Economic

Cărți de copii pentru Sfântul Nicolae

Sărbătorile se apropie, iar părinții încep să devină agitați în privința alegerii cadourilor. Prima ocazie care va fi un motiv ca cei mici să primească cadouri, este ziua Sfântului Nicolae. Printre celelalte cadouri, este recomandat să oferim copiilor și cărți, adecvate vârstei.

Este foarte probabil ca, de mai multe ori, atunci când intri într-o librărie, să te simți copleșit de cantitatea imensă de cărți pentru copii. Ce carte să alegi? Ce va fi potrivit pentru vârsta sau interesele lor? Sunt toate bune? În unele cazuri, destinatarul este cineva foarte apropiat de noi, un fiu sau un nepot, în altele cunoaștem doar o caracteristică, cum ar fi vârsta sau activitatea lor preferată. Iată câteva sugestii care te vor ajuta să alegi o carte pentru un copil.

Ține cont de vârstă în alegerea cărților de copii

Aceasta este cu siguranță una dintre primele considerații atunci când ești în căutarea unei cărți  pentru copii. În timp ce unele librării și biblioteci au secțiuni separate, pe intervale de vârstă, este bine să iei în considerare interesele și gusturile copilului. De exemplu, dacă îi place sportul, ori este interesat de mitologie, te poți orienta asupra cărților care abordează aceste tematici. Ai putea lua în considerare, de asemenea, ce fel de cititor este copilul, dacă preferă mai mult cărțile cu ilustrații sau cele bogate în narațiune.  

Cel mai important lucru este să se ia în considerare copilul căruia îi este adresată cartea, deoarece limitele dintre categoriile de vârstă sunt destul de difuze și, ca și în alte domenii, permit o anumită flexibilitate. Este normal ca cei de aceeași vârstă să aibă niveluri diferite de citire, în funcție de experiența lor cu cărțile. De exemplu, copiii de 4 ani sunt obișnuiți să li se citească în fiecare noapte, astfel încât să se poată concentra pentru perioade lungi de timp și să se bucure de povești pentru copii cu adevărat frumoase. Cu toate acestea, alți copii de 4 ani abia încep să cunoască cărțile de la grădiniță și pot avea mai puțin timp să se concentreze pentru a asculta și ca atare, cele cu multe imagini îi vor încânta mai mult decât versiunile care înglobează mult text.

Bucură-te de varietatea cărților existente

Atunci când selectezi o carte, ai tendința de a te îndrepta spre cele care sunt cele mai vândute.  Cu toate acestea, ca și noi adulții, fiecare copil este diferit, deci nu neapărat ceea ce le place unora îi va fi pe plac și copilului nostru. Taie de pe listă bestsellerurile și explorează alte alternative pe care consideri că le-ar dori cei mici. Vei fi surprins de rezultate. Amintiți-vă că nu există doar povești. Există mai multe genuri și tipuri de cărți, astfel pot fi cele de poezi, informative, care oferă fapte interesante despre un anumit subiect, sau cele muzicale, de exemplu. Există o mare varietate, așa că fii deschis!

Când nu ești sigur dacă cartea pe care intenționezi să o cumperi dintr-o librărie online va fi alegerea potrivită pentru copil, încearcă să o împrumuți de la bibliotecă. Poți lua mai multe cărți diferite pentru a cunoaște care sunt motivațiile copilului, interesele și preferințele, în acest fel, când vine timpul să cumperi, copilul va avea o idee formată despre respectiva carte. Expunerea la mai multe alternative nu numai că îți va permite să cunoști genurile preferate de copil, dar le va deschide celor mici și posibilitatea de a descoperi ce gen le place.

Alege cu atenția tema cărților pentru copii de Sfântul Nicolae

De multe ori ne îngrijorăm că tema cărții nu este potrivită pentru vârsta copilului sau pentru că o considerăm dificilă (războaie, abuz, singurătate, moarte etc.). Copiii, ca și adulții, experimentează experiențe și emoții complexe care îi fac să se simtă inconfortabil. Prin urmare, nu întâmplător, teme precum doliu, violență, discriminare sau altele sunt prezente în cărțile pentru copii. Citirea și conștientizarea faptului că și alții suferă pot fi foarte liniștitoare pentru copilul tău. Și chiar mai bine dacă un dialog ulterior apare din acea lectură, iar tu să poți dezbate acel subiect sensibil cu copilul.

Aventurarea în diferite teme sau puncte de vedere, atât timp cât cartea este de calitate, are avantajele sale. Aceasta va îmbogăți viziunea asupra lumii pe care o aducem copiilor noștri, va declanșa întrebări și îi va încuraja să devină cea mai bună versiune a lor (de exemplu, cărțile care la final au o morală).  

Cititul este abilitatea fundamentală care hrănește creativitatea copiilor. Nu este doar un instrument pentru succesul școlar, ci și pentru prosperitatea viitoare. Lectura îi ajută să dezvolte empatie și îi învață despre diverse culturi, credințe, stiluri de viață, perspective și opinii. Citirea le îmbunătățește vocabularul, ceea ce îi ajută și să vorbească cursiv și să redacteze mai ușor compuneri.

Lectura poate ajuta și cu dobândirea altor abilități, cum ar fi ortografia și scrisul de mână. De asemenea, le dezvoltă imaginația copiilor, deoarece își pot folosi propria imaginație pentru a inventa povești pe baza a ceea ce citesc.

Articole similare