Economic

Câți salariați îi trebuie Buzăului pentru a plăti pensiile seniorilor

România se confruntă cu un deficit al forței de muncă, accentuat în fiecare an de numărul tot mai mare al locuitorilor care aleg să migreze către alte țări. Astfel, devine tot mai greu ca țara noastră să poată plăti pensiile, în condițiile în care în fiecare județ din România numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaților.

De exemplu, în Hunedoara o pensie medie e asigurată de contribuțiile de asigurări sociale a doi salariați plătiți cu salariul mediu. Acolo avem 1,2 pensionari la un salariat, ceea ce face ca necesarul de salariați care ar asigura pensiile din contribuții să fie mai mare cu 140.000 de salariați decât sunt acum.

La Galați, contribuția pentru pensie e de 1.300 de lei, iar pensia medie e de 1.926 lei. În județ sunt 112.000 de salariați și circa 126.000 de pensionari. Ca să plătești toate pensiile doar din contribuții ar fi nevoie de încă 75.000 de angajați. Numai că economia Galațiului nu e atât de diversificată încât să genereze atâtea noi locuri de muncă.

În Buzău lucrurile stau și mai rău. Aici contribuția la pensie este de 1.200 lei, iar pensia medie este de 1.533 lei. Sunt 85.114 salariați în județ și 106.550 de pensionari. Pentru ca Buzăul să poată plăti pensiile doar din contribuții ar mai fi nevoie de circa 50.000 de salariați. Din păcate este foarte greu pentru un județ mic, cum este Buzăul, să genereze atâtea locuri de muncă, în condițiile în care multe fabrici au ales să își închidă porțile în ultimii ani.

Potrivit unei analize HotNews.ro, într-un clasament al județelor cu cel mai mare deficit de salariați, Buzăul ocupă locul 10. Aici, salariul mediu brut este de 4.817 lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker