Actualitate

Câți dintre absolvenții de liceu s-au înscris la Șomaj

26 iulie este ultima zi în care absolvenții de liceu și facultate se pot înscrie la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a obține ajutor de șomaj timp de șase luni, dacă nu au reușit să-și găsească un loc de muncă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, potrivit reprezentanților AJOFM Buzău. Prin urmare, 26 iulie este ultima zi de depunere a dosarelor pentru absolvenții fără loc de muncă. Până în acest moment, 280 de absolvenți ai promoției 2022 sunt înscriși la AJOFM Buzău.

„Promoția 2022 înseamnă aproximativ 3.400 absolvenți de învățământ liceal, profesional, școli de arte și meserii sau liceul la seral. Din aproximativ 3.400 de absolvenți, până la ora aceasta în evidența instituției sunt înscriși 280 de copii. 26 iulie este termenul limită până la care acești copii pot depune documentele, astfel încât să beneficieze de ajutor de șomaj șase luni, o sumă reprezentând aproximativ 265 de lei pe lună. Legiuitorul a prevăzut ca, în termen de 60 de zile din momentul absolvirii, să poată să se adreseze instituției pentru a putea fi luați în evidență. După 60 de zile aceste dosare de evidență pot fi transformate în dosare de indemnizație de șomaj”, a precizat directorul AJOFM, Ionel Tociu. Perioada de acordare a indemnizației de șomaj pentru absolvenți este de șase luni, iar cuantumul este de 50 la sută din valoarea indicatorului social de referință (ISR).

În cazul elevilor care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ. „Dacă absolvenţii aflaţi în una din situaţiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (30 mai 2022 – 26 iulie 2022), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca șomeri fără drept la indemnizație, și nu vor avea ulterior dreptul la indemnizaţie de şomaj. Pentru absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani care nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, indemnizaţia de şomaj se acordă de la data absolvirii, fără a mai fi necesară înregistrarea, în prealabil, ca șomeri fără drept la indemnizație, în termen de 60 de zile de la absolvire. Precizăm că aceste prevederi pentru absolvenţii de liceu sunt în concordanţă cu obligaţia instituţiilor de învăţământ de a elibera certificate de studii în termen de 15 zile de la data absolvirii (finalizării studiilor), or până la acea dată rezultatele examenului de bacalaureat încă nu sunt cunoscute. Dacă absolventul nu s-a înregistrat în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana în cauză nu va mai avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, dar în schimb va putea să beneficieze de serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de formare profesională gratuite dacă se înregistrează în evidenţă AJOFM Buzău”, se transmite pe site-ul instituției.

Cum se explică numărul mic de absolvenți în evidență și plată

Numărul mic de absolvenți înscriși la șomaj se explică, spune directorul AJOFM Buzău, în principal prin deplasarea forței de muncă tinere către țările în care se află și părinții plecați la muncă în străinătate.

directorul AJOFM, Ionel Tociu

„Acești copii pleacă în străinătate să-și reîntregească familiile, care sunt stabilite de ani de zile în străinătate. De aceea, la finalizarea studiilor cu sau fără Bacalaureat, an de an acești copii emigrează și își reîntregesc familiile în străinătate. Liceul la noi  este incomparabil mai ieftin decât în Franța sau în Spania etc. Pe de altă parte, Legea șomajului, Legea 76, legea organică, a fost modificată, în sensul că absolvenții de învățământ preuniversitar care dau examen la o formă de învățământ superior, indiferent că este de stat sau privat, nu mai au dreptul la șomaj indemnizat. Și acest lucru a dus la reducerea numărului de înscrieri în evidențele instituției. Se menține un trend înregistrat de circa patru ani de zile, în care jumătate de absolvenți acced către învățământul de stat sau privat, în timp ce între 250 și 350 de copii intră în șomaj indemnizat, pentru o perioadă de șase luni de zile; iar diferența până la numărul total de absolvenți promoția curentă reprezintă forța de muncă tânără care emigrează în statele membre ale Uniunii Europene, unde părinții lor locuiesc de ani buni”, spune directorul AJOFM, Ionel Tociu.

Conducerea AJOFM a transmis că tinerii care au absolvit studii liceale, postliceale sau universitare, promoția 2022, sunt așteptați să se înregistreze în evidențele instituției pentru a beneficia de serviciile prevăzute de lege cu scopul integrării pe piața muncii. În cadrul AJOFM, ei vor primi servicii gratuite de informare și consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării, sub formă de prime.

Ce documente sunt necesare la înscriere

În vederea înregistrării la agenţiile de ocupare, absolvenții trebuie să prezinte: act de identitate fotocopie, act de studii (adeverinţa de absolvire, certificate de absolvire sau diploma de bacalaureat după caz) în fotocopie. În cazul adeverinţei, trebuie să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 27.05.2022. De asemenea, ei trebuie să mai prezinte o  declarație pe propria răspundere – cu privire la condiția medicală. În situaţia în care un absolvent de liceu nu promovează examenul de bacalaureat (indiferent dacă s-a prezentat sau nu), şi acesta are dreptul să se prezinte în vederea înregistrării până pe 26 iulie 2022.

Pentru a se putea înscrie la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă absolvenții trebuie să se prezinte la instituție cu actul de identitate, actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii; de asemenea, mai este necesară și o declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate, tipizat disponibil pe website-ul www.anofm.ro

La Buzău, spune directorul AJOFM, 80 la sută din volumul de lucru al instituției este online, iar singura activitate care necesită prezența șomerilor este aceea care presupune viza, odată la 30 de zile, pentru persoanele aflate în șomaj indemnizat, o dată la șase luni de zile pentru beneficiarele Legii 416. Această decizie a fost luată în pandemie și este menținută pentru eficientizarea activității instituției. De aceea și depunerea documentelor pentru dosarul de șomaj poate fi făcută și online. Cei interesați pot intra și pe platforma www.ajofm.ro la secțiunea contacte, și în funcție de nevoia persoanei respective – să  se înscrie în evidențele de șomaj, să depună dosar la Legea 416, o subvenție, o primă, au la dispoziție pe pagină adrese de email diferite, în funcție de compartimentele care răspund la acea problemă a persoanei respective.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker