Economic

Care este starea actuală a celor mai vechi cazinouri din România

Când apare menționat termenul „cazino”, în ziua de astăzi cele mai multe persoane se gândesc la sălile de jocuri și la platformele de cazino online cu sloturi și alte forme de divertisment de acest gen. România are o istorie lungă a jocurilor de noroc și a edificiilor care găzduiau pe vremuri nu doar astfel de forme de divertisment, ci și concerte, spectacole de teatru, proiecții de film, petreceri private, festivități, evenimente culturale. Care sunt aceste vechi cazinouri din România și care mai este starea lor actuală?

Cel mai cunoscut cazino este cel de la malul mării. Cazinoul din Constanța a fost ridicat la iniţiativa regelui Carol I și inaugurat în anul 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. Este de mai bine de un secol simbolul orașului Constanța și un important reper turistic. De-a lungul timpului, și-a mai pierdut din strălucire, dar acum se află într-un proces de reabilitare. În istoria sa, cazinoul a avut inclusiv destinație de spital de campanie în perioada Primul Război Mondial, iar în cea de-a doua deflagrație mondială a fost parțial distrus.

Renovat de mai multe ori, după 1990 a ajuns să fie degradat din cauza faptului că nu a mai fost întreținut. De la sală de concerte și restaurant de nunți, ajunsese o ruină în anii trecuți. Se pare că începând din anul 2023, Cazinoul din Constanța va reveni în circuitul turistic, un monument istoric respectat, tratat așa cum este normal.

Cel mai vechi cazino din România este însă considerat cel din Slănic-Moldova. Cazinoul Regal a fost construit de meșteri pietrari italieni, dar și de cei de pe Valea Slănicului, între anii 1892-1894. Are așadar aproape 130 de ani de istorie. Vremurile în care aici se jucau inclusiv şah, table, biliard, blackjack, baccarat sau ruletă sunt acum istorie. Odata cu apariția noilor tehnologii, jucătorii prefera jocurile online, sunt zeci de astfel de platforme cu mii de jocuri de pacanele online.  Cazinoul este închis, nu poate fi vizitat. De mai mulți ani apare ca fiind disponibil de vânzare. Există așadar speranțe că un nou proprietar va investi pentru a readuce la viață Cazinoul din Slănic-Moldova.

Cazinoul din Vatra Dornei este o clădire construită în perioada 1896-1898 în orașul Vatra Dornei și este inclus în lista monumentelor istorice din județul Suceava. Împăratul Franz Joseph, arhiducele Franz Ferdinand, dar și personalități românești precum Lucian Blaga sau Nicolae Iorga au trecut pragul acestui cazino. Ca și cazinoul din Constanța, cel din Vatra Dornei a ajuns o ruină, dar urmează să fie reabilitat. Se pare însă că va fi transformat în muzeu.

Un destin mai bun a avut Cazinoul din Sinaia. Deschis în 1912, este bine întreținut și poate fi vizitat. Mai mult, este adesea închiriat pentru evenimente pline de farmec, luxoase, pentru gale impresionante. Găzduiește inclusiv galerii de artă. Cazinoul din Sinaia este situat în parcul Dimitrie Ghica și a fost construit la inițiativa lui Carol I.

Cu o istorie ce începe în 1872, Cazinoul din Arad este de fapt cea mai veche clădire din România, cu destinația de tip casino. La momentul deschiderii, zona nu făcea însă parte din țara noastră, Transilvania revenind României abia în 1918. Vechiul Cazinou din Arad este acum centru de evenimente personale și corporate, în plin proces de reabilitare. În curând, va fi un modern loc de divertisment, disponibil pentru fel de fel de evenimente.

Pasionații de jocuri de noroc de tip cazino au între timp acces la jocuri de cazino online pe diverse platforme dedicate. În paralel, există săli de jocuri în marile orașe, unele cu statut de cazino, care oferă inclusiv jocuri de masă cu dealeri.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker