miercuri, 27 mai 2020

Buzoienii Adelin Petrișor, Eduard Antochi și Paul Oprea, constructori de case pentru familiile afectate de inundații

Pentru al 11-lea an, Habitat for Humanity România a reunit, în cadrul Big Build 2019, sute de ­vo­luntari în comuna Vaideeni din județul Vâlcea pentru a ridica în timp record case pentru familiile ale căror locuințe au fost distruse în 2014 de inundații.

Printre constructorii în scop caritabil s-au aflat și trei buzoieni care au dat o mână de ajutor la construirea celor zece locuințe destinate tot atâtor familii, familii care trăiesc în condiții greu de imaginat. Este vorba despre jurnalistul Adelin Petrișor, solistul trupei Hangar 6, Eduard Antohi, și omul de radio Paul Oprea.

„Condiții mai grele am văzut doar în Pakistan și Afganistan”

„Cartierul Atârnați, comuna Vaideeni, Vâlcea. Aici locuiesc cele zece familii pentru care voluntarii Habitat for Humanity Romania construiesc locuințe. Condiții mai grele am văzut doar în tabarele de refugiați din Pakistan și Afganistan. Să vă dau un exemplu de poveste de aici: o femeie de peste 80 de ani își crește singură strănepoții de un an și respectiv trei ani. Părinții acestora sunt în străinătate. Am vrut să stau de vorbă cu ea, însă e internată în spital cu cel mare”, a scris, pe pa­gina de Facebook, jurnalistul TVR Adelin Petrișor.

Big Build 2019 s-a desfășurat în perioada 7-11 octombrie, iar printre sutele de voluntari s-au aflat și campioana olimpică la judo Alina Dumitru, campioana olimpică la maraton Constantina Diță, actrița Tania Popa, Livia Graur și Grig Chiroiu.

Șantierul a găzduit în fiecare zi 240 de voluntari care au venit din toate colțurile țării, dar și din SUA și Canada, să dea o mână de ajutor celor zece familii din comunitate. Pe parcursul celor cinci zile, sute de oameni au lucrat cot la cot pentru a le oferi beneficiarilor primele lor locuințe decente.

Costurile acoperite din donații și de sponsori

Familiile care se vor muta în casele construite la BIG BUILD locuiesc în prezent în containere sau în case construite din mate­riale improprii, în condiții extrem de dificile.

Cele zece locuințe vor fi garsoniere sau apartamente construite pe structură de lemn în sistem duplex și triplex. Acestea sunt amplasate la limita comunității, într-o zonă neinundabilă, astfel încât familiile să fie protejate în cazul unor ­dezas­tre naturale. Terenul pe care sunt construite casele este pus la dispoziție de Primăria Comunei Vaidee­ni, iar costurile locuințelor sunt acoperite din donații financiare sau materiale de construcții oferite de partenerii evenimentului, precum și din fondurile strânse de voluntarii individuali care ajută pe șantier la construirea caselor.

De asemenea, membrii celor zece familii au lucrat în fiecare zi alături de voluntari la construcția propriilor case. Această este una dintre condițiile de eligibilitate pentru programul BIG BUILD, iar fiecare familie trebuie să dedice 1.000 de ore de voluntariat pentru a intră în posesia caselor.

loading...
error: Content is protected !!