Sănătate

Campanie de donare de sânge organizată de două tinere buzoience

Pandemia de Covid-19 a redus considerabil numărul buzoienilor care donează sânge, de teama de a nu se infecta cu noul coronavirus, chiar dacă la Centrul de Transfuzie Sanguină se iau toate măsurile sanitare pentru a elimina orice pericol din acest punct de vedere. Pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale şi în ajutorul persoanelor care au nevoie de sânge, două tinere buzoience organizează a doua ediţie a campaniei ,,Viitor pentru o viaţă”, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău. Este vorba despre Mălina Ştefania Mihai, studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ,,Transilvania” Braşov, şi despre Arina Tacu, studentă a Facultăţii de Sociologie şi Comunicare din cadrul Universităţii ,,Transilvania” Bra­şov, precum şi de seniorii Consiliului Judeţean al Elevilor.

Astfel, în zilele de 23 şi 24 septembrie, în Buzău se va derula o campanie ce îşi propune să contribuie la susţinerea şi încurajarea acţiunii de donare benevolă de sânge, dând astfel continuitate campaniei demarată în urmă cu patru ani la inițiativa acelorași tinere.

„Campania de donare de sânge este o mişcare ce se bazează pe puterea exemplului. Astfel, pentru a încuraja conceptul de donare de sânge benevolă, ca simplu gest de sprijin adus sistemului naţional de sănătate şi solidaritate şi iniţiativă cetăţenească au fost puse bazele campaniei <Viitor pentru o viaţă!>, ediţia a II-a, cu ajutorul avocatului Roxana Constantinescu şi al viceprimarului Oana Matache. La această campanie de donare contribuie mai multe instituţii: Primăria Buzău, Consiliul Judeţean al Ele­vilor, Trifarm-Maxifarma, Baroul Buzău, Judecătoria Buzău, Tribunalul Buzău, Apele Române, Primăria Nehoiu, Sindicatul APIA. Este necesar să cunoaş­tem avantajele donării de sânge şi totodată rolul ­bene­fic asupra organismului. Aşteptăm donatori consecvenţi, dar şi persoane care nu au mai făcut acest lucru până acum. În cele două zile de campanie, 23-24 septembrie, aşteptăm un număr cât mai mare de persoane care vor să facă un bine altor oameni! Binele nu costă ­ni­mic!”, spun Mălina Ştefania Mihai şi Arina Tacu.

Cei care vor să doneze sunt aşteptaţi în locaţia de pe strada ,,General Baştan”, numărul 2, Buzău, începând cu ora 9.00.

Prima ediţie s-a desfă­şurat în anul 2018, în perioada 14-15 iunie;  organizată tot de cele două tinere, campania a fost o reuşită, cu peste 300 de persoane care au donat. Menţionăm că persoanele care vor să doneze trebuie să aibă minim 18 ani, şi să nu depăşească 60 de ani şi să nu aibă afecţiuni la nivelul sângelui. Donatorii vor avea beneficii. Buzoienii vor primi bonuri în valoare de 60 de lei, analize sanguine gratuite, o zi de concediu plătit de la locul de muncă şi reducere de 50 la sută la abonamente în mijloacele de transport în comun. De la fiecare pacient se prelevează 450 ml de sânge. Unele dintre beneficiile donării de sânge sunt legate de reîm­prospătarea sângelui şi creş­terea imunităţii, dar şi de scăderea nivelului de fier din organism.

„Eu însămi sunt donatoare de sânge și consider că este normal să facem acest lucru, să ne ajutăm semenii, atâta timp cât cineva nu are probleme medicale care să îl împiedice să doneze sânge este chiar benefic pentru organism să o facem. (…) M-a bucurat foarte mult inițiativa venită din partea unor seniori ai  Consiliului Județean al Elevilor, mai exact eu am discutat cu Mălina Ștefania Mihai, care a venit cu această propunere, să susținem campania de donare de sânge și sper din suflet să fie cât mai mulți buzoieni care merg la centrul de transfuzii și în aceste două zile ale campaniei dar, sper eu, și în perioada următoare. Am discutat iarna trecută cu doamna directoare de la Centrul de Transfuzii și îmi spunea că nu este, din păcate, atât de mare prezența donatorilor din Buzău, și se poate mult mai bine. Vin predominant bărbați și foarte rar vin femei, astfel că aș vrea să demitizăm faptul că pătești ceva dacă mergi și donezi sânge ca femeie”, a declarat pentru OPINIA Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău.

Articole similare