marți, 24 noiembrie 2020

Ce condiții trebuie să îndeplinească cluburile buzoiene pentru a-și readuce sportivii la antrenamente și apoi în competiții

• Regim strict de testare și monitorizare în momentul revenirii

Revenirea treptată la pregărire pentru sportivii de performanță, anunțată de președintele Klaus Iohannis începând cu data de 15 mai, după încheierea stării de urgență, se va produce în condiții speciale, de maximă securitate.

Cluburile și sportivii vor trebui să se supună unor re­guli stricte de testare și monito­rizare în momentul revenirii la antrenamente, reguli care trebuie respectate pe durata pregătirilor. Vor urma și altele, dacă se va pune problema reluării competițiilor.

În Buzău, vizați de aceste măsuri ar putea fi fotbaliștii Gloriei și ai Metalului, handbaliștii de la HC Buzău și handbalistele Gloriei.

Sportivi izolați în cantonamente

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că pe perioada pregătirilor și a competițiilor, atunci când acestea se vor putea derula, sportivii vor trebui să fie izolați în cantonamente.

„După data de 15 mai, după încetarea stării de urgență, activitatea sportivă va putea reîncepe gradual. Pentru început se vor relaxa măsurile restrictive în sporturile individuale, care se practică în aer liber, și pentru antrenamentele sportivilor profesioniști”, a spus ministrul Tineretului și Sportului, precizând, că, momentan, nu s-a oficializat un document împreună cu Ministerul Să­nății pentru a fi făcut pu­blic.

„Azi nu vom vorbi despre reluarea competițiilor, ci doar de faza de pregătire. Pentru moment, bazele sportive nu se vor redeschide pentru sportivii amatori. Pentru cei care vor să facă exerciții fizice în aer liber o vor putea face, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane. Condițiile pentru sportivii de performanță care sunt enunțate în acest ordin sunt complexe și descriu un regim foarte strict, de testare, de monitorizare, de cantonament și izolare a tuturor celor care își doresc reluarea pregătirii sportive. Sportivii vor trebui să stea într-un regim închis și să-și desfășoare întreaga activitate în condiții controlate. Fiecare club care dorește să-și înceapă antrenamente trebuie să dispună pentru cantonament de o bază sportivă proprie sau în uz exclusiv, cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri de antrenament, eventual săli de forță sau alte facilități necesare activității de antrenament. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ și de suport, care să fie izolat alături de sportiv și antrenori, prin rotație, în ture minime de 14 zile. În interiorul bazelor sportive de cantonament vor exista măsuri și re­guli clare pentru sălile și terenurile de antrenament, pentru vestiare, bucătărie, spălătorie și zonele medicale. Trebuie asigurate toate echipamentele de protecție pentru personalul medical de la baza de antrenament, dar și spații pentru cei suspecți de COVID-19, dacă, Doamne ferește, ne vom întâlni cu asemenea cazuri. Fiecare federație trebuie să își consulte cluburile să vadă în ce măsură pot îndeplini aceste condiții și ce măsuri pot lua mai departe sau, eventual, avansa măsuri de completare acestui ordin prin ­re­gulamente interne ale fiecărei federații. Condițiile descrise de noi prin acest ordin reprezintă un prag minimal sub care, în această etapă, nu se poate coborî”, a afirmat ministrul Stroe.

Ce trebuie să facă un club, cu un lot de sportivi, pentru a reveni la antrenamente

Antrenamentele în regim izolat vor fi reluate gradual, prin respectarea a patru etape. Totodată, la baza sportivă, personalul implicat în activitatea sportivă va fi repartizat pe trei categorii.

„Fiecare participant la acest program de cantonament va trebui să-și asume, sub semnătură, că va respecta cu strictețe regulile descrise în acest ordin comun, valabil doar pentru cei care doresc să-și reia antrenamentele și numai în regim izolat. Antrenamentele în regim izolat vor putea fi reluate gradual, respectând strict patru etape:

  • faza întâi: pregătirea preliminară pentru reluarea antrenamentului,
  • faza a doua: sesiuni individuale de antrenament în cantonament,
  • faza a treia: sesiuni de antrenament de grupuri mici în cadrul cantonamentului
  • faza a patra: sesiuni de antrenament colectiv.

Înainte de intrarea în cantonament, fiecare sportiv trebuie să stea 14 zile în izolare totală, iar la ieșirea din izolare vor fi testați pentru COVID-19”, a mai anunțat ministrul Ionuț Stroe. 

„Procurarea și plata acestor teste trebuie asigurată de fiecare club sau federație”, a mai completat acesta.

„Pe scurt, pentru ca sportivii, împreună cu an­trenorii, cu medicii ș.a.m.d să își reia antrenamente, trebuie, în mod obligatoriu, începând, poate, chiar de astăzi, să stea o perioadă de 14 zile în izolare totală înainte de a începe cantonamentul, iar la ieșirea din izolare acestea trebuie testați pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ și nu prezintă sintome specifice vor fi admiși în bazele de antrenament desemnate”, a mai spus ministrul.

loading...
error: Content is protected !!