Sănătate

Când este indicat să consumăm Vitamina C

Organismul uman nu poate supraviețui fără vitamina C. O anumită cantitate este procurată din alimentație, dar avem nevoie să suplimentăm doza zilnică. Pe langa beneficiile multiple, un consum regulat de vitamina C are numeroase efecte pozitive la nivelul pielii, prin stimularea productiei de colagen, dar si la nivelul intregului organism. Vitamina C pentru copii si adulti ar trebui să fie un statement pentru sănătate, iar motivele sunt complexe.

Produsele care conțin vitamina C și suplimentele cu vitamina C , odată metabolizate de organism, se transformă într-un antioxidant puternic, care luptă direct împotriva radicalilor liberi, factori care duc la îmbătrânirea pielii și la apariția bolilor cardiovasculare. Vitamina C este principalul remediu împotriva stresului psihic și fizic și are efecte deosebite mai ales dacă este luată în combinație cu complexul de vitamine B. Totodată, vitamina C ajută la eliberarea cailor respiratorii. Vitamina C poate reduce riscul apariției bronhoconstricției, afecțiune ce poate provoca tușe și respirație îngreunată.

Cum consumăm Vitamina C?

Specialiștii spun că doza recomandată de vitamina C depinde în primul rând de starea de sănătate a unui pacient. Dacă este sănătos există un dozaj, dacă este răcit sau are alte afecțiuni se recomandă un dozaj mărit. Mai mult decât atât, dozajul variază în funcție de sex, vârstă. Pentru barbați se recomandă o doza zilnică de maxim 90 mg, pentru femei doza maxima este de 75 mg, iar pentru femeia care alaptează doza este de 120 mg. Totodată, nutriționiștii avertizează că nu este bine să depășim o doză de 2000 de mg de vitamina C pe zi.

În cazul copiiilor, doza de vitamina C crește exponențial odată cu vârsta. Copiii de până în 3 ani au nevoie de maxim 15 mg de vitamina C, iar cei de 14 ani de exemplu au nevoie de până la 45 de mg.

Pe scurt, in organism este bine sa existe doza zilnica recomandata de vitamina C pentru a remedia problemele de textură a pielii, pentru a ajuta la absorbtia fierului, pentru întărirea proceselor a sistemului imunitar și păstrarea sănătoasă a vaselor de sange. In cazul unor boli precum gripa, raceala, pneumonie,o dieta bogata in C si alte minerale ajută organismul să se refacă rapid. Si in cazul oamenilor sănătoși administrarea zilnică a dozei de Vitamina C ajută la prevenție.

Despre vitamina C de-a lungul timpului

Vitamina C a fost sintetizată prima dată în 1928 de medicul american Charles Glen King. El a arătat că vitamina C este acidul ascorbic. Independent de descoperirea medicului din SUA, un medic ungur a facut aceeași descoperire și a primit premiul Nobel pentru Medicină datorită activității sale.

Să nu uităm că până la începutul secolului XX, milioane de marinari din cele mai vechi timpuri au fost măcinați de scorbut, o boală care se instalează în organism din cauza carenței cronice de vitamina C.

Scorbutul a fost mulți ani una dintre cele mai frecvente boli întâlnite în rândul marinarilor și navigatorilor și se manifesta prin formarea unor pete pe piele, gingii moi și sângerări.

În prezent, vitamina C nu mai este recomandată doar pentru a trata și preveni scorbutul, ci și pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, împotriva gripei și răcelii, cu scopul de a proteja organismul de mai multe afecțiuni.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker