Economic

Care este cel mai potrivit accent pentru vorbitorii de limba engleză?

Iată o întrebare pe care o primit adesea la centrul lingvistic Twinkle Star, atât de la începători, cât și de la cursanții de nivel avansat. Răspunsul la această dilemă este simplu: nu contează ce accent ai, atâta timp cât poți fi ușor de înțeles de către ceilalți.

Mai exact, nu are importanță dacă utilizezi engleza britanică, cea americană, australiană sau neozeelandeză. Vorbitorii din aceste grupuri se înțeleg cu toții foarte ușor unii cu alții. Este foarte puțin probabil ca o influență din oricare dintre aceste limbi să facă vreodată ca engleza cuiva să fie neclară. Iar chiar dacă este puțin mai greu de înțeles, asta nu înseamnă că este incorectă.

Pe de altă parte, dacă observi că cei din jur au dificultăți în a înțelege ce exprimi, s-ar putea ca influența limbii tale native să fie de vină. Cu siguranță poți recunoaște cu ușurință dacă un vorbitor provine din țările baltice, deoarece accentul (detectat inclusiv la un număr semnificativ de români) este destul de pregnant. Așadar, întrebarea pe care ar fi util să ți-o pui este cum poți scăpa de accentul românesc în vorbirea limbii engleze. O variantă este participarea la cursurile de limba engleză, în cadrul cărora poți exersa alături de traineri specializați. Află mai multe de pe site-ul centrului lingvistic Twinkle Star:  www.twinklestar.ro.

Dacă o persoană a început să învețe limba engleza după ce a împlinit vârsta de 11 ani, este foarte probabil să aibă dificultăți în a se debarasa de acel accent nativ. Asta înseamnă că, deși engleza ta ar putea unele influențe de accent american, britanic sau australian, în cea mai mare parte va suna ca un accent din țara ta de origine.

Cu toate acestea, există anumite aspecte ale pronunției care fac ca accentul unei persoane să fie greu de înțeles. Unii oameni au un accent străin foarte puternic, iar engleza lor este totuși foarte clară pentru ascultători. Acest lucru se datorează faptului că accentul nu afectează părțile de vorbire pe care vorbitorii nativi se bazează pentru a recunoaște cu ușurință cuvintele. Așadar, ceea ce este important este să pronunți într-un mod care să fie clar pentru ascultător. Spre exemplu, folosirea unui „t” în loc de „th” nu va face discursul neclar. Sigur, va da impresia unui accent anume, dar interlocutorii vor înțelege cu ușurință dacă pronunți „tink” în loc de „think”.

Așadar – prioritatea numărul 1 este claritatea!

Este posibilă reducerea sau formarea accentului?

Procesul de schimbare a accentului este definit ca învățarea sistemului de sunete și a intonației melodice specifice unei limbi, astfel încât vorbitorul non-nativ să poată comunica cu claritate pentru a fi înțeles în situațiile de zi cu zi, atunci când vorbește cu vorbitori nativi.

Atunci când modificăm un accent, schimbăm pur și simplu modul în care pronunțăm sunetele și tiparele de vorbire, cum ar fi accentul pe anumite sunete sau silabe, sau pe anumite cuvinte din propoziție.

Schimbarea accentului și a pronunției se aseamănă cu învățarea folosirii unui nou instrument muzical. Este nevoie de practică. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât mai multă practică va fi necesară. Pentru modificarea accentului în limba engleză va fi nevoie să urmezi o serie de pași:

  • Identifică ce sunete și accente sunt incorecte.
  • Alege zonele cu prioritate ridicată care ar putea duce la o engleză neclară.
  • Lucrează sistematic pentru a corecta sunetele și accentele incorecte.
  • Învață să faci diferența dintre noul sunet / model de vorbire și cel vechi.
  • Încearcă să pronunți corect noul sunet / model de vorbire în cuvinte și fraze.
  • Exersează!

Pronunțarea sunetelor într-un mod nou înseamnă să-ți pui creierul la treabă pentru a deprinde noi moduri de exprimare a sunetelor. Altfel spus, schimbarea se produce prin practică. Cu cât lucrezi mai mult la abilitățile tale de pronunție în limba engleză, cu atât mai repede vei obține rezultate. Este ca și cum ai învăța tenis sau ai studia pentru un examen.

Cheia este să fii capabil să auzi și să constientizezi lucrurile pe care trebuie să le schimbi și să exersezi în mod regulat.  Un curs limba engleză îți oferă toate informațiile de care ai nevoie, dar și ocazia de a exersa alături de colegi și profesori. Verifică oferta educațională a centrului lingvistic Twinkle Star. 

Este obligatoriu să-ți schimbi accentul? 

Nu, nu este obligatoriu. Cu toate acestea, dacă uneori oamenii consideră că engleza ta este dificil de înțeles din cauza accentului, atunci este probabil o idee bună să încerci să îmbunătățești câteva aspecte. Poți lucra la elementele care afectează claritatea exprimării. Unii oameni doresc să vorbească engleza la nivel nativ, iar în cazul acestora îmbunătățirea accentului este justificată.

Care este concluzia?

Urechile pot fi antrenate să audă sunete noi, iar gura poate fi antrenată să scoată sunete și modele de vorbire noi. Iar asta este tot ceea ce presupune formarea accentului!

Copiii sub 11 ani care vorbesc fluent o limbă, în general, nu au aproape niciun accent străin sau influență din prima lor limbă nativă.

Persoanele care învață o nouă limbă la o vârstă mai mare de 11 ani tind să deprindă un tip de accent. Este destul de dificil pentru adulți să vorbească noua limbă fără niciun accent străin detectabil, dar nu este imposibil.

Dacă te-ai hotărât să îți îmbunătățești nivelul de limba engleză, te așteptăm centrul lingvistic Twinkle Star pentru a exersa alături de traineri specializați. Mai multe detalii pe www.twinklestar.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare