Economic

Căldura din ultimele săptămâni a redus cantitatea de apă din sol. Ce îi așteaptă pe agricultori

Ploile și ninsorile din această iarnă au redus deficitul de apă din sol; o veste bună pentru agricultori, mai ales după anul 2022 care a fost puternic lovit de secetă. În prezent, lucrările de primăvară se pot desfășura în condiții bune pentru această perioadă. Cu toate acestea, temperaturile din ultimele săptămâni, mult prea ridicate pentru această perioadă, au redus semnificativ cantitatea de apă din sol, acumulată pe parcursul anotimpului rece. Așa se face că, în luna ianuarie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) publica o hartă cu rezerva de umiditate din sol la acea vreme, iar Buzăul se afla în zona portocalie, adică o aprovizionare satisfăcătoare. Doar în zona Buzăului, solul înregistra un deficit de apă, seceta fiind caracterizată ca moderată.

La jumătatea lunii martie însă, lucrurile s-au schimbat, iar județul Buzău este cuprins de o secetă pedologică moderată, cu excepția municipiului Râmnicu Sărat, unde rezervele de apă sunt satisfăcătoare. Mai mult, în zona municipiului Buzău se înregistrează o secetă pedologică puternică.

„La data de 15 martie 2023, în cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Maramureș, Crișana și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, Transilvania și Banat, local în estul, nordul, nord-vestul, centrul și sud-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se înregistrează în Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul și sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului”, transmite Administrația Națională de Meteorologie.

Cum arată culturile agricole în această perioadă

Potrivit estimărilor meteo, pentru agricultură, în zonele de câmpie, datorită temperaturilor mai scăzute din aer şi din sol, procesele de creştere şi dezvoltare a culturilor din speciile de toamnă se vor desfăşura puțin mai lent. Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor înregistra înfrunzirea şi înfrăţirea (30 – 100 la sută), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10 – 100 la sută). Rapiţa din cea mai mare parte a zonelor de cultură se va afla la creşterea frunzelor (6 – 10 frunze).

Speciile pomicole şi viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ în aproape toată ţara. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică va fi posibil să se semnaleze faza de umflare a mugurilor de rod. Acest lucru se va întâmpla îndeosebi la speciile timpurii de sâmburoase, se arată în prognoza agrometeorologică. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, etc.) vor fi întrerupte temporar.

Agrometeorologii recomandă pentru această perioadă efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru însămânţările de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, lucernă, etc.), îndeosebi pe terenurile unde umiditatea solului este optimă, controlul biologic al semănăturilor de toamnă (orz, grâu şi rapiţă) la ieşirea din iarnă, continuarea efectuării controlului viabilităţii mugurilor de rod şi a coardelor/ramurilor la viţa-de-vie şi pomii fructiferi, efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole (tăieri, tratamente fito-sanitare, etc.) şi continuarea arăturilor în vederea pregătirii terenurilor pentru însămânţările de primăvară, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker