duminică, 20 septembrie 2020

Când ar putea începe lucrările de modernizare a drumului județean care leagă comunele Vintilă Vodă și Lopătari

Lucrările de moder­nizare a DJ203K între Vintilă Vodă și Plaiul Nucului ar putea fi demarate la începutul anului viitor. Anunțul a fost făcut miercuri de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, în ședința extraordinară a CJ.

Proiectul urmează a fi promovat spre finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Regional 2021 – 2027, iar nota de justificare a impactului economic al proiectului a fost aprobată miercuri de consilierii județeni.

,,Știți că am moder­nizat DJ 203K până la Podu Muncii. Acum continuăm de la Podu Muncii până în comuna Lopătari, până la Plaiul Nucului tot pe fonduri europene. Să sperăm că procedurile nu vor dura atât de mult și în primăvara anului viitor să putem începe efectiv lucrările”, a precizat Neagu înainte de votul consilierilor.

Tronsonul de drum județean 203K propus pentru modernizare între km 75+000 și 105+000, obiect al proiectului, reprezintă unica legătură a localităților de pe raza comunelor Lopătari, Mînzălești și Vintilă Vodă cu DN 2/ E 85/Coridorul de transport paneuropean 9, cu care se intersectează în comuna Mărăcineni, Județul Buzău.

Tronsonul de drum județean vizat de proiect se află în prelungirea tronsoanelor DJ 203K km 0+000 – 36+680 (Robeasca-Vadu Pașii-DN2B (E85) și DJ 203K km 38+000 – 75+000 (Mără­cineni-Podu Muncii), tronsoane aflate în curs de modernizare, finanțate în cadrul POR 2014-2020.

Totodată, prin proiectul propus, se va asigura ­mo­dernizarea singurului drum județean care tranzitează cele trei comune (Vintilă Vodă, Mînzălești și Lopă­tari). Prin amenajarea intersecțiilor drumurilor locale respective cu DJ 203K, se asigură conectarea indirectă a acestora la rețeaua europeană TEN-T, fiind stimulată mobilitatea la nivel regional a populației celor trei comune.

Modernizarea acestui drum va crea noi oportunități de dezvoltare pentru comunele Vintilă Vodă, Mânzălești, Lopătari, atât de ordin economic, cât și social, având în vedere că acest drum este singura cale de acces a comunelor menționate cu restul județului, al regiunii și al țării.

Îmbunătățirea condiții­lor de circulație rutieră pentru populația din zonă și de tranzit va conduce la creșterea economică și prin dezvoltarea turismului în zonă, printr-un acces facil la obiectivele turistice din zonele străbătute de acest drum – Focul Viu de la Terca-Lopătari, Muntele de sare de la Lopătari, Piatra Albă ,,Grunjul” de la Mânzălești, Platoul Mele­dic, Lacul Mocearu, mănă­stiri și peșteri. Aceste elemente de atracție turistică cu caracter de raritate reprezintă un punct forte pentru dezvoltarea zonei și a județului, impli­cit a regiunii.

Tronsonul de drum Vintilă Vodă – Plaiul Nucului asigură accesul și spre ariile naturale protejate, situri de importanță comunitară Natura 2000, Penteleu, ­Siriu și Bisoca.

Promisiuni pentru ­mo­dernizarea acestui tronson de drum au fost făcute încă de acum nouă ani, când Ministerul Dezvoltării era condus de Elena Udrea. Lucrările, evaluate atunci la 132 milioane de lei, ar fi urmat să fie finanțate prin PNDI. Deși se vorbea că soțul de atunci al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, va construi în zonă o pensiune, iată că drumul nu a mai fost asfaltat nici până astăzi.

O expertiză tehnică și documentația aferentă lucrărilor au fost întocmite în 2016, iar în 2018 a fost actualizate. În prezent se află în derulare procedura de achiziție a contractului de servicii pentru expertiză tehnică și actualizare DALI (adaptare la situația din teren) și Proiect tehnic. Bugetul eligibil estimat al investiției ar fi de peste 24 milioane euro.

loading...
error: Content is protected !!