Economic

Canicula dă fiori agricultorilor buzoieni

În aproape toată țara sunt temperaturi de foc, despre care meteorologii spun că se vor înregistra și în următoarele zile inclusiv în județul Buzău, care este vizat de un cod galben de temperaturi ce depășesc 35 de grade.

În această vară, județul Buzău a înregistrat o producție foarte bună la culturile de grâu, rapiță, orz și orzoiacă. După ce ploile din lunile mai și iunie au întârziat puțin recoltatul culturilor, temperaturile extreme de acum îi îngrijo­rea­ză pe fermieri. Aceștia se tem că porumbul și floarea-soarelui sunt în pericol, dar reprezentanții Direcției Agricole Buzău sunt de părere că ploile de la începutul verii au făcut ca solul să aibă umiditatea necesară, iar acum, chiar dacă ploile lipsesc din județ, culturile care au rămas pe câmp și urmează a fi recoltate nu vor avea de suferit.

Cu toate acestea, în cazul în care valul de căldură va persista mai multe săptămâni la rând și nu va ploua deloc, producția de porumb și cea de floarea-soarelui pot fi diminuate, chiar dacă acum stadiul culturilor este unul extrem de bun, a spus, la Focus News, Valeriu Alecu, unul dintre jucătorii importanți din agricultura buzoiană. În ciuda faptului că specialiștii spun că solul are o rezervă de umiditate, fermierii sunt îngrijorați pentru că și anul trecut au avut de suferit din cauza secetei care a afectat destul de grav Buzăul și care a lăsat în urma ei pagube imense și hambare goale.

,,Datorită precipitațiilor căzute în ultimele luni, ­rezer­va de umiditate din sol este una bună spre optim, astfel că în profilul de 0-100 cm de centimetri, culturile au un aport hidric destul de bun și se dezvoltă într-un ritm normal în ciuda temperaturilor caniculare din această perioadă”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Prin urmare, în perioada de primăvară și începutul verii, au fost înregistrate precipitații abundente de aproximativ 350 de litri, iar această cantitate a determinat ca fermierii să aibă hambarele pline în urma primelor recoltări. ,,Noi spunem că la ora aceasta producțiile se anunță unele bune spre foarte bune. Recoltările decurg în ritm normal, iar aceste temperaturi de peste 30 de grade nu fac decât să susțină recoltatul. La orz și grâu avem producții care depășesc media ultimilor ani”, a mai spus Florea.

Directorul Direcției Agricole este de părere că și dacă luna august va fi săracă în precipitații, fermierii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că județul Buzău nu se va confrunta cu o secetă. Acesta spune că seceta nu se va instala, având în vedere faptul că în sol există umiditate, dar există pericolul unei secete atmosferice coroborate cu temperaturile caniculare de 34-35 de grade Celsius care ar putea dăuna în perioada înfloritului, afectând astfel polenizarea atât la floarea soarelui, cât și la porumb. ,,Nu aportul hidric este problema, ci și această temperatură atmosferică”, a precizat acesta.

Fermierii nu sunt îngrijorați de apariția unei secete pedologice, ci de apariția unei secete atmosferice din cauza temperaturilor prea ridicate, iar acest lucru este confirmat și de Valeriu Alecu. Acesta a precizat, pentru sursa citată, că este posibil să aibă de suferit culturile de porumb și floarea sorelui dacă acest val de căldură va persista: ,,Eu cred că dacă va persista acest val de căldură coroborat cu lipsa precipitațiilor, probabil producțiile de porumb și floarea soarelui vor fi diminuate cu 20-30 la sută. În luna iulie nivelul precipitațiilor a fost aproape zero și se pare că nici în august nu vom avea suficiente precipitații și cred că vor fi probleme. Premisele erau să stăm foarte bine la porumb și la floarea-soarelui; dacă se continuă cu vremea aceasta, sigur producțiile vor fi diminuate”, a declarat Alecu.

De asemenea, este important de menționat faptul că primele recolte au fost în cantități foarte mari, dar calitatea lor a avut de sufe­rit din cauza ploilor. Grâul nu a avut boaba la calitatea ei maximă, dar fermierii sunt mulțumiți de recoltă, mai ales că au cultivat cât pentru doi ani.  Acum, după ce temperaturile au trecut la cealaltă extremă, culturile care au rămas pe câmp par să aibă de suferit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker