Cultură

Ce citim în week-end? / „Cu ultima suflare”, de Paul Kalanithi

Andreea Teodora GHICA,
Librar Cărturești

Începusem această carieră, în mare parte, ca să caut moartea și să pun mâna pe ea, să o despoi, să o privesc în ochi, fără să clipesc.”

Paul Sudhir Arul Kalanithi a fost un neurochirurg și scriitor american. A studiat literatură engleză și biologie la Universitatea Stanford, a obținut un masterat în domeniul istoriei și filosofiei științei și medicinei la Universitatea din Cambridge. Cu ultima suflare este volumul său autobiografic, o mărturie a luptei cu cancerul de care a suferit. Cartea sa a fost publicat postum de Random House în ianuarie 2016.

Paul este student la medicină, un tânăr cu multe visuri și aspirații, și cu o mare pasiune pentru literatură. La vârsta de treizeci și șase de ani, când viața abia începe să i se așeze, când e medic deplin și visează să devină tată, află cumplitul diagnostic care îi mai lasă doar puțin timp de trăit.

Cartea este structurată în două părți. În prima parte, Paul ne vorbește despre copilăria sa, despre perioada studiilor, dar și despre căsătoria cu soția sa, Lucy, pe când în cea de-a doua parte, povestea se mută asupra luptei cu boala de care suferă și a felului în care viața i se schimbă radical. Mi-a plăcut și m-au impresionat puterea și dorința sa de luptă, forța de a trăi de acum rolul de pacient, deși atât cât boala îi permite alege să-și ducă mai departe și activitatea de medic. Cartea este scrisă într-o manieră în care îți poți imagina fiecare moment și fiecare detaliu atât de ușor, fiind în felul ăsta emoționantă până la lacrimi. Și lăsând o portiță pentru speranță și o rază de lumină care se naște în ciuda grelei suferințe: Acolo unde o viața se termină, alta abia începe.

Viața este valoroasă pentru fiecare moment, pentru fiecare bucurie și pentru fiecare tristețe. Nu trebuie să lăsăm timpul să treacă pentru că acest timp care ne-a fost dat nu este nelimitat. Cel mai bun exemplu al unei lupte duse până la capăt este cartea Cu ultima suflare pe care vă invit să o citiți.

Cartea poate fi achiziționată de AICI

 

Articole similare