Actualitate

Ce firme buzoiene au fost finanțate de rușii de la Banca Internațională de Investiții

România a impus o serie de sancțiuni Rusiei, printre care închiderea spațiului aerian pentru toate zboru­rile companiilor rusești sau retragerea din Banca Internațională de Investiții. „România a început procedurile de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum și a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparțin companiilor din Federația Rusă”, a declarat zilele trecute purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Rușii ne-au răspuns, catalogând decizia drept una „neprietenoasă” și închizând, de asemenea, spațiul aerian pentru companiile românești.

Printre alte măsuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai declarat și că România se va retrage din Banca Internațională de Investiții (BII), al cărei principal acționar este Rusia.

Banca Internațională de Investiții a venit pe piața de capital românească pentru a obține finanțarea prin emisiuni de obligațiuni. Banii au avut ca destinație deschiderea unor linii de finanțare către Banca Transilvania și Eximbank, dar și realizarea de operațiuni de trezorerie cu titluri de stat românești. Instituția a finanțat, de asemenea, și companii din economia reală, precum Agricover – care deține la Buzău o ­fa­brică de ulei, Avicola Bu­zău, Fabrica de Lapte Bra­șov, MEP Retail, dezvol­tatorul Iulius Group și MEP Retail, operatorul lanțului Profi.

Banca Internațională de Investiții a fost fondată în 1970 și a început activitatea în anul următor, ca o alternativă la Fondul ­Mo­netar de Investiții (FMI) pentru statele din fosta zonă economică a țărilor comuniste din Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER).

Numele băncii, legat de scandalul dintre Teodorovici și Cîțu

Atribuțiile lui Eugen Teodorovici, în calitate de guvernator al BII, au fost subiect de discuție aprins pe parcursul anilor, între liderul liberal Florin Cîțu și fostul senator de Buzău.

Florin Cîțu l-a acuzat pe Teodorovici, în numeroase rânduri, că ar fi „spion rus” și că nu plătește nicio taxă și niciun impozit în România în calitatea sa de guvernator al BII. În cadrul conferinței de alegeri a PNL Tulcea de anul trecut, Cîțu i-a felicitat pe colegii liberali pentru că au reușit să scoată din Parlament „un om care făcea foarte mult rău” României. „Trebuie să vă felicit pentru ceva special: dumneavoastră ați salvat România. Ați scos din Parlamentul Româ­niei un om care făcea foarte, foarte mult rău, senator de Tulcea și l-ați redat sectorului privat. Acolo va face rău poate, dar unei singure companii, poate proprii bani și-i va pierde. Dar felicitări, ați salvat România de un spion rus și vă felicit și pentru asta!” declara Cîțu, la sfârșitul lunii iulie a anului trecut.

Replica lui Teodorovici nu a întârziat să apară, iar acesta a negat acuzațiile care i s-au adus, spunând că beneficiile funcției se limitează strict la îndeplinirea atribuțiilor oficiale. „Privilegiile și imunitățile Guvernatorilor BII (…) se li­mitează strict la îndeplinirea atribu­țiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori. Prin urmare, acestea au efect doar în legă­tură cu participarea la reuniunile Consiliului Guvernatorilor, fără a influența în vreun fel obligațiile și îndatoririle rezultate din relațiile juri­dice dintre autoritățile ­statu­lui membru ai cărui cetățeni sunt reprezentantul în Consiliul Guvernatorilor sau supleantul său”, declara Eugen Teodorovici în 2019.

Contrele dintre cei doi, însă, nu au încetat, iar Eugen Teodorovici l-a dat în judecată pe Florin Cîțu în vara anului trecut, pentru acuzațiile potrivit cărora acesta ar fi acționat în defavoarea intereselor țării, în urma funcțiilor publice pe care le-a ocupat de-a lungul anilor.

„Având în vedere acuza­țiile făcute de Cîțu Vasile Florin, începând cu anul 2019 și până în prezent, referitoare la faptul că aș fi spion rus și că aș fi acțio­nat împotriva intereselor Româ­niei atunci când am ocupat funcții publice, acuzații pe care Cîțu le-a făcut fie în calitate de senator, fie de ministru de Finanțe și – cel mai recent – în calitate de Prim-Ministru al Guvernului Româ­niei și implicit, din funcția sa de Vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a țării, vă informez că referitor la toate aceste acuzații am formulat și înregistrat următoarele: Cerere de chemare în judecată (dosar nr. 24915/3/2021 – Tribunalul București); plân­gere penală – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justitie”,  spunea Teodorovici, în luna august a anului trecut.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker