Administrație

Bisoca: Se modernizează drumul către „Masa lui Bucur”

Primarul comunei Bisoca, Florin Stemate, a semnat la Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice un contract de finanţare pentru repararea și modernizarea Drumului Comunal 199, Recea – Șindrila, pe o lungime de 3,2 km, prin Programul Național Anghel Saligny. Valoarea proiectului este de 5.688.807 lei, iar lucrările sunt programate să înceapă la 1 martie și vor dura aproximativ 12 luni.

Din punct de vedere administrativ, finanţarea obţinută va însemna modernizarea unui drum ce va facilita accesul, din drumul judeţean, către trei sate, Recea, Şindrila şi Pleşi, iar dacă vorbim despre beneficiarii direcţi ai investiţiei, în cele trei sate locuiesc peste 600 de oameni. Dincolo de componenta cu trimitere directă la îmbunătăţirea nivelului de trai, primarul Stemate aduce în discuţie şi sporirea atractivităţii zonei din punct de vedere turistic. „Vizitatorii vor ajunge mai uşor la vestitul obiectiv turistic Masa lui Bucur, sau la Malul cu Sare de la Pleşi, şi, de ce nu, la Piva din Chiuoari. La fel de important, odată cu modernizarea acestui drum comunal cei care doresc să petreacă în zona de munte câteva zile, un week-end, de exemplu, vor ajunge mai uşor la un Complex turistic – o amenajare de trei case Tip A, în care se oferă spaţii pentru cazare. O singură casă poate asigura cazare pentru trei-patru familii”, spune primarul Florin Stemate.

Comuna Bisoca este a doua unitate administrativ-teritorială ca întindere din judeţ, de aceea nu surprinde pe nimeni că reţeaua de drumuri comunale şi săteşti măsoară peste  250 de kilometri, aspect care impune capitolul „Infrastructură rutieră” ca prioritate permanentă pe agenda primarului Stemate. Pe de altă parte, este de înţeles că nu toate drumurile care asigură legătura între satele şi cătunele bisocene ar putea beneficia de lucrări de modernizare. Din contră, menţinerea arealului natural – ca invitaţie la drumeţii şi explorări la pas -, trebuie să fie unul dintre elementele de bază într-un management turistic de zonă. Cu alte cuvinte, primarul Stemate şi-a propus ca prioritare la modernizare să fie drumurile comunale.

Prin Compania Națională de Investiții, Primăria Bisoca a depus alte două proiecte pentru refacerea și modernizarea drumurilor Pleși-Bisoca și Bisoca-Sările, ambele drumuri fiind declarate calamitate. Chiar dacă finanţările întârzie să fie anunţate, s-ar părea că documentaţia tehnică pentru lucrările de reabilitare a drumului Bisoca-Sările se situează într-o etapă mai avansată faţă de segmentul Pleşi-Bisoca, acolo unde ef ortul financiar ar trebui să fie mai consistent, având în vedere că ar trebui construit şi un pod peste râul Râmnicu Sărat. De asemenea, primarul comunei Bisoca are pregătită o documentaţie tehnică pentru reabilitarea a încă trei drumuri locale, o investiţie de aproximativ un milion de euro, cu fonduri europene, ce ar urma să fie primite prin AFIR, pentru satele Lacuri, Sările şi Lopătăreasa.

Articole similare