Administrație

Buzoienii, invitați la o drumeție la Focul Viu

Buzoienii amatori de drumeții sunt invitați de Primăria Lopătari la un tur ghidat la Terca, pentru a admira fenomenul natural datorat emanației de gaze numit Focul Viu. Plimbarea va avea loc pe 6 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Geodiversității, iar primarul din Lopătari, Claudiu Constantin, îi așteaptă pe oameni în număr cât mai mare în fața primăriei, la ora 8.00, pentru a se îndrepta cu toții către obiectivul turistic. Doritorii trebuie să știe că traseul nu va fi unul ușor, iar autoritățile le recomandă să vină echipați corespunzător, cu haine adecvate vremii schimbătoare de la munte și cu hrană sau apă, dat fiind că nu au de unde să își cumpere aceste lucruri, pentru că în zonă nu există restaurante.

Totodată, pentru că Focul Viu se află la o altitudine mare, traseul presupune un urcuș de circa doi kilometri, ceea ce necesită o condiție fizică destul de bună. Printre regulile trasate de organizatori, se numără și aceea a respectării indicațiilor ghidului autorizat care va însoți grupul. „De Ziua Internațională a Geodiversității, Primăria Lopătari organizează un tur ghidat pentru a vă prezenta una din frumusețile comunei: Focul Viu din satul Terca. Participarea este gratuită, respectând următoarele reguli: e nevoie de echipament adecvat terenului și sezonului: bocanci, pelerină ploaie, îmbrăcăminte de toamnă; luați la voi mâncare pentru prânz, în zonă nefiind restaurante (un sandwich, un fruct etc.) și, mai ales, apă; păstrăm bineînțeles curățenia pe toată durata turului. Ne întâlnim la Primăria Lopătari la ora 8.00, după care mergem spre punctul de început al traseului – satul Terca, zona punții pietonale peste râul Slănic. Se vor respecta toate indicațiile ghidului autorizat care va însoți grupul. Distanța parcursă va fi în jur de 2.5 km cu o diferență de nivel consistentă”, se arată în anunțul Primăriei Lopătari.

Din fericire, traseul către Focul Viu a fost recent marcat corespunzător, astfel încât turiștii să nu se rătăcească și nici să meargă „la ghici”. Cu ajutorul voluntarilor Ținutului Buzăului, mai multe marcaje au fost instalate, iar primarul Constantin îi roagă pe oameni să nu le deterioreze și să raporteze acest lucru, în caz contrar. „Mulțumiri voluntarilor Ținutul Buzăului și angajaților din Primăria comunei Lopătari care ne-au ajutat azi să marcăm cum se cuvine traseul către Focul Viu din satul Terca. Este primul pas din efortul nostru pe termen lung de a avea o rețea de trasee care să satisfacă dorințele călătorilor care ne calcă pragul. Traseul este un bun al nostru, al tuturor. Am rugămintea de a avea grijă de el și a raporta orice deteriorare a marcajelor. Am luat măsuri de supraveghere și reamintesc că distrugerea lor este faptă penală”, scria Claudiu Constantin, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cei ce doresc să se alăture turului, pot suna la numărul 0752. 064.677 (Isabela Dobrotă) sau la adresa de e-mail [email protected].

Focul Viu de la Terca (comuna Lopătari) este o rezervație geologică, aflată la aproximativ un kilometru de confluența râului Slănic cu pârâul Smoleanu și se întinde pe o suprafață de 0,03 ha. Depozitele de gaze naturale aflate în subteran, se aprind, în drumul lor către suprafață, cu ajutorul cristalelor de cuarț. Uneori, flăcările pot atinge un metru înălțime. Acest spectacol al naturii este mult mai impresionant dacă este admirat pe timpul nopții, pentru că atunci se poate observa culoarea albăstruie a flăcărilor. Totuși, contrar credințelor locale, „focul viu” se stinge dacă presiunea gazelor scade din pricina vântului sau a ploii. Focul Viu de la Terca face parte din Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de alte elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker