Sănătate

Care sunt pașii pe care vrea să-i urmeze DSP pentru a crește numărul persoanelor vaccinate

Reprezentanții Direc­ției de Sănătate Publică Buzău consideră că întreaga campanie de vaccinare a devenit o ,,luptă permanentă între partea medi­cală și persoanele care ar trebui să beneficieze de această vaccinare”. Acest lucru este dovedit și de cifrele care sunt înregistrate în fiecare zi la nivelul județului. Astfel, dacă în plină campanie de vaccinare în Buzău se înregistrau chiar și peste 1.000 de persoane vaccinate la un interval de 24 de ore, odată cu relaxarea res­tricțiilor interesul buzoienilor pentru vaccinare a scăzut simțitor, iar numărul înregistrat este chiar sub 100 de persoane la 24 de ore. Prin urmare, reprezentanții DSP sunt nevoiți să schim­be din nou strategia de vaccinare. După ce au implementat mai multe puncte de vaccinare în județ, pentru a evita astfel programarea pe platforma de vaccinare, reprezentanții vor acum să meargă în mediul rural, acolo unde accesul la vaccin nu a fost făcut atât de ușor ca la oraș. Cu speranța că va crește numărul persoanelor vaccinate, DSP Buzău vrea să cheme în ajutor echipele de voluntari de la Crucea Roșie pentru a lua la pas localitățile care au cea mai mică acoperire vaccinală.

Numărul buzoienilor care vor să se vaccineze scade de la o zi la alta, ba chiar au existat și situații în care persoanele au renunțat la schema de vaccinare și nu s-au prezentat la rapel. Autoritățile buzoiene iau în considerare și apropierea unui nou val de infectări. Potrivit epidemiologului șef din cadrul DSP, acoperirea vaccinală pe care o are Buzăul atât în mediul urban, cât și în mediul rural nu elimină riscul apariției unor îm­bolnăviri cu virusul, care până acum a infectat aproximativ 12.600 de buzoieni.

,,Ne luptăm cu vaccina­area. Este o luptă permanentă între partea medi­cală și persoanele care ar trebui să beneficieze de această vaccinare. Deocam­dată administrăm în teritoriu rapelurile, acolo unde am fost inițial, dar sperăm să nu rămânem pe doza doi și să vină și alte persoane care între timp s-au convins de la cei care au primit o doză că lucrurile sunt bune și trebuie să capete mai multă încredere în vaccin. În rural avem și localități unde avem acoperire vaccinală de 20%, ceea ce m-ar bucura dacă s-ar generaliza, dar avem și zone unde avem 6% sau chiar 5%. Deci, variază, dar fără a depăși niciunde 20%. Pe municipiul Buzău suntem aproape 30%, în municipiul Râmnicu Sărat 20%, în orașul Nehoiu 20% , Pătârlagele 15%, în orașul Pogoanele 12%. Vom reuși și ne vom adresa prioritar comunelor cu cea mai mică acoperire vaccinală sperând că toți acești factori, colaborând, vor reuși să con­vingă acești oameni să se prezinte la vaccinare, mai ales că oferta noastră este largă, în sensul în care, în funcție de cerere, le putem oferi orice vaccin pentru a se proteja împotriva infecției cu SARS-CoV-2″, a explicat Carmen Scântei, medic epidemiolog șef la DSP Buzău, citată de bursa.ro.

Începând cu această săptămână echipele mobile ale DSP Buzău vor merge în localități în care rata de vaccinare nu este mare, pentru a crește numărul persoanelor vaccinate, evitând astfel o catastrofă în cazul unui eventual val patru.

,,Din ceea ce am citit și eu, în urma unor studii medicale făcute de instituții de prestigiu, am înțeles că Pfizer și Johnson &Johnson elimină riscul formelor de boală grave și foarte grave, ceea ce este foarte bine, și doi, persoanele care sunt vaccinate cu Pfizer au cel mai mic risc de infecție cu noua tulpină”, susține Carmen Scântei.

Reamintim că săptămâna trecută au fost raportate cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, persoanele infectate nefiind vaccinate împotriva Covid-19.

,,Patru dintre cei cinci diagnosticați în urmă cu câteva zile nu sunt vaccinați. De altfel, acesta este lucrul pentru care luptăm. Vaccinarea are rolul ei pe care trebuie să-l recunoască toată lumea. Boala nu a dispărut, suntem într-o perioadă de acalmie, poate că se poartă frumos ca să ne dea timp să ne revenim psihic, fizic și logistic, oamenii trebuie să se vaccineze ca să avem cu cine ne lupta în continuare”, a mai adăugat Carmen Scântei.

În prezent Buzăul are peste 12.000 de persoane vindecate de virusul Covid-19 și 439 de decese.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker