Politic

Care sunt noii reprezentanți ai Buzăului în Parlament

Biroul Electoral Central a anunțat, miercuri seară, re­zultatele finale ale alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020.

Astfel, la Camera Depu­taților, PSD a obținut 28,90%, PNL – 25,19%, Alianța USR-PLUS – 15,37%, Alianța pentru Unirea Românilor – 9,08%, Uniunea Democrată a Ma­ghiarilor din România 5,74%, Partidul Mișcarea Populară – 4,82% și PRO România – 4,09%.

Senat: PSD – 29,32%, PNL – 25,58%, USR-PLUS – 15,86%, AUR – 9,17%, UDMR – (348.262 voturi) – 5,89%, PMP – 4,93% și PRO România – 4,13%.

Ce rezultate s-au obținut la Buzău

La nivelul județului Bu­zău, Partidul Social Democrat a obținut, la Senat, 46,60%, Partidul Național Liberal – 16,49%, Partidul Mișcarea Populară  – 9,42%, Alianța USR/PLUS – 8,79%, Alianța pentru Unirea Românilor – 8,09%, iar PRO România – 7,33%.

Pentru Camera Depu­ta­ților, 47,78% dintre voturi au mers către PSD, 16,52% spre PNL, iar 8,82% către PMP. Alianța USR-PLUS a obținut 8,79%, AUR a fost creditată cu 7,69%, iar PRO România – 7,26%.

Ca urmare, configurația noului grup de parlamentari de Buzău este următoarea:

  • Camera Depu­taților: Marcel Ciolacu, Romeo Lun­gu, Andi Cristea, Laurențiu Țepeluș (toți PSD), Gabriel Avrămescu (PNL), Emanuel Ungureanu (USR-PLUS) și Nicolae Roman (AUR)
  • Senat: Lucian Roma­ș­canu, Liliana Sbîrnea (ambii PSD) și Vlad Pufu (PNL)

Câteva observații

La votul politic pentru Consiliul Județean, din 27 septembrie, Alianța PRO Buzău (PSD-PRO România) a obținut 60,05 la sută, Partidul Na­țional Liberal 16,38 la sută, Alianța USR-PLUS 11,20 la sută, Partidul Miș­carea Populară 8,13 la sută, iar Alianța Liberalilor și Democraților 4,23 la sută.

După cum se poate observa, cea mai mare scădere o are Partidul Social Democrat, care, iată, la nivel național decontează încă „epoca Dragnea”; mai mult, electoratul buzoian nu a fost, se pare, bine lămurit, că prestația autorităților publice locale, în special cea a primarului Constantin Toma, s-a datorat, într-o măsură importantă, și echipei de parlamentari PSD, în special pre­­ședintelui Marcel Ciolacu. Totuși, PSD Buzău este a doua organizație pe țară ca scor la alegerile din 6 decembrie.

Partidul Național Liberal a obținut, pe 6 decembrie, un scor aproximtiv egal cu cel de la alegerile locale pe vot politic, scor pentru care fostul lider județean, deputatul Cristinel Romanescu, a fost silit să demisioneze. Organizația PNL Buzău se situ­ează, cu scorul de la alegerile parlamentare, tot pe locul al doilea pe țară, dar din coadă.

O scădere importantă a înregistrat și Alianța USR-PLUS, rod al scandalurilor interne din Uniunea Salvați România care au continuat și după alegerile locale, suprapuse peste cele de la Centru, care au condus către para­șutarea la Buzău a unui viitor parlamentar de import, Ema­nuel Ungureanu. Care, în ultimele zile de campanie elec­torală, a trântit un fake-news de zile mari despre Spitalul Județean, care a pus serios sub semnul întrebării seriozitatea demersurilor sale care l-au făcut celebru în sistemul sanitar românesc.

Lăsând la o parte apariția fulminantă pe scena politică a Alianței pentru Unirea Ro­mânilor, care a obținut și un post de deputat la Buzău, singura formațiune politică afla­tă în creștere la Buzău este Partidul Mișcarea Populară, care însă nu a întrunit scorul național necesar accesului în Parlament. O situație care pune punct traseului politic halucinant al președintelui formațiunii, deputatul Adrian Mocanu, și al senatorului Dorin Bădulescu, care l-a însoțit pe primul, în ultimii patru ani și jumătate, în plimbările sale politice

2 Comentarii

  1. Aproximativ. Scorul pentru care a fost demis Romanescu a fost unul mai mare. La vot politic pe consiliul judetean PNL condus de Romanescu a avut peste 18% iar Romanescu, pe persoana fizica, undeva peste 21% https://prezenta.roaep.ro/locale27092020/romania-pv-final.
    Este un procent asemănător in jur de 16 intre cele două scrutinuri pentru că atâti primari a obținut PNL la Buzău, deci cam asta ii e valoarea

  2. Parașutatul Emanuel Ungureanu este profesor de istorie, legăturile lui cu sistemul sanitar sunt un Oneghe care are grijă de copiii cu insuficiență renală și socrul care este medic.
    Oare se va stopa vreodată mizeria cu parașutații din alte județe! Cum să-ți reprezinte interesele unul care n-are habar de problemele buzoienilor și cunoaște doar vreo două hoteluri! Dacă-l întrebi nu-ți poate enumera 5 nume de localități din județ.
    Legea electorală ar trebui să prevadă obligativitatea candidatului să aibă măcar 5 ani domiciliul stabil în colegiul unde candidează.
    Mă bucur totuși că soțioara lui Mișu Voicu n-a prins taburet de deputat. Cică legătura ei cu Buzăul au fost vacanțele de la bunicii de la Amaru! Sigur, asta o califica pentru deputat de Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker