Administrație

Ce așteaptă primarul Toma după ce „dosarul Transilvaniei” s-a fâsâit

Identificarea reclamantului și scuze publice

Mult zgomot pentru nimic în cazul scandalului privind proiectul din fondurile europene ce vizează reabilitarea a trei mari artere din municipiu, bulevardele Unirii și Industriei, precum și strada Transilvaniei. Primarul Constantin Toma a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că dosarul „Transilvaniei”, strada de la care a pornit toată nebunia, a fost clasat de către DNA Ploiești, iar lucrările de reabilitare în desfășurare vor merge mai departe.

Primarul Toma le-a mulțumit tuturor buzoienilor care au crezut în nevinovăția lui și spune că nu are de gând să se oprească aici, ci va începe, la rândul său, demersurile pentru a demasca „nefericitul” din spatele acestei plângeri și pentru a-l acuza de denunț calomnios.

DNA Ploiești: „Faptele nu există în materialitatea lor”

Fapta în cauză era cercetată in rem de către DNA Ploiești, fără a indica o persoană anume, acuzația planând asupra municipalității buzoiene. În documentul trimis de către DNA Primăriei Buzău, se arată că incriminarea inițială a privit „folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete”, cu trimitere către pistele pentru bicicliști de pe strada Transilvaniei, despre care s-a spus că figurau în proiect, deși nu era adevărat.

De asemenea, printre alte acuzații formulate a mai fost și aceea că „autoritatea publică locală (…) ar fi emis o autorizație de construire pentru modernizarea străzii Transilvaniei, fără a fi obținut toate avizele necesare, mai exact, un aviz eliberat de Inspectoratul Județean de Poliție Buzău – Serviciul Poliției Rutiere”, cu referire la linia continuă trasată de muncitorii de la Strabag de-a lungul străzii, fără a mai aștepta și avizul final al IPJ.

Lucrurile s-au soluționat destul de repede, iar Primăria Buzău a furnizat toate documentele necesare pentru ca ancheta să fie finalizată cât mai curând, dat fiind că firma Strabag, cea care se ocupă de reabilitări, era dispusă să mai lucreze din banii proprii doar până la sfârșitul lunii iunie. Constantin Toma a mers personal la DNA Ploiești la începutul lunii, pentru a discuta cu procurorul responsabil de investigarea cazului și pentru a-l ruga să pună lucrurile în mișcare cât mai repede, dat fiind că aproape întreg orașul este un mare șantier, iar blocarea lucrărilor în acest stadiu ar reprezenta un chin pentru buzoieni.

„Spovedania” de la DNA, după cum a numit-o Constantin Toma, a fost una benefică, se pare, iar vineri primarul Buzăului a făcut anunțul că dosarul a fost clasat. Acesta a prezentat și decizia oficială a DNA Ploiești, în care scrie clar că „mijloacele de probă administrate au infirmat, contrar susținerilor din actul de sesizare, împrejurarea potrivit căreia autorizația de construire în discuție ori documentele suport în baza cărora aceasta a fost emisă, reprezintă înscrisuri cu caracter fals, inexact sau incomplet”. Astfel, DNA Ploiești a dispus „clasarea cauzei privind săvârșirea infracțiunilor (…) întrucât faptele nu există în materialitatea lor”.

A venit rândul lui Toma. Ce va face după clasarea dosarului

Constantin Toma nu se mulțumește doar cu clasarea dosarului, deși a mărturisit că se simte ușurat că lucrările de reabilitare vor merge mai departe, având ca termen de finalizare preconizat luna octombrie a acestui an. Primarul vrea să afle nu doar identitatea celui care a făcut plângerea, ci vrea să schimbe și legislația actuală, pe care o consideră defectuoasă și din cauza căreia au fost blocate cererile de rambursare, deși asupra sa plana doar o suspiciune, nu o decizie incriminatorie definitivă.

Edilul Buzăului a spus că, prin intermediul Asociației Municipiilor din România, al cărei președinte executiv este, va încerca să schimbe legislația actuală, pentru ca astfel de situații, în care s-a aflat și el, să nu mai existe în alte părți. „Nu putem lăsa lucrurile să se desfășoare în acest fel. Acea Ordonanță 40/2015 – suntem singurul stat care are așa ceva -, la orice plângere penală există riscul imediat să se blocheze finanțarea din fonduri europene. Nu este absolut deloc corect (…) Noi încercăm acum, plecăm de la cazul meu, prin Asociația Municipiilor din România, am înaintat o documentație Guvernului, în care să modifice acea Ordonanță 40 și numai atunci când ești dovedit vinovat (să se blocheze finanțarea, n.r.)”, a declarat Constantin Toma.

Despre suspiciunea de fraudă s-a exprimat și Luminița Colțeanu, șefa Biroului pentru Fonduri Europene din cadrul Primăriei Buzău, care a spus că rigorile proiectelor europene nu permit niciun fel de eroare, iar documentația necesară a fost trecută prin filtrele mai multor instituții, care au verificat în detaliu numeroasele acte depuse. „Un proiect european, din punct de vedere tehnic, parcurge patru etape de avizare, la niște experți independenți, ai Autorității de Management sau ai organismului intermediar, cu vizite în teren, cu verificarea proiectului tehnic (…) Nu există posibilitatea ca noi să atragem niște bani europeni fără a avea absolut toate documentele și nu verificate doar la ștampile și semnături”, a spus Luminița Colțeanu.

IPJ Buzău și Parchetul, luați la întrebări privind evoluția anchetei

Primarul Toma vrea să afle și de ce instituțiile sesizate inițial, Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, precum și Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, nu au tratat problema cu mai multă seriozitate și au pasat-o altor instanțe, deși ar fi putut fi soluționată mult mai repede pe plan local, dacă s-ar
fi verificat despre ce era vorba.

Primarul a spus că va începe propria anchetă, pentru a afla identitatea celui care a inițiat plângerea penală, precum și motivele pentru care organele avizate de la Buzău nu s-au ocupat de acest caz. „O să fac o intervenție aici, local, la Parchet, la Inspectoratul de Poliție Județean, pentru a-mi indica persoana care a făcut această plângere, pentru denunț calomnios (…) Ce mă deranjează – și o spun public pentru oamenii de la Buzău, de la Parchet și de la Poliția Județeană -, de ce nu au oprit această nenorocire? Pentru că ei puteau să o oprească înainte să o dea la DNA Ploiești. Vedeau că sunt bazaconii. Vine unul de pe stradă, scrie trei prostii și le dai drumul la DNA. Te faci tu de râs, ca organ al statului! E un pic de superficialitate și nu pot să le mulțumesc pentru treaba asta. Îmi asum răspunderea și probabil că declarația mea de acum o să aibă niște efecte, pentru că nu sunt favoritul lor. Nici la Tribunal, nici la Parchet și se pare că nici la Poliție”, a mai mărturisit primarul Buzăului. 

Reușita primarului Toma a fost întâmpinată cu mesaje de încurajare din partea unora dintre colegii săi de la Partidul Social Democrat, care s-au declarat mulțumiți de evoluția lucrurilor, spunând că erau siguri, încă de la începutul scandalului, de nevinovăția acestuia.

„Așa cum am crezut de la început, primarul Constantin Toma și-a făcut treaba fără reproș. Faptele reclamate nu există, există doar munca și dezvoltarea vizibilă a orașului, iar prin această soluționare rapidă proiectele pe fonduri europene ale Buzăului vor continua”, a transmis deputatul Laurențiu Țepeluș pe pagina oficială de Facebook.

Ce poate fi mai clar decât «Faptele nu există»!? Se aude și până la frustrații care și-ar fi dorit să vadă Buzăul subdezvoltat?”, a spus, de asemenea, deputatul Romeo Lungu.

Pe de altă parte, Constantin Toma a spus că așteaptă scuze publice din partea președintelui filialei județene a PNL, Gabriel Avrămescu, cel care a avut o serie de remarci acide la adresa edilului atunci când vestea anchetei penale a devenit publică. „Ar fi un gest să iasă și să își ceară scuze. Aștept din partea lui, dacă îi respectă pe buzoieni. A dat cu piatra, să își ceară scuze că a dat cu piatra aiurea acum și a încercat și el să blocheze acest proiect prin atitudinea pe care a avut-o față de această situație”, a mai spus Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker