Opinii

Cât de departe?

Undeva prin 2012, Holograf lansa melodia „Cât de departe”. Nu știu versurile cântecului, însă aceeași întrebare mi-a venit în cap mai deunăzi, odată cu transferul unui jucător portughez la Gloria.

O echipă de fotbal din mijlocul Atlanticului tocmai a reușit promovarea în „Primeira Liga”, eșalonul de elită al fotbalului lusitan, generându-se astfel una dintre cele mai lungi deplasări din lume. Santa Clara e un club din Azore, un mic grup de insule aflate sub administrație portugheză, la vreo 1.500 de kilometri de Lisabona. Concret, promovarea insularilor face din Santa Clara cel mai vestic club din întrecerea europeană, asta însemnând că săptămânal va trebui să zboare până pe continent pentru un meci în deplasare, fie alte echipe din prima ligă să se deplaseze, evident cu avionul, până la ei. Sporting, Benfica sau Porto vor fi nevoite să zboare până „unde-a dus surdul roata și mutul iapa”. Odată cu ei și fanii. Cei mai dedicați. Ei, numai ei, au timpul și banii necesari pentru a face o asemenea excursie, alături de echipa iubită.

În 2021, cei de la Santa Clara au avut de bătut drumuri și mai lungi. La figurat, pentru că tot cu avionul se deplasau. Insularii, calificați pentru rundele preliminare ale Conference League, au jucat în Macedonia, apoi în Slovenia, pierzând chiar în ultima rundă de calificare, contra celor de la Partizan.

Culmea, există deplasări și mai lungi în fotbalul european, cu toate că „mijlocul Atlanticului” sună al naibii de departe. Între Girona și Las Palmas, de exemplu, două orașe ale căror echipe concurează în La Liga, sunt 2.496,2 kilometri. Sau cel puțin asta susține Google Maps. În cele 38 de etape ale sezonului, suporterii celor de la Las Palmas au călătorit în total 78.000 de kilometri. Ăia destul de nebuni care au mers în toate deplasările.

Fără ruși nu se putea. Ei au cea mai mare țară. Distanțele sunt atât de mari acolo încât kilometrii se calculează din computer. Sumele acestora ar da abacul peste cap. În 2018, un grup de ultrași din Kaliningrad a mers de la Marea Baltică până la Vladivostok (aproape de Japonia), într-o călătorie de 10.365 kilometri. Numai la dus. În total, 20.731 kilometri.

Recordurile nu se opresc la ruși. Doamne Ferește să fii francez iar echipa pe care o iubești să pice-n cupă cu vreo anonimă de prin Pacific. Că de întâmplat s-a întâmplat: 2014 era anul în care Trelissac a trebuit să se deplaseze toooocmai până la Noumea, pentru o partidă din runda a șaptea a Cupei Franței. Din Aquitania până în Noua Caledonie sunt nici mai mult nici mai puțin decât 21.000 de mile. Treizeci și patru de mii două sute șaptezeci și nouă de kilometri, cum ar spune Perversu’ de pe Târgu Ocna.

În prima etapă a Superligii, Gloria se va deplasa la Ploiești. Sunt 71 de kilometri care pot fi parcurși lejer într-o oră și ceva mărunțiș. Sunt tare curios… cât de departe va fi Ploieștiul pentru fanii buzoieni?

Articole similare