marți, 11 august 2020

Mihai Răzvan Rotaru, pe scenele din Budapesta cu show-ul „American Gypsy”

Un spectacol inedit ce îmbină elemente de teatru, dans contemporan și mișcări inspirate din pop-culture, cu scopul de a pune accentul pe statutul de migrant într-o cultură complet nouă. Așa ar putea fi descris pe scurt spectacolul „American Gypsy”, în care buzoianul Mihai Răzvan Rotaru evoluează alături de Raisa Mihai, tot el fiind cel care semnează coregrafia.

„American Gypsy” s-a jucat până acum la Centrul Național al Dansului București, iar pe 4 și 5 septembrie în Ungaria, la Central European University Auditorium din Budapesta, Teatrul Spinoza și Lámpás Kávéház, ambele din capitala Ungariei.

Spectacolul este inspirat din romanul autobiografic cu același nume al scriitoarei rome Oksana Marafioti și prezintă povestea românilor plecați în SUA. Este o poveste văzută prin ochii unei adolescente rome, care observă fascinată diferențele culturale, în special cele din muzică, urmărind în același timp și încercările ei de a fi parte din noul context.

În 2017, românii au fost cei mai mulți europeni deportați din Statele Unite

Argumentul ce a stat la baza inițierii acestui show a fost acela că, potrivit datelor oficiale, în 2017 românii au fost cei mai mulți europeni deportați din Statele Unite. În plus, tema  are o abordare multidisciplinară care face uz de elemente de la teatru, performanță, dans contemporan, biomecanica și ­cer­cetare culturală. Prin urmare, cei doi dansatori alături de regizorul Mihai Lukács au reușit un show de senzație, având la bază aceste idei.

Spectacolul a fost organizat cu sprijinul Centrului Național de Dans București, Centrul de Politică pentru Romi și Minorități București, Teatru independent Budapesta, Teatrul Spinoza din Budapesta și Universitatea Centrală Europeană Budapesta.

„American Gypsy” este o continuare a unui proiect regizoral mai amplu, de ­cer­cetare performativă asupra adolescenților romi, a regizorului Mihai Lukács. Primul spectacol din această serie, „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”, produs în 2017 de Compania de Teatru „Gi­uvlipen” spune povestea unei tinere rome care se sinucide în satul Frumoasa, județul Harghita. Proiectul dezvoltă narațiuni despre adolescenții uitați de societate care, deși alături de noi, cresc și trăiesc nevăzuți, fapt care adeseori duce la drame, dificultăți afective și uneori chiar la tragedii.

Mihai Rotaru este cunoscut în Buzău pentru propria școală de dans care îi poartă numele, „Mike’s School of Dance”. De-a lungul timpului, alături de el s-au format mulți tineri care au făcut parte din echipele incluse fie în competiții naționale de dans, fie în momentele memorabile derulate în spațiile publice din Buzău. O parte dintre cursanții „Mike’s School of Dance” sunt astăzi dansatori profesioniști în showuri celebre precum Vocea României sau fac parte din trupele unor artiști precum, Andreea Bănică, Alexandra Stan, Inna, Smiley etc. De asemenea, școala de dans condusă de Mihai Rotaru organizează frecvent spectacole umanitare. Mihai Rotaru a participat în 2012 la show-ul Românii au Talent, unde s-a calificat în semifinale.

loading...
error: Content is protected !!