Economic

Ce alegi: recalificare profesională sau un job nou?

Perioada de izolare acasă este și o oportunitate pentru unii oameni de a face un bilanț al muncii efectuate până în prezent. Majoritatea au fost deprimați la început, însă apoi s-au gândit să facă anumite lucruri în scopul de a se dezvolta profesional, pentru a avansa în profesie, sau pentru a se recalifica.

În această etapă oamenii au căutat răspunsuri la diferite întrebări: „Am un job care îmi aduce echilibru în viața privată și profesională? Ar trebui să îmi fac o afacere? Cum aș putea câștiga mai mulți bani? Ar trebui să îmi schimb locul de muncă?”

Din cauza situației epidemice, mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, pentru că firmele și-au închis activitatea. Alții au ajuns în șomaj tehnic, sau au lucrat de acasă și de la distanță. Din păcate, există numeroase reportaje care au arătat faptul că și în alte țări ale lumii numărul de șomeri a crescut, iar numărul de afaceri ale companiilor din anumite domenii au fost grav afectate în perioada epidemiei. Este cazul celor din domeniul turismului și al alimentației publice și nu numai.

„Pandemia de coronavirus a avut un impact profund asupra sănătății mintale a oamenilor”, a spus reporterul medical Philippa Roxby de la BBC. Disconfortul brusc creat de izolare a provocat anxietate, depresie la oamenii și gânduri negative cu privire la viitor.

Cert este că situația economică globală și din țara noastră nu va mai fi la fel, oamenii se vor confrunta cu provocări în viitor, deci este normal să fie îngrijorați. Din cauza întreruperii muncii sau a șomajului, incertitudinile continuă să crească. Și totuși, în pofida situației actuale create de epidemie, românii trebuie să caute soluții, să selecteze informațiile de la TV, să evite așa numitele Fake News, care le provoacă anxietate și nervozitate și să se concentreze pe aspecte mai importante din viața lor.

Cei care nu sunt mulțumiți de ocupația lor, își definesc valorile pentru a merge mai departe în coerență cu domeniile vieții lor. Așa se întâmplă cu tinerii care fac un job doar pentru bani, ca în cazul studentelor ce lucrează ca modele la https://www.nightprowl.ro/studio-videochat-galati și care își doresc o recalificare profesională sau un loc de muncă nou.

Motivația în cazul unor locuri de muncă este doar financiară, de aceea oamenii sunt în căutarea unor alte locuri de muncă. Având în vedere faptul că este destul de dificil de găsit un job nou, ei aplică la firme de recrutare, de recalificare în domeniul muncii, pentru a găsi alte căi profesionale.

Ei se informează pe Internet, caută noi locuri de muncă, citesc articole prin care își pot îmbunătăți abilitățile, gândirea, se inspiră din activitatea și experiența altor persoane care și-au schimbat deja stilul de viață și profesia, pentru a găsi idei de recalificare.

Din păcate multe joburi nu aduc oamenilor stima de sine dorită și îi fac să nu mai aibă încredere în ei, în abilitățile lor, chiar dacă altădată acestea au contat foarte mult și i-au ajutat în cariera profesională. Cert este că perioada de izolare acasă le-a provocat depresie sau anxietate, le-a afectat starea de sănătate.

Psihologii spun că munca are un efect direct asupra stimei de sine și dacă acesta este negativ, va cauza întotdeauna un disconfort psihic. În mod cert, oamenii ar trebui să caute un loc de muncă care să-i ajute să-și dezvolte încrederea în sine, și nicidecum un job care să le scadă stima de sine.

Dacă înainte de criza epidemică, weekend-urile erau dedicate pentru a-ți încărca bateriile, acum toată luna ai timp să te poți recupera fizic și să te gândești ce vei face când vei relua munca. Dacă ești în șomaj probabil că starea ta de anxietate este mai accentuată, fiind creată de nesiguranța zilei de mâine. Fenomenul apare la mulți oameni și uneori este nevoie de un specialist în sănătate pentru a putea depăși anxietatea temporară.

Există tineri ambițioși care nu ezită să facă o schimbare, mai ales dacă au încredere în abilitățile și pregătirea lor profesională. Dorința de a se dezvolta profesional este puternică, mai ales dacă sunt influențați și de persoane care au reușit în viață. Acestea sunt o sursă de inspirație pentru ei și îi ambiționează să facă și ei o schimbare. Ideea este de a analiza bine variantele pe care le au, pentru a-și putea oferi o stare profesională de bine.

Pentru a duce o viață frumoasă, cel mai important este respectul de sine. Toate alegerile pe care un om le face în viață exprimă valoarea pe care acel om și-o atribuie lui. Întotdeauna un om cu stimă de sine ridicată nu va avea teamă să se afirme și de aceea ajunge să trăiască o viață împlinită.

Dezvoltarea de sine contează enorm, ea permite oamenilor să trăiască pe deplin viața și aici ne referim și la latura personală și profesională. Un om care are curaj, ambiție, stimă de sine, atitudinea potrivită față de sine, care este mai pozitiv și mai încrezător în abilitățile sale, va atrage noi oportunități și își va schimba viața.

Articole similare