miercuri, 05 august 2020

Cazul ,,Ciomu de Buzău”, blocat la Parchet de doi ani

În vara lui 2017, Parchetul de pe lângă Judecă­toria Buzău a dispus începerea urmăririi penale „in personam“ pentru vătămare corporală, împotriva a patru cadre ­me­dicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, după ce, la sfârşitul lunii martie, judecătorii au stabilit că bărbatul căruia i-a fost amputat organul genital în urma unei infecţii căpătate după o intervenţie la unitatea medicală în cauză a fost victima unui malpraxis, anulând totodată documentul prin care Comisia din cadrul DSP Buzău a concluzionat, în urma anchetei efectuate, că tratamentul a fost aplicat corect, singura problemă fiind cea a personalului insuficient în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când buzoianul a ajuns la spital.

Atunci s-a stabilit că ancheta va fi continuată după ce o comisie de specialitate organizată la nivelul Institutului Naţional de Medicină Legală se va pronunţa asupra unor aspecte din expertiza iniţială efectuată în cauză, contestată de toate părţile implicate.

Doar că de mai bine de doi ani, în dosar  nu s-a mai întâmplat ceva relevant. În luna martie a acestui an, Costică Maroleanu, prin intermediul avocatului, a contestat în instanţă durata cercetării penale, iar un complet al Judecătoriei Buzău i-a admis contestaţia. ,,În baza art.4885 şi art. 4886, Cod procedură penală, admite contestaţia privind durata procesului penal, formulată de petentul Maroleanu Costică, în dosarul penal nr. 1133/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. Potrivit art. 4886 alin. 1, Cod procedură penală, raportat la art. 327 Cod procedură penală, procurorul va rezolva cauza în termen de 6 luni de la data primirii comunicării prezentei soluţii, termen în care, potrivit art. 4886 alin. 1, Cod procedură penală, nu se va putea formula o altă contestaţie privind durata procesului penal în dosarul de urmărire penală nr. 1133/P/2015. În baza art.275 alin.3, Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia. Fără cale de atac. Pronunţată în ­ca­mera de consiliu, azi, 04.04.2019”, se arată în încheierea de şedinţă. De opt luni nu s-a întâmplat însă nimic relevant deşi există o hotărâre judecătorească care obligă procurorul să soluţioneze cât mai repede cauza, iar dosarul este în cercetarea specialiştilor judiciari.

A încercat o conciliere cu medicii

Între timp, după ce la Judecătoria Buzău a avut câştig de cauză, Costică Maroleanu a încercat, prin intermediul avocatului său, o conciliere cu medicii acuzaţi de malpraxis. Cadrele medicale nu i-au tăiat doar organul sexual, ci şi orice cale de comunicare.  După reuşita în instanţă, avocata lui Costică Maroleanu i-a chemat pe inculpaţi la o întâlnire de conciliere,  însă aceştia nu au dat curs invitaţiei, motivând că aşteaptă ca instanţa să se pronunţe asupra valorii despăgubirii. Suma pe care Maroleanu a solicitat-o drept despăgubiri este de jumătate de milion de euro, sumă avansată, de altfel, încă de la începutul acţiunii în justiţie. La stabilirea daunei, avocata bărbatului mutilat s-a folosit de un precedent judiciar, cazul Ciomu. Până la o decizie definitivă a instanţei cu privire la acordarea unor despăgubiri, bărbatul nu va primi vreun leu.

Transferat la Spitalul Militar cu complicaţii

Drama lui Maroleanu a început în toamna anului 2014   Costică Maroleanu a ajuns la Spitalul Judeţean Buzău în luna noiembrie 2014 cu suspiciune de atac cerebral, în urma analizelor medicii constatând că el are şi probleme diabetice. Bărbatul s-a refăcut rapid, însă ulterior au apărut, pe fondul afecţiunii diabetice, probleme la sistemul urologic, astfel că, în decembrie, a fost internat la Terapie Intensivă în cadrul Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Buzău.    I-a fost montată o sondă urinară, iar după câteva zile, când aceasta i-a fost scoasă, au apărut complicaţiile. Bărbatului i se infectase organul genital dar, cu toate acestea, nu a fost programat la un consult urologic.   Pentru că se simţea tot mai rău, pacientul a decis să plece din spitalul din Buzău, iar după Anul Nou s-a internat la Spitalul ­Mi­litar Central. Acolo, doctorii şi-au dat seama că e o situaţie disperată şi au decis amputarea organului genital.

De peste doi ani încoace, buzoianul traversează cea mai grea etapă a vieţii. Ajunge să plângă precum un copil când realizează cum i-a fost distrusă viaţa.

,,M-au mutilat şi m-au distrus şi psihic. Se fac glume de prost gust că de ce nu mi-am schimbat codul numeric, să devin femeie dacă tot nu mai am penis. E traumă psihică pentru că am impresia că toată lumea se uită la mine lung. Îmi pare că toţi fac aluzii, în jurul meu, la infirmitatea mea. Văd numai sonde urinare, avocaţi, frânturi de legi, nu pot comunica normal, mă enervez foarte repede”, spune Costică Maroleanu.

O expertiză medicală efectuată de profesorul universitar Mircea Penescu, doctor în ştiinţe medicale şi specialist în nefrologie, a scos la iveală nereguli grave în felul în care a fost tratat pacientul. Doctorii ar fi sesizat prea târziu problemele acestuia şi au intervenit tardiv. Iar ghinionul bolnavului a fost că a nimerit la spital de Crăciun, când medicii sunt în concedii sau vacanţe. Expertul a stabilit că, după ce pacientului i-a fost scoasă sonda urinară, cei care l-au tratat l-au exminat superficial şi au sesizat prea târziu complicaţiile. În plus, unele consultaţii s-au dat la telefon, fără ca medicul să vadă personal bolnavul. Totodată, în fişele de observaţie procedurile erau consemnate laconic.

DSP nu a contestat decizia instanţei

Judecătoria Buzău a decis, în luna martie 2017, că bărbatul din Buzău, Costică Maroleanu, căruia i-a fost amputat penisul în urma unei infecţii căpătate după o intervenţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, a fost victima unui malpraxis şi a anulat documentul prin care Comisia din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău a concluzionat, în urma anchetei efectuate, că tratamentul i-a fost aplicat corect, singura problemă fiind cea a personalului insuficient în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când buzoianul a ajuns la spital. Decizia a rămas definitivă după ce nicio parte nu a contestat-o.

În cazul bărbatului de 54 de ani căruia i-a fost amputat organul genital, după ce a făcut o infecţie care îi punea viaţa în pericol a fost Comisia de etică a medicilor din Spitalul Judeţean Buzău a decis ca unuia dintre medicii care l-au tratat iniţial pe pacient să-i fie redus salariul, iar alţi doi să primească un avertisment.

Şi asta pentru că doctorii nu au completat corect fişele de observaţie ale pacientului.

Cea mai mare sanctiune a primit-o medicul de la sectia de Urologie, unde a fost internat barbatul. Acestuia i-a fost redus salariul cu 10 la sută timp de trei luni. Alţi doi medici de la secţia de nefrologie, care l-au avut şi ei sub observaţie pe buzoianul de 54 de ani, au primit un avertisment.

Şi Colegiul Medicilor Buzău a sancţionat cei trei medici, unul dintre ei primind un vot de blam. Decizia a fost contestată la Colegiul Naţional al Medicilor.

DSP, răspuns laconic

Costică Maroleanu, a sesizat Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică. După un an de anchetă, comisia DSP pentru cazurile de malpraxis a dat un răspuns care, susţine avocatul pacientului, nu respectă legea: „Deşi legea spune foarte clar că atribuţia acestei comisii este de a spune dacă a fost sau nu un caz de malpraxis, aceasta nu este pronunţată în sensul legii, pur şi simplu se limitează în a spune că tratamentul aplicat a fost unul corect (…) Domnul expert atrage atenţia că au fost mai multe probleme în tratamentul aplicat pacientului (…) De altfel, dintre concluziile expertului, prin care s-au arătat ce deficienţe au fost, inclusiv faptul că s-au aplicat tratamente medicale recomandate telefonic de către medicii implicaţi în tratarea domnului Marolea­nu“.

Problemele de natură administrativă şi medicală nu s-au oprit doar la cele menţionate anterior. Expertul mai arată în document că intervenţiile medicale ale specialiştilor au fost tardive.

loading...
error: Content is protected !!