Actualitate

Care sunt județele cu cel mai mare procent de elevi la orele de religie. Unde se află Buzăul

Foarte probabil, religia va fi materie opțională la bacalaureat cel puțin pentru elevii de la profilul uman. Dar, religia ar putea deveni materia opțională aleasă de majoritatatea tinerilor. În fiecare județ, peste 78 la sută dintre elevi urmează religia în școli.

Aproape 80 la sută dintre elevii din clasele I – XII urmează materia opțională „religie” în școli, după cum scrie „Newsweek România”. Motivele pentru care s-a ajuns la acest procent sunt diverse. Pentru majoritatea elevilor (cel puțin până în clasa a XII-a) au ales părinții. Unii din convingere, alții „de gura lumii”, dar și pentru că „nu avem cu cine lăsa copiii dacă nu se duc la ora de religie”, după cum au explicat unii părinți.

Un număr de 2.142.989 elevi din 2.751.233 înscriși în clasele I – XII urmează la nivel național ora de religie. Un procent de 78 la sută dintre elevi au ales să meargă la orele de religie.

Pe 15 martie 2022, Biserica Ortodoxă Română şi alte culte din România au cerut ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate. Prin dreptul garantat de Constituţie, şcolile şi liceele au chiar obligaţia de a propune, alături de alte materii opţionale, şi religia ca materie de studiu, se arăta în cererea cultelor religioase. Voia bisericii s-a făcut parțial o dată cu dezbaterile din Parlament pe Legea Educației. A fost admis un amendament prin care religia va putea fi materie opțională la proba E, proba specifică profilului. Cei care pot susține această probă sunt elevii de la sociologie și filologie.

Numărul elevilor care urmează religia în școală este uriaș. Situația pe județe arată că, în afara a trei județe, în toate celelalte procentul elevilor care merg la ora de religie depășește 70 la sută. În mod surprinzător, poate, printre județele cu peste 80 la sută dintre elevii care merg la ora de religie se află și marile centre urbane precum: București și Vrancea – 80 la sută, Cluj – 82 la sută, Iași și Botoșani – 81 la sută, dar și Dâmbovița și Neamț – 83 la sută. Cele mai mici procente de elevi care merg la ora de religie sunt: Mehedinți – 69 la sută, Dolj – 66 la sută, Gorj – 55 la sută. În județul Buzău sunt 45.911 înscriși la ora de religie din 57.862, ceea ce reprezintă un procent de 79 la sută.

Pasaje controversate din manualul de clasa a XI-a

Primul capitol din manualul de clasa a XI-a se numește „Dogmatică”. O materie cu același nume se predă în Facultățile de Teologie, iar în manual apar texte mult mai complexe decât cele din cel de filosofie de clasa a XII-a. În cele 30 de pagini de „Dogmatică”, elevul învață că: „Revelația supranaturală este descoperirea prezenței și lucrării permanente a lui Dumnezeu în istorie. Astfel, istoria omenirii reprezintă un cadru de întâlnire între Dumnezeu și om. În desfășurarea revelației supranaturale, caracterul personal al lui Dumnezeu este mai evident și mai accentuat (…) Sfânta Tradiție are un caracter statornic, prin care se păstrează cu fidelitate conținutul Scripturii și al credinței apostolice. De asemenea, există și un aspect dinamic al Sfintei Tradiții, prin care se adâncește conținutul Scripturii, prin actualizarea mesajului credinței în diferite epoci de-a lungul istoriei. Numai prin Tradiție cuvântul Scripturii devine mereu viu și actual. Lumina exprimă înțelegerea lumii ca o realitate deschisă spre Dumnezeu. Lumina lumii nu este o necesitate supusă
unei legi, ci e lucrarea lui Dumnezeu”
.

Concepte care pot deranja acasă

Partea a doua a manualului este cea care va stârni cele mai aprinse dezbateri. Capitolul numit „Morala creștină” definește termeni precum familie, căsnicie, avort, care pot intra în conflict cu ceea ce învață copiii acasă. Unii părinți ar putea avea o altă înțelegere a termenilor de mai sus, în opoziție cu sensul dat de Biserică și menționat în manual, din care cităm următoarele pasaje:

  • „Se încearcă astăzi tot mai mult și mai insistent să se arate că avortul trebuie justificat și considerat drept ceva firesc. Dincolo de condițiile societății în care trăim și de mentalitatea omului contemporan, avortul rămâne ucidere de prunci. Întreruperea la cerere a unei sarcini nu este, să reținem, doar problema femeii, ci ține de responsabilitatea cuplului, bărbat și femeie. Nu există motiv întemeiat pentru care viața unui copil să fie suprimată în pântece”;
  • „Ca dezintegrare a unei familii, divorțul reprezintă drama unui cuplu. Consecințele, de ordin moral sau psihologic, pe care divorțul le aduce în viața membrilor unei familii sunt uneori deosebit de grave. În acest sens, misiunea preoților este foarte importantă, susținând dorința unității acelei familii, atât prin intermediul spovedaniei, cât și prin dialog și buna sfătuire a soților”; 
  • „Căsătoria creștină este monogamă, heterosexuală și binecuvântată. Constituirea unui cuplu creștin înseamnă însoțirea unui singur bărbat cu o singură femeie, primind în Biserică binecuvântarea lui Dumnezeu”;
  • „Relația sexuală înainte de căsătorie este o consumare anticipată a comuniunii trupești, în afara binecuvântării lui Dumnezeu. Prețuind cu adevărat o relație, caută mai întâi să-l cucerești pe celălalt, să-i cunoști sufletul și nu să-l reduci la un obiect, posedându-l! Oare cât este iubire adevărată în această dorință și cât o manifestare egoistă…”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker