Actualitate

Câte deșeuri s-au „PET-scuit” de pe lacul Siriu și râul Buzău

O hârtie aruncată aiurea, un PET aruncat la întâmplare se întâlnește cu altul aruncat mai încolo. Devine un tăvălug și asistăm nemulțumiți la râurile de gunoaie care sufocă apa, distrug localități ori ucid animalele. Toate gunoaiele aruncate aiurea prin țară ajung în apele mari, apoi în Dunare și, în cele din urmă, în Marea Neagră.

Cantitatea de deșeuri adunate duminică, în numai două ore în timpul unei acțiuni de igienizare „PET-scuit” organizată de Apele Române Buzău-Ialomița în dreptul acumulării Siriu și pe râul Buzău și la care au participat zeci de voluntari din mai multe instituții și ONG-uri este o dovadă în acest sens. În numai două ore, au fost încărcați 1.000 de saci, echivalentul a 50 de mc de deșeuri, iar peste 95 la sută din deșeurile colectate au fost din plastic.

Acțiunea face parte din proiectul „ProtectStream4Sea”, din cadrul programului operațional comun „BlackSea” în care ABA Buzău-Ialomița este partener, alături de instituțiile abilitate din Grecia, Moldova, Turcia și Armenia. Echipele de la Apele Romane Buzău-Ialomița și cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor, alături de 130 de voluntari de la mai multe instituții – Prefectură, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul de Poliție Județean, autoritățile locale din Nehoiu, Cislău, Viperești, elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Nehoiu, studenți de la Facultatea de Geografie, Universitatea din București, Mareș Outdoor Events, Asociația Club Sportiv Săcele, Green Adventure și Letto SRL-Nehoiu, au curățat de peturi malurile din dreptul acumulării Siriu, cele ale râului Buzău, din dreptul localităților Nehoiu, Cislău, Pătârlagele, Viperești, precum și zona digului din dreptul râului Buzău, între podul Mărăcineni și podul CF Vadu Pașii.

Cam acestea ar fi, de altfel, zonele unde în ultimele luni, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița au identificat depozite ilegale de deșeuri, controalele fiind încheiate cu amenzi și chiar cu o plângere penală.

Acțiunea de verificare la teren a stării de salubritate a localităților, cursurilor de apă, a barajelor, podurilor și căilor de comunicații de pe raza județului Buzău s-a desfășurat în perioada lunilor mai și iunie de către comisia mixtă numită prin Ordinul Prefectului Județul Buzău, cu reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Buzău, Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, cât și reprezentanți ai Instituției Prefectului Județul Buzău, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău, Gărzii Forestiere Județene Buzău și Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Neron Lupașcu” al Județului Buzău.

Au fost verificate prin sondaj 20 Unități Administrativ-Teritoriale de pe raza județului Buzău, respectiv șase cursuri de apă: Buzău, Călmățui, Sărata, Câlnău, Bâsca Chiojdului, Râmnicu Sărat.

Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița a făcut verificări pe 5 cursuri de apă în 15 Unități Administrativ-Teritoriale aferente spațiului hidografic aflat în administrare – Buzău, Nehoiu, Cislău, Siriu, Pătârlagele, Calvini, Chiojdu, Poșta Câlnău, Racovițeni, Merei, Movila Banului, Rusețu, Gherăseni, Smeeni, Costești. Nu au fost identificate depozite semnificative de deșeuri și material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă, precum și în zona podurilor și punților pietonale, însă pe raza municipiului Buzău s-au identificat deșeuri inerte, deșeuri plastice și în amestec cu deșeuri menajere și deșeuri textile de cca. 25  mc, pe aproximativ 110 mp, la Costești s-a identificat un depozit de deșeuri plastice, în zona podului Pietrosu, la Cislău s-au identificat depozite punctiforme de deșeuri vegetale, menajere și din demolări de cca 10 mc pe o suprafață de aproximativ 300 mp. De asemenea, la Pâtârlagele s-au identificat aproximativ 95 de mc de deșeuri menajere, resturi vegetale, materiale rezultate din demolări, gunoi grajd și deșeuri inerte, la fel și pe raza comunelor Poșta Câlnău, Racovițeni, Siriu, Chijdu, Calvini, Merei dar și pe raza orașului Nehoiu, unde s-au identificat  depozite punctiforme de gunoi de grajd și deșeuri vegetale pe cca 2-3 km lungime în punctul Valea Nehoiului.

În urma celor 20 acțiuni de verificare a stării de salubritate a localităților, cursurilor de apă, podurilor și cailor de comunicații, pentru neregulile identificate privind depozitari de deșeuri de orice fel în albii, pe maluri, în zonele de protecție ale cursurilor de apă și în orice alte locuri nepermise, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Buzău au aplicat un avertisment U.A.T Buzău, cinci amenzi la U.A.T Cislău, U.A.T Pâtârlagele, U.A.T Poștă Câlnău, U.A.T Calvini, U.A.T Merei, iar pentru U.A.T. Siriu a fost formulată plângere către organele de cercetare penală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker