Administrație

Ce ar putea pune în pericol bugetul de 100 milioane de euro al județului

Februarie 2022 pare a fi luna armoniei între aleșii locali chemați să aprobe bugetele unităților administrativ-teritoriale pe care le reprezintă. După consiliile locale ale municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat, în care bugetele record ale acestora au fost adoptate în unanimitate, a venit rândul Consiliului Județean să facă același gest. Astfel, bugetul județului Buzău a fost votat, vineri, în unanimitate; mai mult, în acest an, bugetul intră în vigoare mai devreme decât în ultimii ani, fapt care permite demararea proiectelor pentru care au fost alocate diverse sume.

Conform  președintelui Consiliului Județean, anul acesta ne aflăm în fața unui buget bun, care se ridică la 100 milioane euro, dar care poate fi completat cu încă aproximativ 30 milioane euro în cazul în care proiectele propuse vor fi eligibile pentru finanțare europeană: „S-a votat bugetul mai repede decât în alți ani, și aceasta înseamnă că, odată cu venirea primăverii, putem începe lucrările. Este un buget echilibrat, care poate deveni un buget bun sau foarte bun cu o singură condiție: prin grija personalului propriu din Consiliul Județean să reușim să atragem cât mai multe fonduri europene, pentru că avem foarte multe proiecte care se leagă de fonduri europene. Bugetul are o valoare de 100 mi- lioane de euro, dar poate ajunge la aproximativ 130 milioane de euro dacă vom reuși să atragem fonduri europene pentru pro­iectele care ni le-am propus. Avem multe proiecte pe infras­tructură medicală și rutieră, avem și multe lucrări din fonduri proprii și sper ca lucrurile să meargă într-o normalitate, pentru că nu este important nici ceea ce vorbești, nici ceea ce îți propui, ci este important ceea ce lași după tine, iar dacă lași ceva după tine, atunci și cetățenii vor fi mulțumiți”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, la finalul ședinței.

Neagu mai spune că bugetul, pe care îl numește ,,echilibrat”, ar putea să aibă ceva probleme cauzate de creșterea prețurilor, care ar putea arunca în aer facturile instituțiilor din subordine ori a pune în dificultate lucrările de investiții din pricina scumpirii materialelor de construcții. „Din nefericire, prețurile au luat-o la galop la energie, combustibili, materiale de construcții și sper să nu avem probleme, pentru că, în afară de drumuri, cultură și investiții, avem și problema aceasta,  de a reuși să ținem în echilibru facturile la Spitalul Județean de exemplu, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului; și aici este posibil să apară o problemă, pentru că există o ambiguitate în ce se va întâmpla pe viitor. Tare îmi este frică să nu avem probleme, cum am avut cu creșterea prețurilor la materiale de construcții, când câștigătorii unor licitații nu au mai putut face față creșterii prețurilor, dar sper ca cei care trebuie să se ocupe, să reglementeze din timp aceste treburi. În ceea ce privește facturile, încă nu au venit toate la utilități, la energie electrică, de exemplu, nu au venit. Sper însă ca Guvernul să reglementeze aceste probleme din timp. Lo­gic ca facturile vor fi mai mari și de asta spun că trebuie să fim atenți la bani, să nu ajungem în situația să putem plăti doar salarii și utilități”, a precizat Petre Emanoil Neagu.

Articole similare