Sănătate

Cât de agresiv este la Buzău valul de viroze care a pus pe jar lumea medicală

La nivel european sunt anunțate mai mult de 7 milioane de cazuri de boli respiratorii într-o lună. Bebeluși și copii au fost infectați de un virus care ar putea pune în pericol vieți.

Din păcate, inclusiv în România există viroze respiratorii grave, mai ales la copii. Ministerul Sănătății caută să țină sub control acest val de viroze, motiv pentru care a înființat 59 de centre de evaluare pediatrică, unde pacienții cu simptome severe vor fi controlați de medici specialiști pentru a reduce timpii de așteptare din camerele de gardă. Cele mai multe astfel de centre sunt amenajate în containerele folosite în perioada pandemiei.

La Buzău nu a fost înființat un astfel de centru, pentru că situația este momentan sub control, chiar dacă numărul internărilor este în creștere. Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău dispune de 70 de locuri pentru copii, în prezent fiind ocupate aproximativ 50. Pentru a evita aglomerația, medicii pediatri au hotărât să interneze copiii care se află în stare gravă, în timp ce copiii a căror stare este mai bună sunt tratați acasă, sub observația medicului de familie. De asemenea, perioada de internare a fost scurtată tocmai pentru ca medicii să reușească să acorde ajutor tuturor pacienților. Până în acest moment nu a existat niciun copil care să aibă viroză și să fie transferat la un alt spital pentru a fi tratat. Toți copiii au fost tratați în unitatea medicală din Buzău, spune Gina Anica, șef secție Pediatrie Buzău.

În continuare, copiii care au cea mai mare nevoie de ajutor sunt cei mici, sugarii, care ajung la spital cu febră foarte mare. Numărul pacienților din spitalele de copii crește de la o zi la alta; ajung cu sutele la camera de gardă, iar mulți au nevoie de oxigen.

 

Articole similare