Politic

Care sunt motivele pentru care Dăncilă trebuie să plece, în viziunea autorilor moțiunii de cenzură. Ce spun calculele pe hârtie

De la asaltul asupra justiției până la modul defectuos în care a fost organizat votul în diaspora la europarlamentare, opoziția face, în textul moțiunii de cenzură, un inventar al motivelor pentru care Guvernul Dăncilă ar trebui demis prin votul Parlamentului. Moțiunea de cenzură este susținută de parlamentarii Partidului Național Liberal, Uniunii Salvați România, Partidului Mișcarea Populară și Uniunii Democrate a Maghiarilor din România și a fost depusă și citită miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, urmând ca dezbaterea și votul pe textul moțiunii să aibă loc marțea viitoare.

„Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârșitor cea mai legitimă moțiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală și un NU categoric discursului și acțiunilor anti-europene și anti-justiție ale PSD! Sancțiunea împotriva PSD și împotriva Guvernului vine direct de la cetățeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă țara spre bine și care are o singură prioritate fățișă – atacurile permanente la adresa justiției”, se arată în preambulul moțiunii de cenzură.

„România are nevoie urgentă de un Guvern cu o vi­ziune pro-europeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către prioritățile de dezvoltare ale țării: educația, sănătatea, investițiile publice și atragerea fondurilor europene. Viitorul Guvern are obligația să-și dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern și actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetățean român aflat în străinătate să voteze”, susțin inițiatorii moțiunii.

Calcule pe hârtie: voturi insuficiente pentru a demite guvernul

Coaliția PSD-ALDE are majoritate în Parlament, mai exact are 238 de voturi,  mai mult de jumătate plus unu (234) din numărul de parlamentari. Pentru a fi adoptată o moțiune de cenzură, opoziția are nevoie de 234 de voturi, iar în prezent PNL-USR-PMP au 150 de parlamentari. Dacă UDMR și PRO România se alătură demersului, așa cum au anunțat, ar strânge 209 voturi, insuficiente pentru căderea Guvernului.

Motivele pentru care opoziția cere demisia Guvernului Dăncilă

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăn­cilă este structurată pe ci­nci capitole: modul în care au fost organizate alegerile din diaspora, unde mii de români nu au putut să voteze; asaltul asupra justiției; politizarea Radioului și Televiziunii ­Pu­blice; ordonanțele pe justiție și cele din domeniul economic; scandalul din jurul cimitirului de la Valea Uzului.

Ciolacu: „Ce vor face colegii este la latitudinea lor, nu este o problemă nu avem încredere”
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații nu au luat o decizie dacă să voteze sau nu la moțiunea de cenzură, precizând că asta e la latitudinea fiecărui coleg. Singura hotărâre se referă la asigurarea cvorumului, a precizat acesta: „Vom asigura cvorumul și colegii care vor să participe vor participa, care nu vor vota nu vor vota. La moțiune nu se va schimba nimic, va rămâne același Guvern (…) Nu a fost o decizie de a vota sau de a nu vota. Decizia importantă a fost de a asigura cvorumul. Aceasta este treaba Puterii, să asi­gurăm cvorumul. Vă dați seama că, dacă ne gândim să asigurăm cvorumul, însea­mnă că moțiunea nu trece. Dacă ei asigurau singuri cvorumul, noi puteam nici să nu mai venim. Ce vor face colegii este la latitudinea dânșilor, nu este o problemă că nu avem încredere în cineva, chiar a fost o discuție foarte des­chisă la grup”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

Vezi AICI textul intergral al moțiunii de cenzură.

Un comentariu

  1. Indiferent daca motiunea va trece sau nu, romanii trebuie sa constientizeze ce inseamna sa votezi orbeste promisiuni nemaiauzite, promovate de PSD, si care, daca se vor pune in aplicare, vor duce in mod inevitabil la un pret imposibil de inghitit de noi toti.
    De ce este falimentara politica promovata de PSD?
    Atata timp cat aduni toti banii de prin toate cotloanele, bugetele societatilor profitabile, de la populatie, prin vanzarea de titluri de stat, imprumuturi permanente de la bancile comerciale interne, de pe piata externa, si apoi ii arunci in mana romanilor prin salarii marite, pensii asisderea, alocatii, vouchere, subventii, acestia nu fac altceva decat sai duca in consum, realizand acea mareata, mult clamata crestere economica. In loc sa introduca banii in investitii serioase, creatoare de locuri de munca, aducatoare ele la randul lor de venituri mai mari romanilor, creind stabilitate, sustenabilitate, siguranta zilei de maine tuturor, ei prefera ceea ce este mai usor si mai grav. Arunca in felul acesta povara pe umerii tinerilor care se vor mai naste pe aici prin Romania; aceeiasi greseala facuta de Grecia din anii 80. Datoria publica a Greciei in 1988 era de cca 90 miliarde de dolari, care apoi sau rostogolit an de an, ajungand astazi la valori imposibil de imaginat.
    Cel putin din aceste motive, motiunea ar trebui sa treaca, sau cel putin din ce in ce mai mult romani sa constate ca asa, Romania nu merge bine.
    Tari ca Romania, Zambia, Venezuela, si exemplele pot continua, cu importante resurse, stau in ‘nedezvoltare’, fiind mereu captivele unor interese meschine, vulnerabile.
    Da doamne omului mintea romanului cea de pe urma!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker