Sănătate

FOTO | Caravana mobilă pentru depistarea TBC ajunge în 16 comune buzoiene

Începând de luni, 4 iulie, caravana mobilă va ajunge în 16 comune buzoiene, fiind vizate zonele în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. Proiectul Screening TB, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, va oferi servicii medicale gratuite buzoienilor din comunele Glodeanu Siliștea, Smeeni, Merei, Berca, Scorțoasa, Pârscov, Brăiești, Vintilă Vodă, Grebănu, Râmnicelu, Puiești, Balta Albă, Ziduri, Cochirleanca, Vadu Pașii și Săgeata.

Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Astfel, o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei -, precum și un program de inteligență artificială, vor ajuta la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare.

Tuberculoza poate fi tratată

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Care este programul caravanei

Caravana Screening TB va strabăte comunele anunțate vreme de o luna și jumătate și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil, după următorul program:

 • 4 iulie: Glodeanu Siliștea
 • 5-6 iulie: Smeeni
 • 7-11 iulie: Merei
 • 12-13 iulie: Berca
 • 14-15 iulie: Scorțoasa
 • 18-20 iulie: Pârscov
 • 21 iulie: Brăiești
 • 22-25 iulie: Vintilă Vodă
 • 26-27 iulie: Grebănu
 • 28 iulie: Râmnicelu
 • 29 iulie-1 august: Puiești
 • 2 august: Balta Albă
 • 3 august: Ziduri
 • 4-5 august: Cochirleanca
 • 8-10 august: Vadu Pașii
 • 11-12 august: Săgeata

Prefectul Țiclea și DSP Buzău, îndemn pentru buzoieni să facă investigații

Prefectul Daniel Țiclea le recomandă buzoienilor să fie deschiși la astfel de investigații și să se bucure că trăim timpuri în care există tratament pentru această afecțiune. „Am trăit alături de medici perioada pandemiei și, împreună cu toate cadrele medicale, am reușit să scoatem corabia la mal. Am văzut, atunci, oameni care și-au împins limitele, profesioniști care nu au avut liniște, care au luptat cu virusul, care au scos oameni din ghearele morții. Mi-am propus de atunci să pun umărul și să sprijin tot ce înseamnă sistemul medical. Cu toții avem datoria să facem mai mult în zona prevenției, iar proiectul desfășurat la Buzău de specialiștii Institului de Pneumoftiziologie ˂Marius Nasta˃ poate face mult bine. În urmă cu 100 de ani, TBC-ul nu se trata, însă acum, există șansa tratării acestei boli, dacă diagnosticul este stabillit  la timp.

De aceea, le recomand buzoienilor din localitățile în care va ajunge caravana de depistare a tuberculozei, să fie deschiși, să accepte discuția cu medicii și tratamentul, dacă e cazul.  Doar așa vor putea învinge boala! Doar așa vor putea avea o viață normală și îi vor putea proteja pe cei dragi!”, a transmis prefectul Țiclea.

Același mesaj l-a avut și Cristina Ungureanu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Buzău, care le-a recomandat oamenilor să se testeze atunci când caravana va ajunge în localitățile lor și a solicitat, de asemenea, sprijinul personalului medical din cadrul cabinetelor de medicină de familie, în implementarea acestui proiect pentru sănătate.

„Îndemnăm populația să acceseze această oportunitate și să participe la screening atunci când caravana TB va ajunge în localitățile lor. Direcția de Sănătate Publică Buzău, prin personalul propriu și prin rețeaua de asistență medicală comunitară, sprijină activ implementarea acestui proiect. Solicităm încă o dată autorităților publice locale și personalului medical din cadrul cabinetelor de medicină de familie să se alăture acestui demers important pentru sănătatea publică”,  a declarat directorul DSP Buzău.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

 

Articole similare