Administrație

Ce așteaptă din partea Primăriei locuitorii din Smeeni

Gaze, canalizare, grădiniţă cu program prelungit şi club de noapte, conform unui sondaj de opinie realizat pe reţelele de socializare

Comunităţile din zonele rurale ale judeţului Buzău, ca de altfel toate comunele din România, resimt efervescenţa autorităţilor locale care bifează pe bandă rulantă rezultate dintre cele mai bune, urmare a documentaţiilor depuse la diverse instituţii autohtone ori sub coordonarea Uniunii Europene şi care acum au ajuns la o „maturitate” birocratică suficientă, încât să poată fi evaluate drept eligibile şi cu drept la finanţare. Într-o formulare pe înţelesul tuturor, este vorba despre activarea cu mai multă responsabilitate a programelor naţionale (cum ar fi Programul Naţional „Anghel Saligny”), impulsionate şi de calitatea electorală a anului în curs; de cealaltă parte, în ceea ce priveşte fluxul finanţărilor europene aprobate în număr neaşteptat de mare, este vorba despre lansarea, cu întârziere de trei ani, a unui program european pentru perioada 2021-2027!

Aşa cum am mai prezentat şi cu alte ocazii, judeţul Buzău se află printre puţinii beneficiari de proiecte pentru amenajarea de reţele de distribuţie a gazelor naturale, graţie a unui iniţiative la nivel guvernamental, în perioada în care actualul premier asigura funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, când s-a reuşit să obţină  promovarea unui proiect de guvern prin care să acomodeze legislaţia românească şi cea europeană, pe domeniul exploatării şi distribuţiei gazelor naturale, cu scopul de a putea fi obţinute cât mai multe finanţări europene pentru proiecte de acest tip, promovate, la rândul lor, de primari.

Comuna Smeeni se regăseşte între primele zece unități administrativ-teritoriale buzoiene care au reuşit să obţină punctaje ce le-a permis prezenţa pe lista de finanţare a proiectelor pentru amenajare de reţele pentru distribuţia gazelor naturale către populaţie. Valoarea totală a proiectului finanţat pentru investiţia de la Smeeni este de 35 de milioane de lei. De altfel, trebuie spus, conform declaraţiei primarului Ion Andrei, că Smeeniul este în colaborare cu comuna Gherăseni, în cadrul unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), iar lucrările vor fi implementate la Smeeni – Udaţi – Mânzu, respectiv satul de reşedinţă Gherăseni, din comuna cu acelaşi nume.

„La acest moment”, spune primarul Ion Andrei, „ne aflăm în faza de licitaţie, pentru adjudecarea contractului de achiziţie a lucrărilor. Iniţial, la licitaţie se înscriseseră şapte agenţi economici, dar startul efectiv a regăsit doar doi competitori. Deja am parcurs o etapă de contestaţii, iar dacă lucrurile se vor lămuri în perioada scontată de noi, tot ce este posibil ca lucrările să fie demarate către finele acestei primăveri. Ar mai trebui să spun că ambii competitori au capacitatea ca, după adjudecarea licitaţiei, să deruleze în paralel activităţi de proiectare şi de execuţie efectivă în teren, pentru că este vorba despre asocieri de firme”.

La rândul ei, administraţia locală întreprinde deja demersuri pentru identificarea unui concesionar al reţelei de distribuţie a gazului natural. Aceeaşi sursă ne-a dezvăluit politica după care constructorul îşi va implementa proiectul, în sensul că va executa lucrările cu finanţare proprie şi la etape prestabilite în comun acord cu finanţatorul, să se facă decontările.

Nu vor fi preţuri mari la beneficiar

Pe grupurile formate pe reţelele de socializare sunt dezbătute atât proiectul în discuţie, dar şi alte aşteptări ale cetăţenilor de la administraţia locală. Conform unui sondaj de opinie, cea mai mare parte a locuitorilor din Smeeni şi din satele componente ar dori ca şi în comunităţile lor să fie înfiinţate reţele de gaze naturale, de canalizare, să fie eficientizat serviciul de salubrizare ori să fie rezolvată problema câinilor vagabonzi, dar şi punerea în funcţiune a unei grădiniţe cu program prelungit, semn că în zonă sunt „persoane ocupate” din punct de vedere profesional care nu pot acoperi timpul ce trebuie rezervat creşterii şi educării celor mici. O cerinţă din zona exotică a preocupărilor la nivelul unei comunităţi face trimitere la promovarea unui club de noapte, ceea ce, între altele, ar conduce la ideea că zona Smeeniului se poate lăuda cu un nivel de trai cel puţin agreabil.

Plecând de la un astfel de aspect, primarul Ion Andrei vine cu precizări vizavi de speculaţiile pe aceleaşi reţele de socializare, unde este dezbătut preţul ce ar urma să fie plătit la momentul branşării la reţeaua de gaze naturale. Varianta în preţuri prohibitive fixează un nivel de cel puţin 100 de milioane de lei vechi, preţ ce ar trebui plătit de fiecare cetăţean la momentul în care s-ar branşa la reţeaua de gaze. În schimb, primarul Ion Andrei prezintă o variantă obţinută în urma unei discuţii cu unul dintre constructorii participanţi la licitaţie şi care, apropo de preţurile de branşare, spune că tot ceea ce înseamnă cheltuieli de branşare şi instalare a contorului sunt incluse în costurile proiectului. Nu se va plăti mai mult de 50 de milioane de lei vechi, dar vor putea fi întâlnite şi preţuri la nivelul a 25–35 de milioane de lei vechi, dar acestea sunt costuri pentru reţelele din curtea fiecărui proprietar! „Racordarea la reţeaua de distribuţie a gazului natural nu este o investiţie pentru un anume beneficiar, ci este o investiţie pentru toată existenţa imobilului respectiv. Cred că aproape de 40 de procente dintre cetăţenii comunei Smeeni ar putea suporta chiar acele preţuri vehiculate pe reţelele de socializare”, a concluzionat primarul Ion Andrei, care a apreciat, cu alte cuvinte un nivel de trai confortabil în zona Smeeniului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker