Politic

Câte femei candidează pentru un post de parlamentar de Buzău

Participarea femeilor rămâne redusă și la alegerile parlamentare din acest an, reiese dintr-un raport publicat de Expert Forum, care mai arată că locurile eligibile sunt, în marea majoritate a cazurilor, ocupate de bărbați.

„Participarea femeilor rămâne redusă și la alegerile parlamentare, deși procentul crește puțin față de alegerile locale din septembrie. La alegerile locale, conform calculelor EFOR, femeile au reprezentat 22,9%, iar pentru alegerile din decembrie re­prezintă 29,5%. În același timp, plasarea acestora pe locuri eligibile pe listele de candidați poate fi îmbunătățită, pentru a oferi șanse egale cu adevărat”, arată raportul realizat de Expert Forum.

Potrivit sursei citate, cel mai mare procent de femei raportat la toți candidații partidului se regăsește la Partidul Ecologist Român (36,13%), România Mare (34,42%) și Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal (32,46%). Alianța pentru Unirea Românilor, Uniunea Democrată a Ma­ghiarilor din Români, Partidul Libertății, Unității și Solida­rității, Partidul Mișcarea Po­pu­lară și Partidul Verde au cam o treime femei candidați. Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, PRO România și Uniunea Salvați România au fiecare aproximativ un sfert din candidații de pe listă femei.

„Partidele politice care au mecanisme pentru alegerea internă a reprezentanților nu au reușit să impună un procentaj mai mare de femei decât cele care impun candidații de la centru. Comparativ cu 2016, diferențe mai semnificative se văd în unele circumscripții. În Hunedoara, procentul de femei pe liste a crescut cu 11,35%, în Mehedinți cu 9,9%, iar în Prahova și Alba cu aproximativ 8%. La cealaltă extremă se află Satu Mare, unde procentul a scăzut cu 8,17%, Bistrița Năsăud cu 7,97% Giurgiu cu 7,24%, respectiv Gorj, unde procentul a scăzut cu 5,31%. Raportat la numărul total al acestora, femeile candidați sunt relativ proporțional reprezentate pe locuri eligibile. Cu toate acestea, cea mai mare discrepanță se observă la poziția 1 pe listă, unde sunt reprezentați predominant bărbați. Dacă la locale am identificat mai mult de 936 de liste de candidați care nu asigu­rau reprezentarea ambelor sexe, la parlamentare, birourile electorale de circumscripție au fost mult mai disciplinate și numărul de liste cu probleme este mic. La aceste alegeri am identificat un număr de șase liste aprobate fără respectarea reglementărilor”, se mai precizează în document.

În județul Buzău, situația se prezintă în felul următor: Partidul Social Democrat a prezentat liste cu trei femei candidați (una la Camera De­putaților și două la Senat), Partidul Națio­nal Liberal a ieșit tot cu trei candidate (două la Ca­mera Deputaților și una la Senat), pe listele Partidului Mișcarea Populară candidează patru femei (trei la Camera Deputaților și una la Senat), iar Alianța USR-PLUS aruncă în lupta electorală șase femei (patru la Camera Deputaților și două la Senat).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker