Actualitate

Ce aer respiră buzoienii

Agenția Europeană a Mediului a realizat un top cu orașele care au cel mai curat aer. În cadrul studiului, orașele din Uniunea Europeană sunt clasificate – de la cel mai curat la cel mai poluat oraș – pe baza nivelurilor medii de particule fine (PM2,5) din ultimii doi ani calendaristici.

„Particulele fine sunt poluantul aerului cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și îmbolnăvirea. Acest instrument se concentrează pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății”, arată reprezentanții Agenției Europene a Mediului. Potrivit sursei citate, în 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat orientările bazate pe sănătate pentru calitatea aerului și a recomandat un nivel maxim de 5 µg/m3 (micrograme pe metru cub) pentru particulele fine pentru expunere pe termen lung, pentru a proteja sănătatea.

În 2008, Uniunea Europeană (UE) a stabilit o valoare limită anuală pentru particulele fine, de 25 µg/m3 în cadrul politicilor de furnizare a aerului curat în Europa. Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător este în prezent în curs de revizuire, printre altele, pentru a alinia mai strâns standardele UE la recomandările OMS.

Orașul cu cel mai curat aer din România este Galați. Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, acesta se află pe primul loc din România și pe locul 21 din Europa (7,2 micrograme de praf pe metru cubi). Urmează în clasament orașele Oradea – locul 146 (9,9), Sibiu – 157 (10) Constanța – 232 (11,7), Bacău – 261 (13,1). Cluj-Napoca se află pe locul 10 la nivel național și 291 la nivel european cu 14,6 micrograme de praf pe metru cub.

Buzăul se află pe locul 7 la nivel național și 274 la nivel european, cu 13,8 micrograme de praf pe metrul cub, mai arată analiza.

În funcție de calitatea aerului, orașele au fost clasificate astfel:

• bun pentru niveluri de particule fine care nu depășesc valoarea orientativă anuală a Organizației Mondiale a Sănătății de 5 micrograme de praf pe metru cub;

• corect pentru niveluri de peste 5 și care nu depășesc 10 micrograme de praf pe metru cub;

• moderat pentru niveluri de peste 10 și care nu depășesc 15 micrograme de praf pe metru cub;

• slab pentru niveluri de peste 15 și care nu depășesc 25 micrograme de praf pe metru cub;

• foarte slab pentru niveluri la și peste valoarea limită a Uniunii Europene de 25 micrograme de praf pe metru cub.

Astfel, orașul Buzău intră categoria celor moderate, după calitatea aerului.

Agenția Europeană a Mediului a realizat o mapă interactivă în care este măsurat indexul calității aerului pe fiecare stație din orașele europene. De exemplu, în Galați există cinci stații de măsurare dintre care doar patru oferă informații. Orașul Buzău are doar o stație de măsurare a calității aerului, pe Strada Sfântul Sava de la Buzău, la sediul Agenției pentru Protecția Mediului.

La Buzău au fost înregistrate emisii de PM2.5. Pe lângă poluanții gazoși, atmosfera poate fi poluată și cu particule din diverse surse. Aceste particule au compoziție și dimensiuni diverse și uneori sunt denumite „aerosoli”. Cel mai bine sunt cunoscute sub denumirea de „particule în suspensie” (în engleză „particulate matter”, cu prescurtarea PM). PM2.5 provin adesea din surse diferite de emisii și au compoziții chimice diferite. Emisiile rezultate din arderea benzinei, uleiului, motorinei sau lemnului produc o mare parte din poluarea cu PM2.5 a aerului exterior.

Capitala României este pe locul 302 în acest clasament, având un indice de poluare de 15,7, dublu în comparație cu orașul Galați. Cel mai prost aer din România se regăsește în Iași, oraș care se află pe locul 340. În clasament mai apar orașele Constanța 232, Bacău 261, Botoșani 273, Timișoara 281, Brașov 289, Cluj-Napoca 291, Suceava 296, Satu Mare 301, Arad 308, Baia Mare 313, Ploiești 327, Piatra Neamț 329, Târgu Mureș 330 și Iași 340.

Pe locul 375, ultimul în clasamentul întocmit de Agenția Europeană a Mediului, este orașul Slavonski Brod, din Croația. Cel mai curat aer din Europa este în orașele Faro din Portugalia, Umea și Uppsala, ambele din Suedia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker