Actualitate

Fostul primar al oraşului Nehoiu nu scapă de condamnarea la închisoare

După aproape şase ani de când un cimitir şi mai multe locuinţe din Nehoiu, zona Lunca Mare, au fost la un pas să fie acoperite de pământ după ce terenul a luat-o la vale, destabilizat de tăieri ilegale de pădure, fostul primar al oraşului Nehoiu, Florentin Lungu, a primit o nouă sentinţă de la instanţa pe fond. Asta după ce în urmă cu mai bine de doi ani a reuşit să anuleze condamnarea de la Judecătoria Pătârlagele de peste zece ani de închisoare cu executare.

Miercuri, aceeaşi instanţă a dispus ca Florentin Lungu să fie condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru faptele de care este acuzat, din care s-a scăzut un an şi patru luni, perioada în care acesta s-a a flat în arest preventiv şi ulterior în arest la domiciliu.

Celălalt inculpat din dosar, Crina Dicu, a fost condamnată, după rejudecarea dosarului, la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare. De asemenea, instanţa obligă inculpaţii Lungu Florentin şi Dicu Crina, în solidar, la plata către partea civilă U.A.T. Oraş Nehoiu a sumei de 20.214,24 lei, reprezentând contrava­loarea prejudiciului (materialului lemnos), precum şi la plata sumei de 265.910,12 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor ce se impun a fi efectuate pentru stabilizarea alunecării de teren şi aducerea terenului la starea cea mai apropiată de starea iniţială. Totodată s-a dispus desfiinţarea înscrisurilor falsificate. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în zece zile de la comunicare.

Fostul primar al ora­şului Nehoiu, Florentin Lungu, a fost condamnat în primă instanţă, la Judecătoria Pătârlagele, la zece ani şi opt luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de toate cele nouă capete de acuzare cu care a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în dosarul alunecării de teren de la Lunca Mare, consecinţă a unor acte, considerate ilegale, ale fostului primar de la Nehoiu.

Celălalt inculpat în dosar, Crina Dicu, inginer silvic la Ocolul Silvic Privat Nehoiu, la data faptelor, a primit o sentinţă de patru ani şi şapte luni de închisoare cu executare.

Cei doi au fost obligaţi să plătească şi daune de câteva miliarde lei vechi Primăriei Nehoiu reprezentând contravaloarea lu­crărilor necesare pentru îndreptarea şi stabilizarea a alunecării de teren provocate în zona ,,La Cimitir”. Curtea de Apel Ploieşti a decis însă să retrimită dosarul spre rejudecare la instanţa de fond, unde de aproape un an de zile lucrurile nu s-au mişcat prea mult.

Florentin Lungu, condamnat cu suspendare pentru conflict penal de interese, a fost trimis în judecată în dosarul alunecării de teren de la Lunca Mare în 2015 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care au stabilit că acesta se face vinovat de conflict de interese, abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigarea angajaţilor de la Primăria Nehoiu la abuz în serviciu, instigare la distrugere de înscrisuri, reducerea su­prafeţei fondului forestier fără drept, instigare la tăiere ilegală de arbori şi sustragere de arbori de pe o suprafaţă de teren forestier defrişat haotic şi ilegal, ce a dus la producerea unei alunecări de teren care a pus în pericol cimitirul din zona Lunca Mare.

În acest dosar, fostul ales local a fost reţinut la sfârşitul lui 2014, după ce fusese chemat la Ploieşti de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel doar pentru o simplă audiere. Pesedistul nu i-a mai putut îmbrobodi pe oamenii legii, iar aceştia au decis să-l reţină pentru 24 de ore şi apoi instanţa l-a tri­mis în arest preventiv. Mai bine de un an, el a fost în arest la domiciliu şi ulterior plasat sub control judiciar de judecătorul cauzei.

O dată cu Lungu, în faţa judecătorilor au ajuns şi doi aşa-zişi complici ai săi, inginerul Nicolae Petre, zis „Liţă“, decedat între timp, administratorul Ocolului Silvic Privat Nehoiu, şi inginerul silvic Crina Dicu, de la acelaşi ocol silvic.

Întreaga poveste este legată de punerea în posesie, cu cântec, a unui teren de 3 hectare în zona Lunca Mare care, în septembrie 2014, a început să se „scurgă“ către cimitir şi locuinţe, după ce pădurea a început să dispară arbore cu arbore. Inspectorii silvici au descoperit defrişări haotice şi ilegale, iar o plângere ajunsă în atenţia procuro­ri­lor l-a făcut responsabil de nenorocire chiar pe primarul de la Nehoiu care, după ce a pus mâna pe teren, a ras pădurea pentru a-şi instala acolo o stână de capre, avându-i complici pe angajaţii săi de la firma pe care o gestiona, Prodfor, şi din cauza căreia întâiul ales al oraşului a fost condamnat cu suspendare pentru conflict de interese, după ce a dispus achitarea, de către Pri­mărie, a unor facturi emise chiar de Prodfor.

După ce moştenitorul pădurii, o anume Silvia Genovia Mocănaşu, a fost pus în posesie, în 2014, pădurea de conifere a fost culcată la pământ, arbore cu arbore, cu buldozerele, iar în locul ei au apărut construcţii din beton şi saivane. Împuternicita presupusei moştenitoare a fost nimeni alta decât contabila de la firma Prodfor, a lui Florentin Lungu, Genica Despa. Stâna ar fi fost amenajată chiar cu oameni şi materiale de la Primărie. Au fost ridicaţi în pădure chiar şi stâlpi de curent electric, iar când lucrurile au luat-o „la vale“ la propriu, Lungu şi-a luat tălpăşiţa.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker