Economic

Câți bani ar putea ajunge în județ pentru investiții

Companiile care vor să atragă bani pentru dezvoltare trebuie să știe că schema de ajutor de stat reglementată de HG 807/2014, cu modificările anunțate recent, în baza HG 530/2022 a devenit printre cele mai populare componente de finanțare. Este, practic, una dintre puținele măsuri cu sprijin nerambursabil destinat investițiilor în dezvoltare pentru companii, în special cele din zona de producție. Potrivit Economedia.ro, prin această schemă vor fi eligibile 19 județe, cu finanțări de peste 600.000 de euro.

Ajutorul de stat în baza acestei scheme poate fi solicitat de întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM cât şi companii mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Această schemă are ca principal obiectiv stimularea investițiilor în zonele defavorizate economic, astfel încât să crească numărul angajaților.

Șapte regiuni din România se numără printre cele mai defavorizate din Uniunea Europeană, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75 la sută din media UE. Este vorba despre regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Vest. Acestea sunt eligibile pentru ajutor în valoare maximă pentru întreprinderile mari, segmentul nerambursabil fiind cuprins între 30 la sută și 60 la sută. Potrivit Comisiei Europene, aproximativ 90 la sută din regiunile României vor putea beneficia de sprijin pentru investiții prin ajutoare de stat.

Când se va aplica schema și care este valoarea finanțării

Bugetul alocat pentru sesiunea 15 iunie-26 iulie se ridică la 700 milioane de lei, dar dacă după evaluarea proiectelor mai rămân bani neconsumați, aceștia se vor aloca după rectificarea bugetară.

O companie poate accesa prin intermediul HG 807, după noile modificări, până la 45 milioane euro, acolo unde investiția se va derula într-unul dintre județele cu 60 la sută sprijin nerambursabil. Schema, închisă temporar la începutul lunii februarie, se va redeschide pe 15 iunie.

Consultanții estimează că aceasta ar fi ultima sesiune, dat fiind faptul că nu mai există alocare financiară, anul acesta se vor epuiza și sumele care ar fi trebuit lăsate pentru anul 2023, ultimul an pentru emiterea de Acorduri de finanțare.

19 județe din totalul celor 41 vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 60 la sută din valoarea investiției. Printre județele care vor primi acest sprijin de 60 la sută pentru proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani se numără și Buzăul, alături de Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți.

Județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Iași, Alba, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu sau Constanța vor beneficia de alocări de până la 50 la sută din valoarea proiectelor de investiții derulate în anii următori.

Județele Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, dar și cele din centrul țării – Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu sau Brașov – vor avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40 la sută din valoarea investițiilor derulate, în timp ce județele Timiș și Arad vor avea o alocare diminuată față de intervalul anterior, de la 35 la sută, la 30 la sută.

Județul Ilfov va beneficia de ajutor de sprijin cuprins între 35 și 40 la sută, în funcție de zonă, în timp ce Bucureștiul va rămâne fără proiecte prin ajutor de stat în acest an.

Industriile eligibile pentru participarea la schema de ajutor de stat

Industria prelucrătoare este prin-cipala interesată de această schemă, având în vedere că investiția trebuie să fie de minimum un milion de euro. Sectorul reciclării este un alt sector interesat de această finanțare, unde s-au derulat deja proiecte importante și de la care se așteptă în continuare la solicitări, precum și companiile de construcții – CAEN 42 „Lucrări de geniu civil”, HoReCa, domeniul sănătății – clinici medicale, și altele.

De cealaltă parte, printre industriile care nu pot aplica pentru finanțare se numără industria grea, siderurgia, metalurgia, producătorii și îmbuteliatorii de alcool sau tutun.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker