Cultură

Ce citim în week-end / „Memoriile unui motan călător”, de Hiro Arikawa

Andreea Ileana MOCANU
Librar Cărturești

Hiro Arikawa este o scriitoare de origine japoneză care a absolvit Universitatea Sonoda din Japonia. Romanul „Shio no Machi” („Orașul de sare”), care face parte din „Jieitai sanbu-saku” („Trilogia Forțelor de autoapărare”), reprezintă debutul său literar. A mai publicat: „Hankyū Densha” („Trenul Hankyū”, 2008), „Shokubutsu zukan” („Cartea ilustrată a plantelor”, 2009), „Here Comes the Sun” („Iată soarele”, 2011).

„Memoriile unui motan călător”, tradus în mai multe țări și ecranizat în anul 2018, se adresează iubitorilor de animale și ne spune povestea unui motan care călătorește alături de stăpânul lui prin Japonia.

Vocea romanului îi aparține lui Nana, motanul care, în urma unui accident de mașină, este adoptat de Saturo, alături de care trăiește vreme de cinci ani.

Fără să știm de ce, Saturo caută un nou stăpân pentru Nana și se gândește că prietenii săi din trecut ar putea să-l ajute cu adopția. Pe măsură ce tânărul trece de la o destinație la alta, cititorii descoperă, prin vocile prietenilor, detalii despre viața acestuia: faptul că și-a pierdut părinții la o vârstă fragedă, că a trebuit să se despartă de Hachi, motanul iubit din copilăria sa, că viața i-a fost presărată cu multe obstacole și greutăți. De asemenea, odată cu înaintarea în această călătorie, observăm greutatea lui Saturo de a alege un alt stăpân pentru Nana, având în vedere relația apropiată dintre cei doi.

Prin această lectură, Hiro Arikawa ne ilustrează impactul prietenilor asupra vieții noastre. Vă invit să citiți acest roman scris cu umor și delicatețe, o invitație de a descoperi sufletul bun al lui Saturo, dar și frumusețea peisajelor asiatice.

Cartea poate fi procurată de AICI

 

 

Articole similare