Politic

Care sunt marile coșmaruri ale liberalilor buzoieni cu un an înaintea alegerilor locale

Furtună într-un pahar cu apă în cea mai slabă organizație liberală din țară – sau penultima, conform senatorului Vlad Pufu -, după ce, pe plan național, s-a pus pe tapet ipoteza candidaturilor comune cu social-democrații în anul electoral 2024. Așa cum observa liderul organizației municipale Buzău a Partidului Național Liberal, Vlad Pufu, într-o emisiune la Campus TV, o asemenea decizie ar crea mari probleme organizației buzoiene în special la alegerile locale, când PNL ar fi nevoit să susțină candidaturile social-democraților Constantin Toma și Petre Emanoil Neagu la primăria municipiului reședință de județ, respectiv la Consiliul Județean, dat fiind că, de departe, cei doi sunt cel mai bine clasați în preferințele electoratului.

Dacă în ceea ce-l privește pe Neagu lucrurile ar părea mai simple, dat fiind că acestuia liberalii doar i-au arătat pisica, la municipiu lucrurile vor fi tragice pentru gruparea din jurul președintelui pe județ Gabriel Avrămescu și a prefectului Daniel Țiclea. Spunem acest lucru întrucât cei doi au înțeles să își construiască imaginea politică atacând în permanență orice proiect al primarului Constantin Toma și aplaudând ori de câte ori un proiect s-a poticnit din cauze independente de voința acestuia.

„Noi, la Buzău, pentru deciziile naționale, aproape nu avem niciun cuvânt de spus. Suntem penultima organizație din țară a PNL, după scorul electoral. Iar, PSD-ul e atât de puternic la Buzău…”, a spus Vlad Pufu, la Campus TV. Bineînțeles, în aceste condiții, nu doar că liberalii buzoieni vor fi puși în situația ingrată de a-l sprijini pe Toma pentru al treilea mandat la Primărie, dar aceștia nu vor beneficia de niciun sprijin de la București nici la întocmirea listelor de candidați, astfel că liberalii buzoieni au toate șansele de a ocupa locuri din categoria „am mai încercat și noi o dată”.

Dar, până la realizarea unei asemenea înfrățiri la nivel central, destul de greu de crezut, deasupra capului liberalilor buzoieni atârnă o altă sabie a lui Damocles: Adrian Mocanu. În orice ipoteză, gruparea din jurul acestuia ar putea să dea bătăi de cap PNL Buzău. Mai precis, este greu de crezut că Mocanu va juca, la alegerile de anul viitor, pe mâna Partidului Mișcarea Populară, din motive lesne de înțeles, printre care se numără și statutul juridic încă incert al congresului care l-a readus în fruntea PMP pe Eugen Tomac și l-a făcut pe fostul deputat buzoian numărul doi la nivel central. În aceste condiții, prima opțiune ar fi în continuare Alianța pentru Unirea Românilor, care, cu Mocanu în fruntea organizației buzoiene, s-ar putea clasa pe locul al doilea la locale, ceea ce ar putea însemna decapitarea conducerii PNL Buzău.

Într-o ipoteză la fel de sumbră pentru gruparea Avrămescu-Țiclea, în cazul în care Adrian Mocanu nu va pica la pace cu George Simion pentru a prelua AUR Buzău, el și-ar putea relua asaltul asupra PNL Buzău. De această dată, scenariul întoarcerii armelor contra lui Florin Cîțu nu mai este la îndemâna organizației buzoiene, drept pentru care conducerea acesteia ar putea fi măturată fără să se mai aștepte un dezastru electoral la locale.

Articole similare