Economic

Cariera de recrutor: cum se poate dezvolta un HR manager?

Pentru mulți, un HR Manager este cel care recrutează noi angajați. Însă asta nu este singura responsabilitate a acestui post. Un HR Manager poate deveni și un profesionist valoros care influențează rezultatele companiei și este căutat de angajatori de top.

Cine poate avea o carieră în HR?

Există foarte puțini HR în domeniul:

  • Stagiar / asistent. În unele companii, acest post nu există, iar angajatul ajunge imediat la următorul nivel.
  • Manager HR / Ressurse Umane. Treapta principală, care este ocupată de persoane care lucrează în HR.
  • Șef de departament. În companiile mari, pot exista mai multe departamente care se ocupă de resurse umane (de exemplu: dezvoltare, recrutare).
  • Director de resurse umane. Dacă compania are mai multe departamente de HR, acest manager le gestionează pe toate.

Creșterea carierei în HR este foarte limitată. Există o mulțime de HR „obișnuiți” și doar câțiva manageri.

Modalități de dezvoltare

Deoarece este dificil pentru un HR să obțină sau mărire de salariu, rămâne opțiunea de creștere a veniturilor și a cererilor de angajați doar prin competențe și experiență, precum și prin gama de sarcini îndeplinite. Spre de sebire de specialități precum care necesită aprofundarea cunoștințelor din diferite domenii – medici, programatori, ingineri – pentru un HR, totul depinde de calități personale. Mai jos listăm opțiunile de dezvoltare.

Cunoașterea limbilor

Este avantajos pentru un HR Manager să lucreze în domeniul IT sau într-o companie cu filiale în străinătate. O alegere bună în materie de cunoaștere a limbilor străine este engleza. Alte limbi merită învățate în funcție de țările în care își desfășoară activitatea compania. Studierea lor este relevantă pentru managerii care sunt siguri că vor lucra mult timp într-o singură companie.

Dezvoltarea pe orizontală

Resursele umane acoperă un front uriaș al pieței muncii, iar recrutarea este doar vârful icebergului din aptitudinile unui HR Manager.

Managerii HR sunt, de asemenea, implicați în alte sarcini:

  • ajută angajații să se dezvolte, să deprindă atât abilități tehnice, cât și soft skills și monitorizează progresul acestora;
  • organizează și desfășoară evenimente (atât de lucru – întâlniri, interviuri, cât și educaționale, sportive, sociale și de divertisment);
  • participă la crearea sistemelor motivaționale, la calculul primelor și bonusurilor;
  • sunt angajați în analize de resurse umane (de pildă, determină ce angajați trebuie să fie recrutați în următoarele luni);
  • consiliază managerii în probleme legate de HR;
  • întocmesc dosarele personale ale angajaților;
  • comunică angajaților informații importante (de exemplu, despre o schimbare a programului de lucru sau despre apariția unui grup de chat în canalele de comunicare);
  • evaluează calitatea muncii personalului (din punct de vedere tehnic, acest lucru este realizat de manager, iar managerul de HR se ocupă de restul indicatorilor. De exemplu, numărul de amenzi și încălcări, relațiile în cadrul echipei etc.).

Soft Skills

Frazele din CV despre sociabilitate, rezistență la stres, atenție la detalii sunt trecute ușor cu vederea de angajator deoarece nu poți dovedi că ai aceste abilități într-un interviu.

Cu toate acestea, soft skill-urile te ajută să faci față muncii mai eficientă. Prin urmare, merită să urmezi cursuri și să citești cărți despre time management, organizare, public speaking, psihologie, sociologie, abilități de comunicare, gândire critică, orientare către client sau managementul proiectelor.

Participarea la evenimente

Este util să participi la sesiuni de training și masterclasses deoarece:

  • Faci cunoștință cu alți oameni din domeniul HR. Networking-ul este util în momentul în care cauți un loc de muncă, vrei să recrutezi pentru posturi vacante sau vrei să obții o părere despre un angajator.
  • Se vorbește despre tendințele profesiei, practici de motivare, atragerea angajaților.
  • Înveți din experiența altor companii. Cel mai valoros lucru la evenimente este cunoașterea cazurilor de succes, greșelile făcute și modul în care au fost remediate.

De asemenea poți adăuga în CV participarea la aceste sesiuni. Poate fi un plus mai ales dacă evenimentul este mare sau este găzduit de un mentor cunoscut.

Obținerea certificatelor

Angajatorul nu este de obicei interesat de o diplomă de studii superioare în HR. Însă certificatele de specialitate pot crește valoarea unui angajat.

Certificatul necesar depinde de țara în care intenționezi să lucrezi:

  • în UE și Marea Britanie contează acreditarea CIPD;
  • în țările din Orientul Mijlociu, Canada, India – SHRM;
  • în SUA – SHRM sau HRCI.

Dacă dorești să obții un certificat HR fără referire la o țară anume, doar pentru prestigiu sau experiență, poți obține SHRM.

Training individual

Poți căuta un mentor atât în ​​cadrul organizației în care lucrezi (mai ușor, mai rapid, eventual gratuit), cât și în afara acesteia (mai dificil și aproape întotdeauna plătit). Spre deosebire de cursuri și alte evenimente, mentoratul este o modalitate mai flexibilă de dezvoltare deoarece:

  • lucrul cu un mentor este individual, poți dezvolta abilități și rezolva unele dificultăți pe care le ai;
  • poți alege frecvența și numărul de întâlniri;
  • poți comunica cu mentorul de la distanță;
  • poți alege singur mentorul

În domeniul muncii cu personalul, mentoratul este o metodă de dezvoltare rar folosită. Dar poate fi benefică.

Studiu profesional al industriei în care își desfășoară activitatea compania

Un astfel de studiu este util pentru un HR Manager care are un contract pe termen lung cu actualul angajator.

De exemplu, pentru un HR Manager din domeniul IT, este necesar să cunoască diferențele dintre zonele de dezvoltare (aplicații mobile pentru Android, backend, frontend etc.).

Cu toate acestea, astfel de cunoștințe sunt suficiente doar pentru comunicarea superficială cu candidații. Cu cât managerul de resurse umane este mai „informat” – cu atât va înțelege mai bine nivelul de cunoștințe al candidatului și cu atât va îndepărta mai eficient candidații nepotriviți. Astfel, posturile vacante se vor ocupa mai repede, iar managerii care efectuează interviuri tehnice vor economisi timp. Este recomandat să ai și să aprofundezi cunoștințe profesionale în „propria” zonă de afaceri nu numai pentru IT, ci și pentru alte industrii.

Program de management al talentelor și training corporativ

Companiile mari pot derula programe de management al talentelor pentru a dezvolta specialiști în cadrul departamentului. Compania ta a preluat această abordare? Dacă da, află ce este inclus în program și în ce condiții este acceptat.

Pe lângă programul de management al talentelor, companiile pot oferi cursuri separate de formare și dezvoltare sau pot oferi reduceri la programe de training pentru perfecționarea angajaților (de exemplu, cursuri de engleză).

Lucrul cu propria experiență

Principalul lucru la care se uită angajatorul sunt rezultatele obținute, experiența și lista sarcinilor pe care un HR Manager le-a îndeplinit. Prin urmare, trebuie să încerci să te asiguri că secțiunea „Experiență de muncă” din CV este impresionantă.

Cea mai bună metodă este să lucrezi la aprofundarea experienței într-un domeniu. De exemplu, în anumite domenii lista cu posibilii angajatori este restrânsă, dar valoarea angajatului crește odată cu experiența. Asta înseamnă că poți cere un salariu mai mare.

O nuanță importantă: dacă este posibil, este mai bine să cauți angajatori cu sarcini interesante, complexe și fără rutină. De exemplu, experiența de a lucra într-o nouă filială, unde trebuie să aduni personal de la zero, va atrage angajatorul mai mult decât lucrul într-o companie care are o echipă consolidată și un serviciu de HR consacrat.

Unde să studiezi HR?

Unele universități au deja departamente de HR (sau specializări cât mai apropiate de aceasta). Însă o baza de cunoștințe poate fi stăpânită în maximum câteva luni. Pe lângă un program prea lung cu multe materii ce nu oferă mereu informații utile, studiul la o universitate poate conține și materiale învechite. Lucrurile se schimbă rapid în industria HR, iar practicile care erau în vigoare acum 5 ani s-ar putea să nu mai funcționeze.

Poți găsi cursuri HR la Skilllab, un site care adună diferite programe educaționale într-un singur loc. Astfel, poți alege din mai multe opțiuni specializarea dorită.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker