, Vasile Dîncu. De partea cealaltă, PNL a fost reprezentat de cei cinci lideri formali: președintele Nicolae Ciucă, secretarul general Lucian Bode și prim-vicepreședinții Dan Motreanu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur. Sursele citate au susținut că liderii celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au negociat atât eventuala comasare a alegerilor europarlamentare și locale, cât și candidaturile la primăriile marilor orașe și candidatura la președinția României.

„Noi vrem să stabilim dinainte tot calendarul, adică dacă vom comasa alegerile să știm exact ce se întâmplă după. Am vrut un calendar complet, dar liberalii au dorit să se discute deocamdată doar despre europarlamentare și locale. Aici ne-am împotmolit. Trebuie să știm de la început dacă vrem să comasăm cum vom stabili candidații, cum stabilim candidatul la prezidențiale și cam tot”, au declarat surse social-democrate pentru PS News.

Liderii PSD și PNL au enunțat, printre altele, și potențiale liste comune la europarlamentare, o ipoteză de lucru mai veche, dar fără niciun succes la negociatori. De asemenea, ideea unui candidat comun la alegerile prezidențiale nu surâde, nici liderilor liberali, nici social-democraților. PSD vrea ca Marcel Ciolacu să obțină în urma acestor negocieri varianta unui candidat comun la prezidențiale, dar din PSD, formulă cu care liberalii nu sunt deocamdată de acord: „Trebuie să avem candidatul nostru. Nu le putem explica oamenilor că trebuie să susțină un candidat PSD, n-avem cum”, au explicat și surse liberale pentru PS News.

Ce spun liberalii despre comasarea alegerilor

Potrivit surselor citate, PNL este dispus ca din această comasare, dacă s-ar face, să cedeze către PSD cinci dintre cele mai importante funcții în stat. Vorbim despre șefia celor două camere ale Parlamentului, șefia Serviciului Român de Informații și funcția de comisar european ce ar reveni României.

Unul dintre scenariile lansate în spațiul public și intens dezbătut este acela ca alegerile locale și cele europarlamentare să aibă loc în aceeași zi, pe data de 9 iunie.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat joi, după ședința Coaliției, că liberalii și-ar dori ca această discuție privind posibila organizare împreună a mai multor tipuri de alegeri să fie tranșată cât mai repede, pentru că deja timpul ne presează. El a menționat că nu crede că sunt neînțelegeri, ci mai multe scenarii și că, probabil, în această  săptămână, se va ajunge la o concluzie. „Foarte probabil ca aceste discuții privind comasarea alegerilor să se continue săptămâna viitoare, probabil luni, pentru că comasarea alegerilor în mod evident are o serie de avantaje și este absolut necesar să existe o decizie”, a spus Ionuț Stroe. „Noi, liberalii, am spus-o foarte clar că ne-am dori ca această discuție privind această posibilă organizare împreună a mai multor tipuri de alegeri să fie tranșată, totuși, cât mai repede, pentru că deja timpul ne presează, deja am intrat în a doua lună a acestui super an electoral. Ne obligă nu numai procedurile, ne obligă și o agendă a Guvernului foarte încărcată și este foarte important să arătăm preocupare atât pentru guvernare cât și pentru organizarea acestor alegeri”, a completat Stroe.

Şi deputatul Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, afirma că procedura comasării alegerilor este cât se poate de democratică, a fost şi este practicată cu caracter extins la nivelul UE, iar dovada este că această comasare este expusă pe pagina electronică oficială a Parlamentului European. El preciza că în 2024 cel puţin cinci ţări ale Uniunii Europene vor avea alegeri comasate, ţări care au stabilit deja acest mod de desfăşurare a alegerilor (Belgia, Spania, Malta, Ungaria, Italia), una dintre acestea având trecută în Constituţia ţării procedura alegerilor comasate.

Ciolacu: Cu această comasare, mai mulţi români participă la vot

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, preciza că în acest moment sunt nouă state din Uniunea Europeană care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat. „Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a mai spus şeful Executivului, el arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.

La rândul lui, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că nu s-a luat niciun fel de decizie privind comasarea alegerilor în cadrul coaliţiei de guvernare, menţionând că, atunci când se ajunge la un acord, acesta trebuie prezentat românilor.

Klaus Iohannis: Patru runde de alegeri este foarte mult

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult şi că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine. „Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker