Economic

Ultimele precipitații au refăcut rezerva de apă din sol. Nu și la Buzău

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a centralizat informațiile actualizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) referitoare la aprovizionarea cu apă din sol. Astfel, precipitațiile înregistrate începând din 16 noiembrie 2023 și până în prezent au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul și sudul țării, unde seceta pedologică era extremă, potrivit unui comunicat de presă al MADR.

La această dată, aprovizionarea cu apă se prezintă în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și chiar optim în cea mai mare parte a regiunilor agricole, arată sursa citată. „Dacă în intervalul 1-16 noiembrie 2023 cantitatea medie de precipitații a fost de 43,6 l/mp, pentru intervalul 1-26 noiembrie, aceasta a crescut până la valoarea de 86,3 l/mp (max.), cu 44,8 l/mp peste media climatologică a lunii noiembrie”, arată situația centralizată de Ministerul Agriculturii.

Buzăul, în continuare sub asediul secetei

În data de 28 noiembrie, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute, izolat în nordul Munteniei, estul Transilvaniei și nord-estul Moldovei. La Buzău precipitațiile din ultimele zile au fost însemnate cantitativ, dar nu suficiente, astfel că în sol rezerva de umiditate este în continuare scăzută, fiind înregistrată secetă pedologică extremă. Doar zona municipiului Râmnicu Sărat stă mai bine la acest capitol, aprovizionarea cu apă fiind satisfăcătoare aici.

Articole similare