Economic

Cât a ajuns să coste un coș de cumpărături cu opt alimente de bază

Gaură mare în buzunarele buzoienilor

Mâncăm tot mai scump de la un an la altul. Coşul cu alimentele de bază ne costă acum cu 18 la sută mai mult decât în 2023, în ciuda măsurilor luate de autorităţi de a plafona adaosul comercial. Şi, în timp ce mâncarea se scumpeşte, salariile nu reuşesc să ţină pasul deloc. Oamenii ajung să scurteze lista de cumpărături sau să taie din cantitate.

Fiecare vizită în supermarket sau la piață este o nouă surpriză pentru bugetul familiei. Alimentele se scumpesc văzând cu ochii. Dacă am pune într-un coş opt produse de bază – cum ar fi lapte, pâine, orez, ouă, caşcaval, carne, fructe şi legume -, am plăti pentru acesta 500 lei. Cu 90 de lei mai mult faţă de ianuarie 2023, adică o creştere de 18 la sută într-un an. Asta în ciuda plafonării adaosului comercial.

Şi producţia tot mai mică de alimente, dar și creşterea importurilor sunt alte cauze ale scumpirilor. În timp ce coşul de cumpărături s-a scumpit cu 18 la sută, salariul minim a crescut cu doar 9,5 la sută.

Suma de 500 lei plătită pentru coşul cu alimente de bază reprezintă 24 la sută din salariul minim net, de puţin peste 2.000 de lei, adică un sfert din venit, în condițiile în care la începutul anului trecut era de 22,5 la sută din salariul minim.

1,5 milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim. O treime din angajații din România trebuie să se descurce cu atât. Într-un clasament alcătuit în funcție de valoarea salariului minim, România ocupă locul 27 din 67. Pe primul loc se află Luxemburg. Acolo salariul minim net este de 2.285 de euro, adică peste 11.000 de lei, iar pe locul doi se află Olanda, cu un salariu minim net de 2.161 de euro. Cel mai confortabil raport dintre coșul de cumpărături și salariul minim se regăsește în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă. În aceste țări, lucrătorii cheltuiesc mai puțin de o zecime din salariul minim pe alimentele de bază.

În anul 2022, în Buzău, salariul mediu net a fost de 3.181, iar într-un top național județul nostru ocupa locul 27, fiind astfel în a doua jumătate a clasamanetului, printre județele în care se câștigă salarii mici. În luna septembrie a anului trecut, în Buzău se câștiga în medie 3.762 de lei, în creștere cu anul 2022, dar nu suficient de mult astfel încât buzoienii să nu resimtă scumpirile.

Ministrul Agriculturii vrea să continue plafonarea prețurilor la alimente

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat că îşi doreşte continuarea plafonării preţului alimentelor de bază, pentru că ordonanţa respectivă are un rol foarte important, el precizând că sunt alimente de bază care sunt consumate de 50 la sută din români, iar acestea sunt necesare pentru toate familiile cu venituri mici şi medii. Ministrul a mai anunţat că vor fi luate în calcul „toate produsele care în perioada sărbătorilor pascale vor fi consumate”: „Îmi doresc continuarea plafonării alimentelor de bază, pentru că ordonanţa are un rol foarte important. Sunt alimente de bază care sunt consumate de 50 la sută din români şi aceste alimente de bază sunt necesare pentru toate familiile cu venituri mici şi medii”, a precizat Florin Barbu.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă, în total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu orez cu bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12 la sută grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker