Economic

Cât costă un kilogram de arpagic la Buzău?

Legumicultorii susțin că prețul va mai crește

Gospodarii se pregătesc de noul sezon agricol, iar printre primele legume care se plantează în grădină se află ceapa și usturoiul. Gospodarii au realizat în mediul online o veritabilă bursă cu prețurile la arpagic din mai multe județe. Prețul minim pentru un kilogram de arpagic pleacă de la 12 lei și cel maxim ajunge chiar și la 25 de lei, potrivit agrointel.ro. Prețul pe kilogram este mai mare în acest an, conform celor spuse de legumicultori.

Dacă în Brăila arpagicul poate fi cumpărat și cu 15 lei kilogramul, la Buzău legumicultorii vând mai scump, iar prețul pe un kilogram este 18 lei. Dar, sunt și județe în care prețul arpagicului ajunge și la 20 de lei, cum este în Satu Mare.

Cultivatorii spun că față de anul trecut prețul pentru arpagic este mai mare. „Am luat mai scump cu 5 lei față de anul trecut și de obicei cumpăr de la același producător. Este clar că și ceapa se va scumpi”, a spus un legumicultor pe grupul de Facebook.

Gospodarii sunt de părere că prețul pentru arpagic va mai crește odată cu venirea primăverii când cultivatorii se apucă de plantat. „Cred că se va mai scumpi odată ce va fi cererea mai mare”, a mai spus un alt gospodar.

„Cel care are nevoie de arpagic o să cumpere, indiferent de preț. Dacă vrei să pui în grădină ceapă, cumperi. Mulți, însă, nu vor mai cultiva ceapă. La toamnă, să nu ne mai mirăm de ce a crescut prețul la ceapă. Acum, ceapa costă aproape 4 lei/kilogram, însă prețul cu siguranță va crește. În vremurile astea ne așteptăm la ce este mai rău. În februarie a fost vreme de primăvară, apoi a venit din nou frigul. Vremea și prețurile sunt problema”, a mărturisit un cumpărător.

Plantarea arpagicului este recomandat să aibă loc, dacă vremea permite, în a doua săptămână din luna martie.

Iată care este prețul arpagicului în celelalte județe: Galați –  13 lei/kilogram ceapa normală, 15  lei/kilogram ceapa albă,  17 lei/kilogram ceapa roșie; Olt –  între 15 lei pe kilogram și 17 lei/kilogram; Gorj –  14-16-20 de lei kilogramul; Botoșani – 15-20 lei kilogramul; Prahova –  15-17 kilogramul; Vrancea –  14 – 17 lei kilogramul; Iași – 16-18 lei kilogramul; Dolj –  13 – 17 lei kilogramul; Oradea –  14 lei kilogramul; Cluj –  20-25 lei/kilogramul la piață, 14 lei kilogramul la Auchan; Vâlcea –  14 lei kilogramul; Brăila –  între 15 lei pe kilogram și 18 lei pe kilogram; Timiș – între 15 lei/kilogram și 21 lei/kilogram; Bacău –  15 lei kilogramul; Suceava –  18 lei kilogramul; Argeș – 12 lei kilogramul; Satu Mare –  20 de lei kilogramul.

Articole similare