Actualitate

Când se judecă apelul buzoianului condamnat cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Apelul primului buzoian, de altfel și primul român, condamnat cu executare într-un dosar de zădărnicire a combaterii bolilor va fi judecat la Curtea de Apel Ploiești după jumătate de an de la înregistrare. Termenul stabilit de instanță este 20 mai.

Buzoianul, de 36 de ani, condamnat la un an închi­soa­re cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor pentru că a fugit din spital înainte să primească rezultatul testului pentru COVID 19, a făcut apel la sentința Judecătoriei Buzău, fiind depuse două cereri în acest sens, pe 23 și 24 decembrie, în termenul legal de contestație.

Bărbatul, născut în localitatea buzoiană Grebănu, este primul român condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Acesta a fost acuzat și tri­mis în judecată pentru infracțiunea amintită după ce, în primăvara anului trecut, a fugit din spital înainte de a primi rezultatul testului Covid. Este primul dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor judecat în apel la o instanță din România.

În luna aprilie 2020, Strugurel Matei, care este un fost rezident al Centrului de Integrare prin ­Te­rapie Ocupațională de la Râmnicu Sărat, a fost internat la Spitalul Județean Buzău pentru că tușea. El a fost plasat în unul dintre containerele secției Boli Infecțioase, dar a doua zi a fugit din spital, înainte de a afla rezultatul testului pentru Covid. La scurtă vreme a fost prins de polițiștii de la Transporturi Feroviare și reinternat. Rezultatul testului a arătat că nu era infectat cu SARS-CoV-2, pacientul având de fapt TBC. Pentru că a fugit din spital, însă, înainte de aflarea rezultatului, pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, trimis în instanță, în care Judecătoria Buzău s-a pronunțat pe 10 decembrie.

,,În baza disp. art. 352 alin.1 C. pen. condamnă inculpatul Matei Strugurel la pedeapsa de 1 an închi­­­soa­re pentru săvârșirea infracțiunii de zădăr-nicirea combaterii bolilor. Aplică inculpatului pedeapsa complementară prevă-zută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), Cod penal de interzicere a ­exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții pu­blice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzută de art. 65 alin. 1 C. pen. raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor și de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Pe-deapsa se va executa în baza disp. art. 60 C. pen.. În baza disp. art. 274 alin.1 C. pr. pen. obligă inculpatul la plata sumei de 550 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avan­sate de stat”, este soluția pe scurt publicată de Judecătoria Buzău, în acest caz, pe portalul instanțelor de judecată.

Matei Strugurel a fost judecat și condamnat în lipsă, acesta nefiind prezent la vreun termen de judecată.

Articole similare

error: Continut protejat!!