Politic

Ce au în comun ministrul demis și cel propus la Agricultură: Banca de gene de la Buzău

Partidul Social Demo­crat l-a propus, pentru funcția de ministru al Agriculturii, pe deputatul PSD Adrian Chesnoiu, care îi va lua locul liberalului ,,neafiliat” Adrian Oros. Drumurile celor doi politicieni s-au intersectat, în urmă cu aproape doi ani, la Buzău, în momentul în care Oros, proaspăt numit în funcția ministerială pe care încă o va mai deține până joi, l-a îndepărtat pe Chesnoiu de la conducerea Agenției pentru Finan­țarea Investițiilor Rurale (AFIR) și l-a numit director al proaspăt înființatei Bănci de gene de la Buzău, pentru a-l face să-și rupă gâtul.

La jumătatea lunii decembrie 2019, buzoienii aflau prima măsură ce privea direct județul nostru luată de Guvernul Orban, proaspăt instalat în funcție: demiterea cercetătorului Costel Vînătoru de la conducerea nou înființatei Bănci de resurse vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice, în paralel cu intenția declarată a ­mi­nistrului Agriculturii de a închide respectiva instituție chiar înainte ca aceasta să înceapă să funcțio­neze. Ca urmare, mii de buzoieni au reacționat la manevra lui Oros, în spa­tele căreia se afla un scop meschin: îndepărtarea lui Adrian Chesnoiu din fruntea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Decizia respectivă a provocat nu doar indig­narea unei părți a clasei politice buzoiene, ci și pe cea a buzoienilor de rând, indignare manifestată, ini­țial, pe rețelele de socializare și care a culminat cu un miting și un marș de protest organizate de primarul Constantin Toma, de revoltă față de gestul îndepărtării lui Vînătoru din fruntea Băncii de gene și de susținere a acestuia.

A doua zi după marș, Chesnoiu a venit la Buzău pentru a prelua atribuțiile de director al Băncii de Gene, ocazie cu care a declarat că el este jurist, că nu are nicio competență pe genetică și că, în niciun caz, nu ar putea coordona activitatea lui Vînătoru, transformat în simplu angajat al instituției. „Nu m-aș putea compara vreodată, nici măcar în gândul meu, cu un reputat cercetător al țării: domnul Vînătoru”, a declarat Adrian Chesnoiu. După numai o săptă­mână de la demitere, Costel Vînătoru a fost repus în funcție, chestiune care nu a schimbat în niciun fel punctul de vedere al lui Oros – medic veterinar, incapabil de a face diferența între o bancă de gene, o bancă de semințe și un depozit de semințe – privind utilitatea instituției de cercetare buzoiene. Abia după alegerile parlamentare din decembrie 2020, la insistențele repetate ale parlamenta­rilor liberali de Buzău, de­putatul Gabriel Avrămescu și senatorul Vlad Pufu, Oros a venit la Buzău, mai mult luat pe sus de fostul lider PNL Ludovic Orban, și a anunțat că va finanța Banca de gene. Bineînțeles, cu o sumă ridicolă în comparație cu cea necesară funcționării, și nicidecum pentru programele de cer­cetare pentru care a fost gândită. Cu aceeași ocazie, Oros a spus că restul finanțării va fi obținut din fonduri europene, prin Programul Național de Redre­sare și Reziliență, chestiune care s-a dovedit a fi o minciună.

Cine este Chesnoiu

Adrian Chesnoiu a condus, ca parlamentar, Comi­sia pentru Agricultură din Camera Deputaților. El are două masterate, ambele la Academia de Poliție, plus un curs de introducere în securitate națională, urmat la Universitatea Națională de Apărare ,,Carol I” – Cole­giul Național de Apărare. Între 2005 și 2011, acesta a fost angajat al Minis­terului Afacerilor Interne, ca poli­țist. Din 2013, începe să dețină funcții în aparatul bugetar: a fost director de cabinet la mai mulți secretari de stat, inclusiv la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. Din 2017 până în 2020, a fost director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Apoi a fost admi­nistrator public al orașului Caracal, viceprimar al acestui oraș și apoi deputat.

Oros cere demisia conducerii PNL

În timp ce își strânge lucrurile din biroul de ­mi­nistru al Agriculturii, Adrian Oros, senator neafiliat, cere demisia întregii conduceri a Partidului ­Națio­nal Liberal.

,,O victorie în genunchi! Cum zicea Olguța: Marcel le-a luat și banii de pe piept. Toată conducerea PNL ar trebui să își dea demisia pentru starea jalnică în care au adus acest partid istoric. Pentru haosul creat în mod artificial, când au aruncat în aer coaliția de guvernare, agravând criza economică care s-a suprapus peste criza sanitară. Și pentru modul în care au trădat electoratul care a votat o coaliție de dreapta care să dezvolte România. Niciunul nu este mai puțin vinovat. Au votat la comandă, fără niciun discernământ, ca niște păpuși mecanice invocând <interesul național>”, a scris Oros pe Facebook.

El a adăugat că, la Congresul PNL, ,,echipa câștigă­toare” a promis că va ține PSD departe de guvernare cel puțin șapte ani. ,,Acum, la două luni de la Congres, pentru a-și demonstra consecvența, aceleași perso­naje stranii ne spun că fac un pact de guvernare cu PSD pentru șapte ani. Un pact victorios, semnat în genunchi. Unii dintre principalii artizani și susținători ai grandiosului proiect, rămânând pe dinafară, au început să ceară capul <suflului nou>. E de așteptat ca în următoarea perioadă mulți dintre acești vre­d­nici <urmași ai Brătienilor> să încerce să își spele ima­ginea debarcându-l pe Cîțu. Eu le spun altceva: Dați-vă demisia toți! Toți Rareșii, Bocii, Ralucii și Fluturii de partid și de stat! Luați-vă labele de pe Partidul Națio­nal Liberal!”, a transmis Adrian Oros.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker