Sport

Eduard Ionescu, buzoianul care bate cu paleta la porțile gloriei

Debut fulminant de an pentru Eduard Ionescu, tenismenul buzoian care face deja vâlvă în lumea sportului cu bila de celuloid. După două openuri câștigate, tânărul și-a fixat câteva obiective îndrăznețe, pentru 2023. Cu bagajele deja făcute pentru turneul următor, Edi și-a găsit timp pentru câteva declarații  pentru OPINIA.

El spune că principalele repere pe care și le-a fixat sunt Campionatele Europene Under 21, competiție care se va derula în aprilie. Edi vizează titlul la categoria lui de vârstă. Gândurile buzoianului se îndreaptă și către Campionatul Mondial de Juniori, acolo unde își dorește o performanță notabilă. Va fi, practic, ultimul tren pentru Eduard, întrucât anul acesta el va încheia junioratul.

„Îmi doresc, și cred că e un obiectiv realizabil, să obțin titlul european la sub 21 de ani, într-o competiție care va avea loc la începutul lui aprilie, destul de curând. Sper să cuceresc o medalie la campionatul mondial, în ultimul meu an de juniori. La proba de simplu. Sper să reușesc anul acesta”, spune Edi. Cu o maturitate tipică mai degrabă unui sportiv aflat la apogeul catrierei, Eduard și-a fixat și câteva obiective pe termen lung. Adolescentul a bifat deja în calendar un eveniment care va avea loc abia peste cinci ani, Olimpiada de la Los Angeles. Acolo, în orașul în care delegația României făcea istorie în 1984, buzoianul țintește către o medalie. Ar fi o performanță fenomenală, pentru tenisul de masă tricolor: „La Los Angeles îmi doresc să merg și să nu mă aflu acolo doar în vizită. Îmi doresc o medalie. Este un obiectiv destul de realist, în opinia mea. Pentru Paris 2024, o calificare ar fi mai mult decât perfectă.

Duminică seară, Edi a plecat către Singapore, acolo unde se va derula Grand Smash 2023. Românul se va întrece cu cei mai buni 150 de seniori din lume, după ce a reușit să se califice la o competiție care echivalează cu un Grand Slam. „Este primul  Grand Smash la care particip, competiție care adună primii 150 tenismeni din ierarhia mondială. Nu mă mulțumesc doar cu această calificare, vreau să am un parcurs cât mai bun. Valoric, aș putea să compar acest Grand Smash cu Rolland-Garros-ul din tenisul de câmp”, mai spune sportivul buzoian.

Drum spre succes, deloc ușor

Drumul către succes n-a fost însă ușor pentru Edi. S-a transferat la Steaua, părăsind Buzăul natal la o vârstă fragedă. A trebuit să se acomodeze cu un regim sever, impus de clubul militar, cu două antrenamente a câte două ore și jumătate la masa de joc. Plus alte nenumărate ore de „fizic”, pe săptămână. În prezent, face tot ce poate pentru a-și atinge potențialul. A decis să joace și în liga portugheză, doar pentru a-și măsura forțele cu sportivi de top.

„Pentru a atinge performanțe decente, am două antrenamente a câte două ore și jumătate la masa de joc, urmate de câte o oră de fitness. Este un program aparent greu, dar cu care m-am acomodat și sunt conștient că un pic de muncă în plus îmi face bine. Momentan, evoluez în liga națională, pentru Steaua București, dar și în Portugalia, la Juncal. Tot în prima ligă. Pe viitor, mă gândesc să fac trecerea către campionatul din Franța, sau chiar Bundesliga”, precizează Edi Ionescu.

Eduard admite că tranziția de la juniorat la cea mai mare grupă de vârstă este extrem de grea. Problemă, de altfel, generalizată în lumea sportului românesc. Din fericire, în lumea tenisului de masă, multe dintre cluburile mari monitorizează sportivii încă de la vârste fragede, pentru a-i racola, cu ghilimelele de rigoare, ulterior. Totuși, în ciuda mediului propice pentru perfoamanță, mulți dintre tinerii cu potențial se plafonează: „Da, este adevărat. Este la fel de grea tranziția de la juniorat la seniorat. Însă, cel puțin în sportul practicat de mine, cluburile mari te iau în vizor, observă că ești un jucător de perspectivă și te ajută să performezi și, bineînțeles, să ajuți, la rându-ți, prin performanțe. Antrenorul meu numește această situație «selecție naturală». Cei mai mulți dintre noi suntem la același nivel, la 14-15 ani, iar apoi, dintr-o dată, unii stagnează”.

 

În 2022, Eduard Ionescu a devenit campion European, la Belgrad, la trei categorii: simplu, dublu, echipe. O performanță uluitoare, mai ales că sportivul buzoian avea doar 17 ani.

Articole similare