Actualitate

Ce citim în week-end? / „Drumul către libertate”, de Yeonmi Park

Venera DONE
Librar Cărturești Buzău

,,Nu există World Wide Web și nici Wikipedia. Singurele cărți pe care le găsești sunt pline de propagandă, ce ne spune că trăim în cea mai grozavă țară din lume, deși cel puțin jumătate dintre nord-coreeni trăiesc în condiții de sărăcie extremă și mulți suferă de malnutriție ­cro­nică.” (Yeonmi Park, ,,Drumul către libertate”).

Provenind dintr-o ­fa­mi­lie modestă, după condițiile de trai din Coreea de Nord, dar extrem de săracă după cele europene, Yeonmi face parte din generația Jangmadang. E vorba despre o  generația de tranziție, a apariției pieței publice la limita legalității în Coreea de Nord, ca răspuns la ­în­cetarea distribuirii rațiilor de către stat. Vremurile generației Jangmadang erau dure pentru toți, deoarece oamenii nu mai aveau siguranța hranei, fiind nevoiți să se descurce cu ce le oferea natura. Autoarea menționează, în mai multe rânduri, cum erau nevoiți să consume insecte sau să păstreze orice parte a unei legume, inclusiv rădăcina și frunzele, care nu erau neapărat comestibile, dar puteau fi conservate în borcane. Acest lucru a determinat și activități ilegale, precum contrabanda făcută la granița Chinei, activitate în care părinții autoarei au fost implicați, profitând de faptul că locuiau în Hyesan, oraș aflat foarte aproape de granița cu China.

Motivul pentru care autoarea alege să evadeze este dispariția surorii sale peste graniță, care a cauzat familiei un temei serios de îngrijorare, deoarece trebuiau să dea explicații organelor de ordine care căutau posibili fugari. Plănuind atent evadarea, alături de mama sa, reușesc să treacă granița în China. Dar, odată ajunse aici, pro­blemele nu încetează, ci dimpotrivă. Yeonmi des­crie în cartea ei toate greutățile și suferința pe care nord-coreenii trebuie să le îndure pentru o șansă la o viață normală – traficul de persoane și neputința de a anunța poliția de frica deportării, unde îi așteaptă execuția.

Autobiografia lui Yeonmi Park este o poveste a suferinței, dar și a ­spe­ranței. Este relatarea ade­vărului din Coreea de Nord, unde „chiar și șoa­recii și păsările îți aud șoapta”, unde singura lumină vine de la iluminatul stradal din China, care ia înfă­țișarea unor stele pierdute în negura nopții și unde orice cântec de leagăn trebuie să fie dedicat regimului.

Cartea este dedicată tuturor celor care luptă pentru libertate. Deși nu avea decât datoria morală de a scrie această carte, Yeonmi Park a publicat-o pentru a avertiza publicul larg de pericolul unui regim tota­litar, asumându-și riscul de a primi amenințări cu moartea.

În prezent, autoarea trăiește în Statele Unite ale Americii, fiind un susținător al drepturilor omului. De când și-a re­căpătat controlul asupra propriei vieți, a publicat această carte și a participat la mai multe acțiuni ­uma­nitare de ajutorare a refugiaților nord-coreeni. Are un canal de YouTube în limba engleză despre viața oamenilor din Coreea de Nord și participă la conferințe și emisiuni de tip podcast, cel mai recent fiind The Joe Rogan Experience.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker