Politic

Care mai sunt subiectele contrelor din coaliție la nivel local:  Unirea cu Ținteștiul și spectacolul de Revelion

Deși referendumul local organizat în toamna anului trecut a fost un eșec din cauza prezenței scăzute la vot, primarul Constantin Toma nu se lasă descurajat și dorește reluarea acestuia. Pe 26 septembrie 2021, cetățenii au avut ocazia să își exprime păre­rea cu privire la alipirea comunei Țintești de Buzău. Doar 10,68 la sută dintre buzoieni și 43,03 la sută dintre locuitorii din Țintești s-au prezentat la urne, prezență mult prea scăzută pentru a întruni condițiile necesare validării.

În urma acestui rezultat, primarul Constantin Toma declara că respectă alegerea cetățenilor, deși decizia s-ar fi dovedit benefică atât pentru Buzău, cât și pentru Țintești. „Res­pect decizia dumneavoastră de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Țintești! Dar, indiferent de acest rezultat, cred cu tărie că un vot pozitiv ar fi dat o șansă mult mai mare unui Buzău de top în România (…) Ca primar, nu cred că este suficient să fiu doar un bun gospodar, ci să am inspirația, viziunea și energia pentru a asigura un viitor cât mai bun Buzăului. Mulțumesc din tot sufletul buzoienilor ce și-au sa­crificat timpul lor pentru a veni la vot, crezând, ca și mine, în acest proiect!”, spunea primarul Buzăului după referendum.

Cu toate acestea, Constantin Toma a declarat, recent, că ar dori să reia referendumul, după ce se va crea un context legislativ mai favorabil. Aceasta înseamnă, în opinia primarului buzoian, organizarea referendumului pe parcursul a două zile, ce va include și votul prin cores­pondență.

În ceea ce privește propunerea de unire, care ar urma să fie formulată la viitoarea consultare populară, primarul Buzăului spune că intenționează să propună o unificare a municipiului cu mai multe unități administrativ-teritoriale. Constantin Toma are și un argument solid în acest sens, luând ca exemplu orașul german Thur, pe care l-a vizitat recent, așezare urbană de pe Valea Loirei care, în ultimii 10-15 ani, s-a unit cu patru comune din jur.

Gabriel Avrămescu: „Domnul primar ar face bine  să lase deoparte ambițiile personale”

Ideea primarului munici­piului Buzău nu a rămas fără ecou, iar deputatul PNL Buzău, Gabriel Avră­mescu, unul dintre cei mai vehemenți opozanți ai lui Constantin Toma, l-a taxat pe edil printr-o serie de remarci ironice, consi­derând că decizia acestuia vine „în lipsă de idei” și pe considerente personale, mai degrabă decât administrative.

Într-o postare pe Facebook, Avrămescu și-a exprimat punctul de vedere, considerând că prezența slabă la vot este un răspuns mai mult decât grăitor al buzoienilor cu privire la posibila unire cu Ținteștiul. „În lipsă de idei, primarul de Buzău, Constantin Toma, revine la gândul care-l bântuie de vreun an încoace și anume, unirea municipiului cu localitățile din jur. Vestitul referendum revine în actualitatea buzoiană, deși, la ultima încercare, Toma a reușit să convingă doar 10 la sută dintre buzoieni să iasă la vot pentru alipirea Buzău­lui și a comunei Țintești. Așadar, acum aproximativ patru luni, Toma înregistra un eșec total al <marii reforme administrative>. Cu toate astea, Toma Primarul nu se lasă!”, spune Gabriel Avrămescu..

Postarea deputatului PNL a atins și subiectul petrecerii de Revelion, organizată în Piața Daciei, pe care Gabriel Avrămescu a considerat-o inutilă, în contextul actual, atât din cauza pandemiei, cât și financiar, fiind o „investiție fără cap”, după cum a catalogat-o acesta. Petrecerea, corelată cu dorința organizării unui ­re­ferendum, nu își au rostul, iar bunăstarea buzoienilor ar trebui să fie principala preocupare a primarului Toma. „După ce a cheltuit 150 mii de euro pe o petrecere de Revelion, investițiile fără cap continuă la Buzău, căci ni se pregătește încă o campanie electorală, încă o zi de alegeri, adică alți bani din buzunarele noastre aruncați pe fereastră pentru un re­fe­rendum fără rost. Domnule Toma, buzoienii au nevoie de investiții și strategie administrativă. Nu mai func­ționează tactica <lasă că merge și așa> pentru buzoieni. Oamenii au votat pentru îmbunătă­țirea reală a condițiilor de trai. Domnul primar ar face bine să facă administrație publică locală în interesul buzoienilor și să lase deoparte ambițiile personale”.

Totodată, săptămâna trecută, Gabriel Avrămescu l-a somat public pe edilul Buzăului să justifice în detaliu cheltuirea sumei de 150.000 de euro din bani publici, precum și utilitatea unui astfel de eveniment. Conform comunicatului asumat de Partidul Națio­nal Liberal – Filiala Buzău, Gabriel Avrămescu solicită o serie de documente, care să justifice organizarea petrecerii fastuoase, precum referatul de necesitate al achiziției petrecerii (justificarea necesității și a oportunității), valoarea estimată (cum a fost determinată și care au fost ofertele în baza cărora a fost făcut calculul), tipul procedurii de atribuire sau operatorii economici desemnați câștigă­tori (denumire și valoare pentru fiecare angajament legal în parte).

În toată această poves­te, se impun câteva precizări. După căderea ruși­noasă a guvernului condus de Florin Cîțu, deputatul Gabriel Avrămescu, membru al „echipei câștigă­toare”, pare să fi intrat în opoziție. Ieșirile sale ­pu­blice, în general postări pe rețelele de socializare, nu mai remarcă succesele răsunătoare pe plan local ale guvernului din care partidul său este parte.

Mai mult, unda de șoc a contrelor și controverselor din coaliție de la București – unde, totuși, disputele sunt, în general, pe teme extrem de importante, precum certificatul verde, scumpirea facturilor la ­energie electrică și gaze naturale etc – pare să-l fi atins și pe el, mânându-l într-un mic mare război pe plan local, cu reprezentantul unui partid din coaliția guvernamentală.

De asemenea, stând strâmb și judecând drept, dacă este să ne luăm după luările de poziție ale deputatului Avrămescu, putem crede că municipiul Buzău este patria tuturor nenorocirilor marca PSD, în timp ce, în restul județului ­trea­ba merge ca unsă. Chiar și pe DJ 203 K, care mai are puțin și va deveni o bătaie de joc pe bani europeni cu acte în regulă. (C.B.)

Articole similare