Actualitate

Când se va ști dacă ucigașul de la spitalul din Săpoca poate fi trimis după gratii

În curând s-ar putea afla dacă criminalul de la Săpoca avea discernământ în momentul atacului din noaptea de 17 spre 18 august. Săptămâna trecută, Nicolae Lungu a fost dus sub escortă la Serviciul de Medicină Legală pentru a fi supus evaluării psihiatrice. Începerea expertizei vine la două săptămâni de la recoltarea probelor biolo­gice care să stabilească dacă individul primise tratamentul corespunzător. Un raport ar putea fi gata luna viitoare.

Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează de către o comisie instituită în acest scop, formată dintr-un medic legist și doi medici de specialitatea psihiatrie și constă în diagnosticarea stării psihice a persoanei expertizate, oferind atât organelor de urmărire penală, cât și instanței de judecată o probă științifică prin intermediul căreia se stabilește res­ponsabilitatea (cu alte cuvinte, răspunde la întrebarea dacă persoana res­pectivă a acționat sau nu cu discernământ). Responsabilitatea, elementul esențial ce implică posibi­litatea tragerii la răspundere penală a suspectului/inculpatului, este o noțiune ce prezintă atât o valență juridică, cât și una psihiatrică, cea din urmă reprezintând ,,totalitatea particularităților psihice ale individului care îl fac pe acesta capabil să înțeleagă libertatea și necesitatea acțiunilor sale și să aprecieze consecințele faptelor sale atunci când acționează contrar normelor de conviețuire socială și a legilor”. Din punctul de vedere al dreptului penal, o persoană este considerată că are discernământ dacă la momentul săvârșirii faptei îndeplinea două condiții – avea capacitatea psihică de a-și da seama de caracterul și urmările faptei pe care le săvârșește și avea capacitatea de a-și manifesta conștient voința în raport cu o faptă determinată.

Principalul obiectiv al expertizei medico-legale psihiatrice este de a stabili discernământul unei persoane, starea psihică a unei persoane în momentul săvârșirii faptei, des­coperirea tulburărilor ce îi pot afecta discenământul, gradul de discernământ în momentul săvârșirii faptei – discernământ diminuat în diferite procente –, finalmente dacă a fost conștientă de faptele sale și de consecințele lor.

Criminalul de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca a fost dus, joi, la Serviciul de Medicină Legală pentru a fi evaluat din punct de vedere psihologic, expertiza psihiatrică fiind solicitată de procurorul de caz, care vrea să se stabilească dacă individul a avut discernământ în momentul abominabilei fapte. Transportul lui Nicolae Lungu de la spital la SML s-a făcut, din nou, sub paza lucrătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale a Inspectoratului de Poliție al județului Buzău.

Între timp, Nicolae Lungu a fost reaudiat de procurorul de caz, care încearcă să afle ce s-a întâmplat de fapt în noaptea fatidică și ce l-a adus pe pacient în starea de a lua viața atâtor oameni.

La câteva zile după ­ata­cul mortal de la Spitalul de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpo­ca, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au anunțat că s-a dispus urmărirea penală in rem pentru neglijență în serviciu și ucidere din culpă, precum și extinderea urmăririi penale în cazul atacatorului pentru tentativă la omor calificat și distrugere, el fiind cer­cetat inițial pentru omor calificat.

În urma incidentului, ministrul Sănătății a dispus o serie de măsuri organizatorice, iar, vineri, Avocatul Poporului a anunțat că va efectua investigații la mai multe spitale de psihiatrie din țară, unde au fost semnalate nereguli, prin­tre unitățile sanitare vizate aflându-se și Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, județul Buzău.

Ce s-a întâmplat în saloanele morții

Reamintim că, în urmă cu trei săptămâni, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, un bărbat de 38 de ani internat cu sevraj etanolic a atacat mai mulți pacienți cu un stativ de perfuzii. Și-au pierdut viața pe loc trei pacienți, unul la scurt timp la UPU, iar un altul câteva ore mai târziu. Câteva zile mai târziu alți doi pacienți au decedat.

Atrocitatea s-a petrecut în clădirea principală a Spitalului. Aici sunt camera de gardă, cabinetul asistentelor, saloanele cu regim normal, dar și camerele pentru cei periculoși. În noaptea de sâmbătă spre duminică 17/18 august, erau de serviciu un medic, șapte asistenți, trei infirmiere și doi supraveghetori pentru bolnavii cu risc de agresiune. Nicolae Lungu a fost tratat în timpul zilei, la camera de terapie intensivă, cu perfuzii, și apoi a fost dus în salonul pentru bărbați. Nu ridica probleme, nu a solicitat o rezervă, așa că a fost lăsat acolo.

În salon erau opt bărbați, inclusiv Lungu. La ora 3.00, sâmbătă spre duminică, o asistentă a vizitat salonul. Lungu era treaz. Femeia l-a întrebat dacă se simte rău sau dacă are nevoie de ceva, dar omul ar fi spus ,,Sunt în regulă!” și s-a așezat pe patul său.

Audiat de polițiști și procuror, Nicolae Lungu avea să se declare mirat de acuzele care i se aduc. A spus că el a lovit ,,niște păpuși”. La 3,30 (după audieri, se pare că ora atacului a fost, de fapt, 3,17), a luat un stativ de perfuzii din salon. Lungu i-a lovit pe toți cei șapte ,,colegi” de salon. Bolnavii dormeau și nu au avut reacții. Lungu a ieșit din salon. Pe culoar avea de ales: în stânga era camera de gardă a asistentelor, în dreapta era salonul de femei. A luat-o la dreapta.

Prima femeie lovită a strigat, alertând perso­nalul din clădire. Din păcate, aceasta se pare că este și femeia de 38 de ani care a murit câteva ore mai târ­­ziu, la spital. Din acel moment, Lungu a început să lovească necontrolat. Din salon a scăpat nerănită doar o bătrână de aproape 100 de ani.

Apoi Lungu a fugit pe geam. Desfăcuse stativul și a folosit vergeaua cu cârlig pentru a-i ține pe toți la distanță. Mergea spre ghereta paznicului și poate că și pe acesta l-ar fi așteptat o soartă crudă dacă ucigașul nu ar fi dat peste polițiștii care tocmai aduseseră la Săpoca un bețiv scandalagiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker