vineri, 14 august 2020

Când „obișnuința” bate izolarea! Femeie revenită de două zile din Marea Britanie, prinsă la furat într-un supermarket din Rm. Sărat

Problemele generate de pandemia de coronavirus nu sunt doar de ordin me­di­cal și economic. Este perioada propice pentru furturi și alte infracțiuni cares-au înmulțit în ultimul timp. Explicația fenomenului: valul de români care au revenit de peste granițe este extrem de pestriț; de la oamenii normali, care munceau cinstit afară, până la cei fără scrupule.

De-a lungul ultimilor ani, urmare a dreptului la liberă circulație, pe lângă cei care au plecat cu gânduri și spe­ranțe într-un trai mai bun câștigat prin muncă, din țară au mai plecat și infractorii de drept comun. Hoții, spărgătorii de mașini și locuințe și tâlharii au văzut occidentul ca pe o oportunitate. Și nu s-au înșelat…

România a putut să respire, devenind o țară mai sigură, cu o rată a unor astfel de infracțiuni în scădere, mai ușor de controlat. Așa cum era previzibil, ceea ce se întâmplă în întreaga Europă i-a adus acasă nu doar pe oamenii cinstiți, ci și pe cei care inevitabil revin cu obiceiurile reprobabile.

Și nu a durat însă mult până ce unii „stranieri” au revenit la vechile preocupări, fără să țină cont de regulile stabilite de autorități.

Spre exemplu, miercuri, o femeie de 34 de ani, de etnie romă, care ar fi trebuit să fie în izolare, a plecat la „cum­părături” într-un cu­noscut supermarket din R. Sărat. și-a luat și cu copilul de 7 ani. Femeia, de loc din Ialomița, era întoarsă din Marea Britanie în noaptea de 28 spre 29 iunie și ar fi trebuit să stea în izolare la domiciliul concubinului din Rm. Sărat până pe 12 iulie. Ea a ieș însă la furat. Acum s-a ales și cu dosar penal pentru furt, dar și pentru zădărnicirea combaterii bolilor, fiind condusă și cazată într-un centru de carantină împreună cu fiul său.

Nu este singura depistată miercuri de oamenii legii că nu respectă izolarea. Alți doi buzoieni, o femeie de 38 de ani din municipiul Buzău și un tânăr de 27 de ani din Berca au ieșit la cumpărături. Vecinii au fost cei care i-au dat pe mâna oamenilor legii după ce polițiștii nu i-au găsit acasă la verificarea de rutină. Amândoi au motivat că au ieșit să-și cumpere alimente, neavând rude sau cunoș­tințe care să îi ajute.

În plină pandemie de COVID-19, România în­cearcă, pe cât posibil, să limiteze răspândirea virusului. Măsura cea mai la îndemână de prevenție, impusă de Ministerul Sănă­tății, este izolarea la domiciliu pentru 14 zile a celor care vin din zonele galbene ale Europei sau care au interacționat recent cu persoane infectate. Sigur, una e pe hârtie, alta e realitatea concretă din teren. Mai ales când e vorba despre români, campioni la fentarea re­gu­lilor.

loading...
error: Content is protected !!