Politic

Buzoianul Vlad Teohari critică alegerile din USR

„Orice schimbare este imposibilă”, spune acesta

Uniunea Salvați România a trecut recent printr-o rundă de alegeri interne, iar Cătălin Drulă a fost confirmat ca președinte al formațiunii. Dar scandalurile continuă să se țină lanț în USR, iar spiritele sunt departe de a se fi calmat. Buzoianul Vlad Teohari, simpatizant al echipei rivale din USR, „Curaj pentru România”, a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre rezultatul alegerilor din USR. În viziunea acestuia, opoziția din USR, care încă mai există, este din ce în ce mai mică, iar orice schimbare îi este imposibilă, partidul fiind practic confiscat de o mână de oameni.

„Legat de alegerile din USR, cred că rezultatul nu e o surpriză pentru nimeni. Numărul membrilor cu drept de vot a scăzut de la precedentul proces electoral (de la 49.000 la 23.500) și asta reflectă nemulțumirea multor foști colegi care au decis să plece. Menționez că eu nu mai sunt membru al vreunui partid politic din luna februarie. Nemulțumirea este dată de multiplele abuzuri interne pe care le-am enumerat de multe ori, atât eu cât și alții, iar cea pe care aș dori să o reamintesc este suspiciunea de fraudă a alegerilor interne din diaspora. După alegerile pentru organele de conducere din diaspora, au existat informații concrete de voturi multiple de pe aceeași adresa de IP (vot electronic), iar comisia a semnalat lucrul acesta oficial pentru că putea fi vorba de aceeași persoană care a votat în numele mai multor colegi. Avertismentele acestea au fost pur și simplu ignorate sau blocate de către echipa majoritară pentru că rezultatul era în avantajul lor, iar frauda, oficial dovedită, îi putea compromite. Mai mult, o instanță din Grecia a obligat furnizorul grec de servicii (votul online) să păstreze dovezile încă un an de zile, iar acum rămâne la latitudinea echipei Barna-Drulă dacă vor cere datele sau vor trage de timp în continuare. Vor exista cu siguranță procese în instanță pe speța aceasta și sunt convins că vinovații vor plăti.

O să revin la alegerile pentru președintele USR. A fost un proces de formă, iar dovada acestui fapt constă în procentul de 71 la sută obținut de candidatul echipei majoritare. Opoziția din USR, care încă mai există, este din ce în ce mai mică, iar orice schimbare îi este imposibilă. Am înțeles că deja este pe rol un amendament al statutului care era un fel de mecanism de echilibrare a puterii în USR. El se referă la anularea cvorumului de 2/3 din Comitetul Politic, prezență necesară pentru a exista cvorum, iar lipsa îndeplinirii acestei condiții anula ședința. Era un mod prin care o minoritate putea bloca un amendament abuziv. Cel mai probabil și acest mecanism va fi demolat cu ranga și nu îmi dau seama dacă cei care au mai rămas realizează că metoda asta, «ranga», nu merge cu oameni care, teoretic, au aceleași valori ca tine. Cum puterea îmbată, mi-e greu să cred că Drulă este cel care are dreptate”, a precizat Vlad Teohari pentru PS News.

Buzoianul Vlad Teohari a fost eroul unui scandal intern, după ce candidatura sa la alegerile parlamentare din anul 2020, susținută de USR-PLUS Diaspora, a fost invalidată de Biroul Național al USR în urma unui aviz negativ de integritate dat de Comisia de arbitraj a partidului. Pretextul a fost acela că Teohari a semnat, în 2019, o scrisoare deschisă inițiată de Mihai Goțiu și în care peste 100 de membri ai Uniunii Salvați România reclamau execuțiile din partid.

Cine este Vlad Teohari

În anul 2014, la doar 22 de ani, buzoianul Vlad Teohari reușea să inventeze o aplicație care putea salva viața bolnavilor de epilepsie. Mai exact, cu ajutorul unei brățări pe care bolnavii o purtau la mână, aparținătorii lor și persoanele din jur puteau afla când pacientul avea o criză pe stradă și, grație aplicației de pe telefonul mobil, puteau vedea o serie de instrucțiuni pentru a ajuta bolnavul.

Dacă invenția buzoianului s-ar fi bucurat probabil de foarte multă atenție în alte țări, în România ea a fost trecută cu vederea din lipsa unei finanțări. Totuși, în 2015, invenția sa a făcut parte dintre ideile de afaceri calificate în finala globală ImagineCup organizată de Microsoft, obținând o finanțare ASE Startup în valoare de 25.000 de euro.

După ce s-a lovit de refuzul companiilor din România care îi reproșau că nu are destulă experiență, Vlad Teohari și-a încercat norocul în străinătate. Astăzi, absolventul Colegiului Hasdeu și al Facultății de Electronică și Telecomunicații este manager de proiect în Franța, la AKKA, principalul jucător pe piața de consultanță în inginerie, compania cu activități în domeniile automotive, aerospațial, feroviar, IT (partener principal pentru grupuri precum Renault, PSA, Fiat, Bombardier, Volvo, Airbus, Alstom, Valeo, Faurecia, France Telecom, Alcatel, Areva).

Cum funcționează aplicația

Vlad Teohari și prietenul său Andrei Manea au pus la punct o aplicație pentru telefon destinată bolnavilor de epilepsie. Aplicația este conectată la un ceas inteligent care măsoară pulsul utilizatorului și are rolul de a salva viețile persoanelor care suferă o criză de epilepsie pe stradă sau când sunt singuri.

„Totul a pornit de la micul nostru start-up (aplicația software – EpSyDet), care continuă și astăzi. Pentru a putea face publică aplicația tuturor oamenilor care au nevoie de ea, pe plan național și internațional, în 2015 am înființat o companie (Salva Software). Pentru că nu reușeam să ne susținem financiar, atât pe noi, cât și toate costurile adiționale pe care le generează aplicația, am început să livrăm servicii de web development și web design altor companii sau persoane. În momentul de față, aplicația EpSyDet este disponibilă atât pe IOS, cât și pe Android, și ne-am propus să strângem date cât mai multe de la utilizatori”, declara pentru OPINIA Vlad Teohari.

La nivel mondial, spun statisticile, epilepsia afectează aproximativ 65 de milioane de oameni, în 70% dintre cazuri nefiind cunoscută cauza. Anual sunt diagnosticați cu această maladie 200.000 de oameni pe tot globul. Echipa de combatere a epilepsiei încearcă să-i ajute pe bolnavi printr-un set de dispozitive formate dintr-un telefon și un ceas inteligent, sincronizate cu ajutorul aplicației „EpSyDet” care, prin monitorizarea ritmului cardiac combinat cu alți indicatori, detectează criza și transmite o avertizare pe telefonul celui care îl are în grijă pe bolnavul de epilepsie. „Avem un smartphone pe care e instalată aplicația și un ceas inteligent care trimite datele, într-un anume standard, prin bluetooth, la telefonul mobil. Datele de la ceas sunt afișate și prelucrate în timp real pe telefon, iar dacă un eveniment nedorit se petrece, adică o criză, în cazul epilepsiei, o alarmă va porni mai întâi pe telefonul mobil al pacientului, iar dacă aceasta nu este anulată în 20 de secunde, va trimite un SMS pe telefonul îngrijitorului. Aplicația de pe telefonul îngrijitorului va prelucra, va citi mesajele, iar dacă va găsi un anumit cod în mesaje, va activa o alarmă cu coordonatele GPS și medicația pacientului”, explica Vlad Teohari

Pe lângă faptul că este alarmat îngrijitorul, mai apare și avantajul că toate datele legate de pulsul pacientului sunt stocate pe webserverul „EpSyDet”, unde pacientul are acces pe baza unui cont și a unei parole, „pentru a putea accesa istoricul pulsului, împreună cu medicul, pentru o medicație mai bună”.

 

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker